0.1 C
Alajärvi
perjantai 01.3.2024
MAINOS

Sam Leijonanmieli: ”Mies voi lähteä maaseudulta, mutta maaseutu ei lähde miehestä”

On kulunut kolme vuotta siitä, kun Sam Leijonanmieli astui Vimpelin kunnanjohtajan virkaan. Noihin aikoihin riitti paljon epäilijöitä arvelemaan, että Vimpeli kävisi nopeasti liian pieneksi paljon maailmaa nähneelle nuorelle miehelle.

Toisin kävi, eikä Sam myöskään lämpene puheille paikkakunnan syrjäisestä sijainnista.

MAINOS

– Vimpelihän on kaiken keskipiste! Tunti tai pari lähikaupunkeihin, Helsinkiin pääsee Seinäjoelta junalla alle kolmessa tunnissa. Täällä on alueen teollisuuden ja yrittäjyyden taustalla paitsi yrittäjähenkisyys, niin hyvät logistiset yhteydet keskuskaupunkeihin ja satamiin, muistuttaa Sam.

Painiharrastus on sydäntä lähellä. Kuvassa Sam Leijonanmieli harrastamassa yhdessä Rami Hietaniemen kanssa.

Sam kertoo, että eteläpohjalaisuudessa häntä kiehtoo erityisesti suorasanaisuus, rehellisyys ja kova työn teon kulttuuri. Sukujuuret ovat Järviseudulla ja lapsuuden kesiä on vietetty paljon Kurejoella.

– Lapsuuteni asuin Ruskolla, joka oli tuolloin ennen kuntaliitosta noin 3000 hengen maaseutumainen kunta. Olen aina viihtynyt luonnon ääressä ja maaseudun rauhassa, sanoo Sam.

Työn plussat ja miinukset

Ei jää epäselväksi, että Sam viihtyy työssään edelleen.

– Haluan tehdä työtä, jolla voidaan vaikuttaa positiivisesti ihmisten arkeen. Se on kutsumus ja intohimo. Pidän myös siitä, että saan toteuttaa luovuutta, sekä strategista ajattelua, Sam pohtii.

– Parasta tässä työssä on kuitenkin ihmiset. Huippu työkaverit, motivoituneet ja asiantuntevat valtuutetut ja kovalla tekemisellä varustetut kuntalaiset. Raskainta on tilanteet missä ei pysty auttamaan. Esimerkiksi pandemia on vaikuttanut monien ihmisten arkeen, yrittäjyyteen, mielenterveyteen ja moneen muuhun. Teemme kunnassa kaikkemme, jotta saamme ihmisten arkea parannettua. Kaikkeen ei silti voi vaikuttaa, vaikka haluaisi.

Tyhjin käsin ei metsästä tarvitse yleensä tulla!

Tässä virassa joutuu tekemään myös kovia päätöksiä. Tunnen monet kuntalaiset henkilökohtaisesti ja tiedän päätösten vaikuttavan heidän elämäänsä. Tämä tekee monien kovien päätösten tekemisestä henkisesti rankkaa, sanoo Sam.

Jaksaakseen on myös vapaa-ajalle löydyttävä aikaa

Sam kertoo, että kokouksia on joskus iltamyöhään asti. Työn vastapainoksi alueelta on onneksi löytynyt mieluisia harrastuksia sekä ystäviä, niin Vimpelistä kuin lähikunnistakin.

– Vapaa-aikanani harrastan muun muassa hiihtoa, kalastusta, metsästystä ja karatea. Tykkään myös historiasta ja iltaisin kun on vapaata, niin katson usein joko historiaan tai maailman politiikkaan liittyviä dokumentteja. Joskus luen kieliä. Työn alla on ollut muutaman vuoden Japani, kertoo Sam.

Sam paljastaa, ettei pystyisi elämään ilman saunaa. Saunan hän lämmittää lähes joka ilta. Täydelliseen vapaapäivään kuuluu hyviä ystäviä, urheilua, sauna ja avanto. Penkkiurheilun osalta myös koripallo ja pesäpallo täydentävät vapaa-aikaa.

Kuormittava ajanjakso on saanut miettimään myös omaa terveyttä ja jaksamista.

– Tänä vuonna aion panostaa hyvinvointiini viime vuotta enemmän. Liikunta, luonnossa liikkuminen, ystävät ja perhe ovat keskiössä. Ilman heitä elämäni olisi aika tyhjää ja merkityksetöntä. Rentoudun yön hiljaisina tunteina filosofoimalla elämää ja sen tarkoitusta, pohtii Sam.

Tulevaisuuden haaveet kannattelevat

Tulevaisuuteen kuuluu monenlaisia haaveita, niin työhön kuin vapaa-aikaan.

– Vimpelin väestön väheneminen pysäytetään ja meistä tehdään jälleen kasvukunta! Visio kuulostaa hullulta, mutta ei ole mahdoton, tarvitaan vain tekemistä. Puhumalla ei saa aikaseksi kuin ääntä ja kipeät leuat. Visioita on kyllä työn puolesta enemmänkin, mutta niistä joskus sitten myöhemmin!

Omiin haaveisiini kuuluu talo järven rannalta, vaimo ja viisi lasta. Tai ei ehkä viittä, mutta ainakin kolme, naurahtaa Sam.

Johanna Korkea-aho

 

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät