Hyväluminen talvi huipentuu moottorikelkkasafariin Alajärven ja Lehtimäen maastoissa!

Pari vuotta sitten moottorikelkkailijoiden safari ajettiin huomattavasti heikommissa lumiolosuhteissa kuin nyt. Tuolloin matkaa tehtiin Ähtäristä Soiniin ja takaisin, nyt tulevassa safarissa matkataan Alajärveltä Lehtimäelle ja takaisin vajaan sadan kilometrin matka.
Mainos[adrotate banner="3"]

Kuluvan talven lumi tuli hyvissä ajoin ja kausi on ollut muutenkin hyväluminen. – Toivottavasti se kestää pitkälle kevääseen, toteaa Suomenselän Moottorikelkkailijoiden puheenjohtaja Tero Virtala.

Hyvät harrastusolosuhteet ovat tuoneet seuraan jonkin verran lisää uusia jäseniä vanhojen lisäksi. – Kausi on sujunut melko hyvin tähän mennessä, eli suurempia törttöilyjäkään ei ole tullut korviin, vaikka ainahan kauteen jotain pientä mahtuu.

MAINOS

– Kaiken kaikkiaan kelkkailupuolella on saatu olla tyytyväisiä tähän talveen, mitä nyt vallitseva maailmantilanne sitäkin vähän sekoittaa.

Koska olosuhteet ovat nyt mitä mainioimmat, se tarkoittaa myös perinteisen moottorikelkkasafarin toteutumista lauantaina 5.3. Safarin lähtö tapahtuu kello 10-11 Alajärven lukion pihasta, josta ajetaan Lehtimäen Keskikylän Nuorisoseuralle pitämään taukoa ja siitä ajetaan takaisin Alajärvelle.

Ensimmäinen safari jo -86

Suomenselän Moottorikelkkailijoiden safarilla on jo pitkät perinteet, jotka ulottuvat aina kevääseen 1986 saakka.

– Tuolloin, sairasloman innoittamana, pidettiin koesafari 15.2., jonne kutsuttiin myös kummikerho Lakeuden Moottorikelkkailijat ry. Sieltä osallistujia oli kymmenkunta, Virtala muistelee. – Pentti Hautalan sopivasti ennen safaria julkaistun lehtijutun myötä tieto tulevasta toi mukaan osallistujia aina Vaasasta ja Tampereelta saakka. Yhteensä osallistujia oli yli 30. Pentti onkin toiminut kerhon tiedottajana todella ansiokkaasti.

Alusta alkaen toimintaa tuki Töysän Säästöpankki kustantamalla Ykkössafarin nimen saaneen tapahtuman vuositarrat. Keväällä -87 pidettiin safari ja leikkimielinen kiihdytyskisa Töysän Sepänniemessä, jossa osallistujia oli noin viisikymmentä.

Osallistujamäärien ja tilantarpeen kasvaessa siirryttiin -88 Lehtimäen Valkealammille, jossa järjestettiin myös yösafari. Tapahtumaan saatiin mukaan Järviradio, mikä nosti tapahtuman arvoa melkoisesti. Yösafarin huipentuma oli Juhani Huvilan Räkkymäelle kasaama roihuvalkea, jota kierrettiin kelkoilla omaa ilmoitettua kolmen kierroksen aikaa tavoitellen.

Lähimmäksi ajoi Eero Mäkiranta erehtyen vain parisen sekuntia. Vielä -89 safari järjestettiin Valkealammilla, jossa osanottajia oli lähes satakunta.

Vuoden -90 safarin keskuspaikkana olikin sitten Hotelli Mesikämmen, jonne Aarne ja Martti Korsumäen sekä Kari Harjupatanan suhteiden ansiosta saatiin myös kelkkanäyttely. Lasse Wariksen luotsaama Hotelli Mesikämmen toimi sitten keskuspaikkana aina vuoteen -95, jolloin ajettiin kymmenes Ykkössafari.

– Koko tuon ajan SuSeMK:n ja Hotelli Mesikämmenen yhteistyö toimi loistavasti. Illanvietot arpajaisineen ja tansseineen kuten myös koko safaritoiminta toi kerholle mukavasti tulojakin.

Tauon jälkeen vuonna 2014 safaritoimintaa ryhdyttiin jälleen aktivoimaan, mutta lumitilanteen vuoksi se  jouduttiin perumaan. Vuoden 2018 kevättalvella lumitilanne näytti sellaiselta, että safari olisi mahdollista toteuttaa.

– Lähtö suoritettiin Ähtärin Autopirtiltä ja lounastauko pidettiin Lehtimäen Suninsalmella. Safarin päätepiste oli lähtöpaikka Autopirtti. Safariin osallistuikin mukavat 99 kelkkailijaa ja järjestäjille jäi fiilis, että tätä voisi jatkaa myös seuraavina vuosina.

Vuoden 2019 safari järjestettiin 24.2. useita viikkoja jatkuneiden suojakelien vallitessa. Tästäkin huolimatta lumitilanne reiteillä oli hyvä ja safari saatiin toteutettua onnistuneesti. Lähtöpaikka oli tuttu Autopirtti Ähtärissä ja tällä kertaa taukopaikkana toimi Soini, missä oli osallistujille tarjolla makkarat ja mehut.

– Paluupaikassa Autopirtillä odottivat kuumat nakkikeitot nälkäisiä kelkkailijoita. Osallistujia oli edellisvuotta vähemmän, 75 ja vetäjät, mikä osaltaan johtui vallinneista keliolosuhteista.

Uudelle reitille


Tällä kertaa safari järjestetään uudella reitillä Alajärven ja Lehtimäen välisessä maastossa.

Mukaan voi lähteä kuka tahansa 15 vuotta täyttänyt, jolla on vähintään T-luokan ajokortti sekä rekisteröity ja vakuutettu moottorikelkka käytössään.

Reitti on vajaa sata kilometriä pitkä. Startti on Alajärven lukion pihamaalta ja siitä ajetaan neljässä ryhmässä (Kisakuskit, Sport, Harraste ja Perhe/Touring) Lehtimäelle.

Nuorisoseuran pihassa on tarjolla makkarat, juomat ja kahvit munkkeineen. Siitä palataan takaisin Alajärvelle, missä ruokailu on lopuksi Teboililla.

Mukaan pääsee ilmoittautumalla ja maksamalla osallistumismaksun, millä katetaan muonitus ja reitistön lanaus ennen safaria sekä muut järjestelykulut. Osallistumismaksu on edullisempi ennakkoon ilmoittautuville ja myös kerhon jäsenet pääsevät mukaan edullisemmalla maksulla.

– Mukaan safarille kannattaa lähteä tapaamaan muita alan harrastajia ja viettämään mukava päivä kelkan selässä, jokaiselle löytyy sopiva ryhmä ja vauhti, lupaa Virtala ja toivottaa hyvää sekä turvallista loppukautta kaikille moottorikelkkailijoille.

– Muistakaa hoitaa uralupamaksut kerhoille ja ajakaa vain sallituissa paikoissa, näin turvataan urien tulevaisuus!

Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliVimpeliin avataan Rolls – avajaiset maaliskuussa
Seuraava artikkeliELY-keskus vastasi Järviseudun kunnanjohtajille