Taidetestaajat jatkuu – kasiluokkalaiset pääsevät kokemaan taidetta myös lukuvuonna 2022–2023

Vuonna 2017 alkanut valtakunnallinen ohjelma on vienyt lukuvuosittain noin 60000 kahdeksasluokkalaista opettajineen muun muassa oopperan, kuvataiteen ja teatterin pariin. Tässä kasiluokkalaisia tutustumassa Tampere filharmoniaan.
Mainos[adrotate banner="3"]

Suomen historian suurin kulttuurikasvatusohjelma, Taidetestaajat, saa jatkoa myös lukuvuonna 2022–2023.

Suomen Kulttuurirahasto ja Svenska kulturfonden jatkavat ohjelman rahoittamista, jotta se voi toteutua niin laajasti kuin se koronapandemian oloissa on mahdollista. Myös eduskunta on myöntämässä sille 1,35 miljoonan euron osarahoituksen.

MAINOS

Vuonna 2017 alkanut valtakunnallinen ohjelma on vienyt lukuvuosittain noin 60000 kahdeksasluokkalaista opettajineen muun muassa oopperan, kuvataiteen ja teatterin pariin. – Olemme todella iloisia, että seuraavakin ikäluokka pääsee taidevierailulle, kiteyttää Taidetestaajien päällikkö Joonas Keskinen Suomen lastenkulttuurikeskusten liitosta.

Kouluille tarjotaan valmiit taidevierailumatkat, joihin kuuluvat varsinaisen vierailun lisäksi taidekokemusta syventävät ennakko- ja jälkitehtävät eli etkot ja jatkot.

Vierailun jälkeen nuoret myös arvioivat kokemansa taide-elämyksen heitä varten luodulla sovelluksella. Nuorten taidearvioita voi kuka tahansa käydä lukemassa Taidetestaajien nettisivuilta.

Pysyväksi osaksi peruskoulua

Taidetestaajat-toiminnan käytännön järjestelyistä vastaa Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto. Kuluvalle lukuvuodelle mukaan ilmoitettiin ennätysmäärä osallistujia, lähes 68000 nuorta ja opettajaa. Tahtotila saada Taidetestaajat pysyväksi osaksi suomalaista peruskoulua on vahva.

– Kaikki nuoret ansaitsevat esteettisiä kokemuksia ja pääsyn taiteen äärelle. Uusilla yleisöillä on suuri merkitys myös suomalaiselle taidekentälle, joka parhaillaan pohtii, miten onnistutaan turvaamaan laadukas kulttuurielämä Suomessa vielä koronan jälkeenkin, Keskinen toteaa.

Ysit kulttuurikriitikkoina

Kevätlukukaudella 2022 Taidetestaajat tarjoaa kahdeksasluokkalaisten lisäksi kaikille viime lukuvuonna koronan vuoksi vierailutta jääneille noin 51000 nykyiselle yhdeksäsluokkalaiselle opettajineen taide-elämyksen joko etänä tai paikan päällä taidelaitoksissa.

– Parhaassa tapauksessa saattelemme siis ensi keväänä noin 119 000 yläkoululaista ja valvojaa taiteen äärelle. Saimme ylimääräisen haun kautta ohjelmistoomme useita upeita etäelämyskokonaisuuksia, joiden avulla voimme täydentää kevään vierailutoimintaa. Samalla etsimme uusia keinoja tehdä taiteesta saavutettavaa myös poikkeusoloissa, Keskinen kertoo.

Tasa-arvoista taidetta

– Taide- ja kulttuurielämykset voivat puhutella ketä tahansa hänen asuinpaikastaan ja sosioekonomisesta taustastaan riippumatta.

– Siksi haluamme jatkaa työtä sen eteen, että jokaisella suomalaisella nuorella olisi tasa-arvoinen mahdollisuus tutustua taiteeseen ja tulla nähdyksi taiteen yleisönä, toteaa Suomen Kulttuurirahaston yliasiamies Antti Arjava.

– Juuri tasa-arvon vuoksi on oleellista, että taidetestaus tapahtuu peruskoulun puitteissa. Valitettavasti suurimmalla osalla Suomen kunnista ja kouluista ei ilman kansallista ohjelmaa ole taloudellista mahdollisuutta viedä oppilaita taideretkille tai muillekaan luokkaretkille. Tämän takia Taidetestaajat on olemassa, jatkaa Svenska kulturfondenin toimitusjohtaja Sören Lillkung.

Taidetestaajien uusien vierailukohteiden haku on avoinna joulu-tammikuussa. Mukaan voivat hakea kaikki oikeuskelpoiset taideorganisaatiot. Koulujen ilmoittautuminen järjestetään tammi-helmikuussa 2022.

MAINOS
Edellinen artikkeliHaloo Vimpeli muisti nuorisoa
Seuraava artikkeliAnkkurein G-ikäisiin kaivataan lisää pelaajia!