Järvi-Pohjanmaan koronatilanne on heikentynyt

Mainos[adrotate banner="3"]

Järvi-Pohjanmaan tilanne on mennyt heikompaan suuntaan viime viikon jälkeen. Koronatartuntoja on esiintynyt kiihtyvällä tahdilla, koronatestaamista ja tartunnanjäljitystyötä on edelleen saatu toteutettua.

Myös asukkaiden tekemistä kotitesteistä on ollut paljon hyötyä ja niiden avulla on saatu nopeasti selville uusia tartuntaketjuja alueelta.

MAINOS

Alueen asukkaita kehotetaan hakeutumaan terveydenhuollossa tehtävään koronavirustestiin, jos heillä on koronavirustartuntaan viittaavia oireita ja sen lisäksi henkilö on rokottamaton, sairastanut koronavirusinfektion yli kuusi kuukautta sitten tai viimeisimmästä rokotuksesta on yli viisi kuukautta aikaa, on sosiaali- ja terveydenhuollossa asiakas- ja potilastyössä, varhaiskasvatuksen ja koulujen henkilökuntaa, asumispalveluyksikön tai hoitolaitoksen asukas tai kuuluu vakavan koronavirustaudin riskiryhmään tai on raskaana.

Jos näytteenotto ruuhkautuu, voidaan sitä priorisoida flunssapolin toimesta niin, että yllä mainittujen ryhmien kuulumattomia henkilöille ei anneta aikaa terveydenhuollon koronatestiin vaan heitä ohjataan tekemään koronaviruksen kotitesti.

Koronavirusta varten kaupasta ostettavat kotitestejä suositellaan käytettävän esimerkiksi seuraavissa tilanteissa: sinulla on flunssan oireita eikä sinun ole välttämätöntä hakeutua terveydenhuollossa tehtävään koronavirustestiin tai jos olet altistunut tai saattanut altistua koronapositiiviselle henkilölle.

Jos saat koronaviruksen kotitestin ja se on positiivinen, sinun tulee jäädä kotiin vähintään viideksi vuorokaudeksi.

Suosittelemme kuitenkin Järvi-Pohjanmaalla kaikkia positiivisten kotitestin tehneitä olemaan yhteydessä flunssapoliklinikan ajanvaraukseen 06 2412 7800, jotta kotitestin tulos vahvistetaan terveydenhuollon koronavirustestillä ja positiivinen kotitestin tulos viedään jo tartunnanjäljityksen tietoon.

Karanteeni- ja eristyskäytännöt

Eristys- ja karanteeniaika voivat olla lyhimmillään viisi vuorokautta.

Järvi-Pohjanmaalla tällä hetkellä noudatetaan pääasiassa seuraavaa linjaa: eristys voi olla viisi vuorokautta, jos koronapositiivinen on täysin rokotettu ja (lähes) oireeton. Eristystä saatetaan kuitenkin jatkaa, jos oireet jatkuvat. Karanteeni voi olla viisi vuorokautta, perhekaranteenit (tai esimerkiksi asumispalveluyksikössä) ovat edelleen kymmenen vuorokautta.

Eristyksen ja karanteenin pituuteen voi myös muut asiat ja lopullinen pituus ratkaistaan edelleen tapauskohtaisesti. Virallista karanteeni- ja eristyspäätöstä ei tehdä automaattisesti kaikille, vaan ainoastaan niille henkilöille, jotka sen tarvitsevat.

Koronarokotukset

Kaikki tammi-helmikuun rokotustilaisuuksien aikataulut voit tarkistaa täältä:
https://alajarvi.fi/ajankohtaista/koronarokotukset-jarvi-pohjanmaalla-tammi-helmikuussa/

Viikonlopun ja ensi viikon rokotustilaisuuksia järjestetään seuraavasti:

Ti 25.1. klo 8-15 Alajärven monitoimihalli /Walk in, ei ajanvarausta, kaikille ikäryhmille.
Ke 26.1. klo 8-15 Alajärven monitoimihalli /Walk in, ei ajanvarausta, kaikille ikäryhmille
Pe 28.1. klo 9-14 Lappajärven terveysasema/ Walk in, ei ajanvarausta, kaikille ikäryhmille
Ke 26.1. klo 8-15 Vimpelin terveysasema/Walk in, ei ajanvarausta, kaikille ikäryhmille

Riskiryhmiin kuuluvien 5-11-vuotiaiden koronarokotustilaisuudet järjestetään 7.2. Vimpelissä ja 14.2. Alajärvellä ajanvarauksella omalta terveydenhoitajalta: alle kouluikäiset omasta lastenneuvolasta ja kouluikäiset kouluterveydenhoitajalta.

MAINOS
Edellinen artikkeliTyöttömyys laskee edelleen
Seuraava artikkeliKuusiolinnan alueella koronatartunnan saaneelle ei enää eristyspäätöstä