Alajärvellä runsaasti koronatartuntoja

Mainos[adrotate banner="3"]

Järvi-Pohjanmaalla etenkin Alajärvellä on todettu viimeisen viikon aikana paljon koronatartuntoja.

Valtakunnallisesti rajoituksia on jo purettu jonkin aikaa, minkä vuoksi ihmisten oma käyttäytyminen on tärkeässä roolissa, jotta koronavirus ei pääse hallitsemattomasti leviämään ja siten vaikeuttamaan esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaa.

MAINOS

Flunssanoireisena ei tule tavata muita ihmisiä ja on edelleen tärkeä huolehtia suu-nenäsuojuksen käytöstä, jos turvavälejä ihmisten välillä ei pysty pitämään. Alajärven akuuttiosaston koronaepäilyn vuoksi osastolla ei ole nyt mahdollisuutta vierailla, paitsi saattohoitotilanteessa.

Tarvittaessa omaisten otettava etukäteen yhteyttä suoraan akuuttiosastolle.

Järvi-Pohjanmaan alueen ohjeita kotitestaamisesta, terveydenhuollon testaamisesta, karanteeni- ja eristyskäytännöistä on hieman päivitetty.

Kotitestit

Alueen asukkaita suositellaan tekemään kaupasta tai apteekista hankittavia kotitestejä, joita on syytä tehdä esimerkiksi, jos on flunssan oireita tai epäilee altistuneensa koronapositiiviselle henkilölle. Vaikka saat negatiivisen vastauksen kotitestistä, ei flunssan oireisena tule mennä töihin tai kouluun.

Mikäli kotona tehtävä koronatesti on positiivinen, ei tulosta välttämättä tarvitse vahvistaa terveydenhuollon koronatestillä, paitsi jos olet sosiaali- ja terveydenhuollossa asiakastyössä tai asut samassa taloudessa, sinulla on hyvin voimakkaita oireita, tarvitset karanteeni- tai eristyspäätöksen.

Mikäli yllä olevat asiat eivät koskea sinua, sinun ei tarvitse hakeutua terveydenhuollon koronatestiin eikä sinun tarvitse olla yhteydessä terveydenhuoltoon.

Kuinka toimin positiivisen kotitestin jälkeen, jos en tarvitse terveydenhuollon testiä?

Sinun tulee jäädä kotiin vähintään 5 vuorokauden ajaksi ja välttää kaikkia kodin ulkopuolisia kontakteja. Jos oireesi jatkuvat, jatka omaehtoista karanteenia, kunnes oireiden päättymisestä on kulunut 2 vuorokautta.

Ilmoita henkilöille, jotka ovat olleet lähikontaktissa positiivisen kotitestin tehneen kanssa kahden päivän sisällä oireiden alkamisesta, että olet tehnyt koronaviruksen kotitestin ja se on ollut positiivinen. Heidän tulisi seurata vointiaan ja oireiden ilmaantuessa tehdä koronaviruksen kotitesti. Kouluikäisen lapsen tehdessä positiivisen kotitestin suositellaan myös ilmoittamaan omalle opettajalle asiasta.

Jos perheessä yksi henkilö on tehnyt positiivisen kotitestin, tulee muiden perheenjäsenten jäädä omaehtoiseen karanteeniin 5 vrk ajaksi koronapositiivisen testin tehneen oireiden alusta, eikä esimerkiksi perheen muiden jäsenten tule mennä kouluun tai päivähoitoon.

Jos tarvitsee karanteeni- tai eristyspäätöksen, pitää positiivisen kotitestin tehneelle tehdä PCR-testi

Muiden perheenjäsenten kannattaa tehdä kotitesti, jos tulee oireita. Omaehtoista karanteeni jatkuu, jos seuraava perheenjäsen tekee positiivisen kotitestin, aina 5 vrk viimeisimmän perheenjäsenen oireiden alkamisesta.

Testaaminen terveydenhuollossa

Seuraavilta ryhmät ohjataan terveydenhuollossa tehtävään koronavirustestiin, jos heillä on koronavirustartuntaan viittaavia oireita: aina vaikeaoireisilta potilailta esim. hengenahdistus tai yleisvoinnin heikkeneminen koronavirustaudin erittäin korkean riskin ryhmiin kuuluvilta oireisilta henkilöiltä raskaana olevilta, sote-alan asiakas- ja potilastyössä työskenteleviltä työntekijöiltä ja heidän kanssa samassa taloudessa asuvilta tai jos tarvitsee karanteeni- tai eristyspäätöksen tai todistuksen sairastetusta taudista.

Eristys- ja karanteenipäätökset

Terveydenhuollon koronatestissä positiivisen testituloksen saaneille tehdään edelleen Järvi-Pohjanmaan perusturvassa eristyspäätös, jonka kesto on pääsääntöisesti seitsemän vuorokautta. Terveydenhuollon testiin ohjatuille henkilöille tehdään arvio, tarvitseeko heille tehdä eristys- tai karanteenipäätös.

Ohjeet altistumistilanteisiin työpaikoille

Jos henkilö on altistunut koronapositiiviselle eikä häntä ole asetettu karanteeniin ja hänellä ei ole oireita, voi hän mennä töihin.

Ensisijaisesti suositaan etätöitä. Jos etätyö ei ole mahdollista, suositellaan työntekijälle FFP2-maskin käyttämistä ja ruokailujen/kahvitaukojen viettämistä eri aikaan muun henkilökunnan kanssa. Työnantajia toivotaan tekevän työpaikalle omat ohjeet ja tiedottavan työntekijöitään ohjeesta.

Ajantasainen tieto testaamisesta sekä karanteeni- ja eristyskäytännöistä löytyy täältä: https://alajarvi.fi/kaupunki-ja-hallinto/ajankohtaista-koronaviruksesta/

MAINOS
Edellinen artikkeliJärvi-Pohjanmaan perusturva etsii uusia perhehoitajia ikäihmisille
Seuraava artikkeliAisaparin alueen kyliä kehitetään kolmen hankkeen voimin