Sähköisten efektilaitteiden taitaja Wellu Leppälän sydän sykkii kotiseudulle Italian auringon alla

Mainos[adrotate banner="3"]
Musiikin suurkuluttaja ja analogielektroniikkanörtti Veli-Pekka Leppälä, eli tutummin Wellu, rakentaa efektilaitteita kitaroille ja bassoille nykyisin Italiassa.

Musiikin suurkuluttaja ja analogielektroniikkanörtti Veli-Pekka Leppälä, eli tutummin Wellu, on juuri palannut kotiinsa Italian Bariin, Adrianmeren rannalle kotiseudultaan Lehtimäeltä. – Juuri sieltä palanneena ja viiden vuoden jälkeen oikean talven jälleen nähneenä, on pakko sanoa, että sydän sykähtää aurinkoisena pakkaspäivänä luonnon täydellistä muotoilua ihaillen.

– Vaikka mainittakoon, että ensimmäisen viikon sitä ihailtiin ikkunan läpi! Kun lähdin Lehtimäen kautta kohti etelää, tyhjät talot ja hiipuva kylä veti mieltä apeaksi. Toisaalta kuitenkin tänä aikana, kun olen täällä kaukana asunut ja uudelleen Lehtimäellä taas käynyt, on tupien ikkunoihin syttynyt taas enemmän valoja, se on upeaa!

MAINOS

Wellu yrittääkin käydä Lehtimäellä ainakin kerran vuodessa tapaamassa perhettä ja ystäviä.

Viimeiset neljä vuotta hänen kotinsa on kuitenkin ollut Barin kaupungissa Italiassa. – Päädyin tänne italialaisen vaimoni työtarjouksen myötä, eikä ruokakulttuuri sekä Adrianmeren ilmasto ainakaan vaikeuttanut lähtöpäätöstä.

Se mistä Wellu tunnetaan muusikkopiireissä kansainvälisesti, ovat hänen suunnittelemansa ja rakentamansa efektilaitteet sähköisille instrumenteille, pääasiassa kitaralle ja bassolle.

– Pedaalit ovat laitteita, yleensä alumiinikoteloon upotettuja analogisia elektroniikkapiirejä, jotka muokkaavat instrumenin ääntä. Pedaaleja kytketään päälle ja pois jalkakytkimellä.

– Teen tilauksesta laitteita myös esimerkiksi syntetisaattoreille, yksi viimeisimpiä projekteja olikin Tamperelaiselle Psykheart-artistille. Omista originaaleista pedaaleista mainittakoon sähkökitaran esivahvistin ”Patanaula”, mitä on mennyt kaupaksi todella hyvin. Rakentamiani laitteita on päätynyt ympäri maailmaa, kaukaisin lienee Brasiliassa.

Wellu itse on soittanut kitaraa ja yleisimpiä bändi-instrumentteja 8-vuotiaasta lähtien – eli aikalailla 30 vuotta! -Kotiseudun bändeissä soitto oli mahtavaa puuhaa nuorelle, erityisen lämpimiä muistoja Wellulla on yhtyeistä nimiltään ECS ja Nume.

Wellu Leppälä lahjoitti viime kesän Ränkirockiin arvottavaksi tämän Lehtimäen vaakunan värityksen saaneen kitarapedaalin.

– Viimeisin äänite missä olin mukana on yhtye ”Tampere Disharmonia” jonka EP ”Akanvirta” löytyy Spotifysta. Laitteiden rakentamisen kannalta soittaminen on tärkeää, että niiden toimintaa ja ominaisuuksia pystyy kokeilemaan oikealla tavalla.

The Holiday Projectilla jouluiloa!

Tänä päivänä sosiaalinen media mahdollistaa kansainvälisen yhteistyön vaivattomasti.
Yksi näyttö tästä on The Holiday Project, joka organisoitiin eri maiden osallistujien kanssa sataprosenttisesti Instagramin välityksellä. – Pedaaliyhteisö on todella avoin ja lämmin valtavan kokoinen kaveriporukka, mihin pääsee heti sisään ja apua löytyy nopeasti ongelmatilanteisiin.

The Holiday Project oli Kalle Suhosen (Suhonen Guitars) ja Veli-Pekka Leppälän (Leppælæ Electronics) yhdessä ideoima ja toteuttama joulu-yllätys Lastensuojeluyksikkö Vaahteramäelle Alavudella.

– Idea alkoi viestittelystä Kallen kanssa, missä hän mainitsi ideasta lahjoittaa jonkun rakentamansa kitaran prototyypin sitä tarvitsevalle lapselle tai nuorelle. Innostuin asiasta heti ja lupasin tehdä pakettiin mukaan pienikokoisen vahvistimen.

Myöhemmin kesällä Wellu ajatteli kysyä muilta pedaalien rakentajilta, jos heillä olisi mielenkiintoa osallistua moiseen tempaukseen. – Ja olihan heillä! Projektin suosio yllätti meidät molemmat, joten ihan oikeaa organisointia piti harjoitella, ettei homma leviäisi käsiin.

Projektin organisoinnissa menikin vuosi ja mukaan saatiin soitinlaiterakentajia, muusikoita, levy-yhtiöitä ja sosiaalisen median toimijoita kahdeksasta eri maasta. – Itse ajatus sai siis alkunsa jo jouluna 2020, mutta projekti alkoi saamaan kansainvälistä väriä kesällä 2021.

Loppujen lopuksi hankkeen suosio oli niin suurta, että porukan vetäjät joutuivat koordinoimaan lahjoituksia sosiaalisen median kautta niin, että lahjoitetut laitteet tarjoaisivat mahdollisimman suuren skaalan sähkökitaran eri puolia, sekä signaalin muokkausta.

Lopulliseen lahjoitukseen kuului kaksi sähkökitaraa, kahdeksan efektipedaalia, putkivahvistin, kaiutinkaappi vahvistimelle, erilaisia kitaratarvikkeita, ilmaisia musiikkialbumilatauksia ja opetuskirjoja. Tämä paketti lahjoitettiin joulukuun alkupuolella Vaahteramäelle!

Lahjoittajat olivat Suhonen Guitars, Alavus, Leppælæ Electronics, Lehtimäki/ Bari, Italia, Sonic Fields Audio, Antwerpen Belgia, Ericeira Fuzz, Ericeira Portugali, The Ruby Red, Porto Portugali, Andy Ferris, Wien Itävalta, Nordic Pedalboards, Raadal Norja, Skipper’s Amps, Helsinki, Ritual Devices, Pontypridd Wales, Ground King FX, Lappeenranta, Fast Decade Records, Helsinki, Álvaro Sotomayor, Helsinki, October Audio, Richmond, Virginia, Munnyman Pedals, Dallas, Texas, Pedal Haven, Boise Idaho, N.O.C.Pedals, Las Vegas Nevada, Tulpa Fx, Woodland California, Interchange Noise Works, Nashville Tennesee ja anonyymi lahjoittaja Oulusta.

– Uutta projektia ei meillä ole konkreettisesti mietinnässä, vaikka jo Vaahteramäestä kotiinpäin ajellessa lausuttiin ehkäpä kohtalokas ajatus: ”Olisiko seuraava sitten täydet bändikamat?”
Wellun touhuamista pedaalien kanssa voi seurata sosiaalisen median kanavilta: Instagram: @leppalaelec Facebook: @leppalaelectronics.

Tuula Jokiaho

 

MAINOS
Edellinen artikkeliTutut Keskustaksin kuljettajat ajavat Kela-kyytejä myös 2022
Seuraava artikkeliKoronatilanne heikentynyt radikaalisti – Nyrkki esittää kokoontumisrajoitusten tiukentamista