-2.9 C
Alajärvi
perjantai 01.3.2024
MAINOS

Kunnianosoitus Suomen veteraaneille – Jussi Roponen palaa sota-ajan lauluihin

Soinilainen, kaiken kansan tuttu laulaja Jussi Roponen laulaa sunnuntaina 20.3. Soinin Yhtenäistalolla Sota-ajan lauluja kunnianosoituksena Suomen veteraaneille.

Kello 12 alkavan konsertin jälkeen juodaan kahvit ja kello 14 alkaa tanssit, jossa Jussia säestävät Tapani Lager ja Taisto Roponen. Kellarissa on lisäksi tarjolla Sinikan ja Sirpan karaokea!

MAINOS

Ajatus sota-ajan laulujen esittämisestä kotikonnuilla Soinissa on Jussilla ollut mielessä jo pitkään. Vastaavaa konseptia sota-ajan lauluista ja niiden jälkeen järjestettävistä tansseista hän on aikanaan laulanut paljon Pärnussa, jossa ne olivat aina yhtä suosittuja.

Tilaisuuden toteuttaminen Soinissa on pitkittynyt mutta nyt sille on oikea aika. Ei vähiten siksi, että sota on jälleen tullut lähelle ja saanut monet miettimään oman maamme historiaa, vaan myös siksi että laulaja itse ikääntyy ja sen myötä omakin ajattelu on muuttunut.

– Näen entistä paremmin sen, että emme ole osanneet olla tarpeeksi kiitollisia isillemme ja papoillemme niistä uhrauksista, joita he ovat tehneet.

Tilaisuus järjestetään Yhteistalolla, mikä on siinäkin mielessä hyvä, että talolle saadaan taas toimintaa. Soinin Sisun naiset järjestävät kahvitukset ja tapahtumaa tukevat lukuisat sponsorit.

Jussi Roponen on kiertänyt keikkalavoja kauan, hurjimmassa vaiheessa jopa 15 keikkaa kuukaudessa. Vielä ennen koronaakin keikkatahti oli melkoinen ja tytär, Jussin levymyyntiä hoitava Kati Roponen sanoo, että joskus oikein hirvitti, kun samana päivänä saattoi olla päivätanssit Pohjanmaalla ja illaksi isä ajoi toiselle keikalle Etelä-Suomeen.

Tämän kaikki on sitäkin kunnioitettavampaa, kun muistaa, että Jussin seuralaisena on viimeiset seitsemän vuotta ollut eturauhassyöpä. Nyt sen lisäksi matkantekoa on tullut hidastamaan luusyöpä raskaine hoitoineen, joten nyt jos koskaan on aika toteuttaa haave sota-ajan lauluista Soinissa.

Innokkaan urheilumiehen elämää sairaus on nyt muuttanut pysyvästi siksikin, että vähenneiden käsivoimien ja kunnon vuoksi Jussi ei ole hiihtänyt tänä talvena yhtään kilometriä. Muutenkin nyt on varottava kaatumisia, koska luusto haurastuu.

Voimaa elämään laulaja saakin nyt positiivisesta elämänasenteestaan ja yleisöstään. Tästä syystä keikat eivät ole kokonaan loppumassa, vaikka ”auto ja mies vanhenevat”. – Enää en lähde keikoille ihan mahdottoman kauas. Teemme Tapani Lagerin kanssa keikkoja sen mitä teemme, mutta olen jo kauempaa kysyneille osannut sanoa joskus eikin, Jussi nauraa.

Soinin Yhteistalolla tullaan kuulemaan kaikkiaan 18 sota-ajan sävelmää, ajan tunteita laidasta laitaan. Huipennuksena tietenkin Veteraanin iltahuuto.

Uutta musiikkia

Kaikesta huolimatta Jussi Roponen on julkaissut juuri myös uutta musiikkia.

Kaunis maa -niminen levy sisältää monia tuttuja kappaleita, joita on keikoilla toivottu myös levylle saakka.

Lisäksi levyllä on yksi uusikin kappale, Tapani Peltoniemen sanoittama ja säveltämä Kaunis pieni tarina.

– Levyn kappaleet ovat hieman surumielisiä, sopivia tähän elämäntilanteeseen, Jussi kuvailee.

Levyn muusikkoina kuullaan Teuvo Honkasta bassossa ja taustalaulussa, Jouni Rasmussenia rummuissa sekä Seppo Niemelää kitarassa, kosketinsoittimissa ja taustalaulussa.

Kappaleiden sovituksesta vastaavat Seppo Niemelä ja Teuvo Honkanen. Tuotanto on JR-musiikki- ja kuluttajapalvelun käsialaa, A&R tuottaja on Auvo Varis, äänitys, miksaus ja masterointi on tehty Helibor studiolla. Levyn kuvat ovat Jutta Järvenpään ja Kati Roposen ottamia.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät