0.8 C
Alajärvi
perjantai 23.2.2024
MAINOS

Alajärven apteekki rauhoittelee – harva tietää mihin jodia tarvitaan

Jodi on ollut viime aikoina kysytyin tuote apteekeissa. Onnettomuuden sattuessa se on kuitenkin vain osa suojautumista, ei hengenpelastaja.

Viimeaikaiset maailmanpoliittiset tapahtuvat ovat näkyneet apteekeissa lisääntyneenä jodin kysyntänä. Hetkellisesti jodivarastot loppuivat myös Alajärven apteekin varastosta. Seuraavaa erää odotetaan saapuvaksi viikolla 11.

MAINOS

– Jodia suositellaan kotiapteekin vakiovarusteeksi, mutta valtaosa ihmisistä ei tiedä mikä sen vaikutus elimistössä on, kertoo proviisori Tuija Polso Alajärven apteekista. Monelle tulee myös yllätyksenä, ettei jodi sovi kaikille.

– Ihmiset ovat ymmärrettävästi huolestuneita ja haluavat varautua pahimpaan. Monella on kuitenkin mennyt ohi, että lääkejodi suojaa ainoastaan kilpirauhasta radioaktiiviselta säteilyltä. Onnettomuuden sattuessa se on vain yksi osa suojautumista, ei hengenpelastaja.

Radioaktiivinen jodi voi aiheuttaa kilpirauhasen vajaatoimintaa tai kasvaimia. Koska säteilyn aiheuttama syöpä kehittyy hyvin hitaasti, useiden vuosikymmenten aikana, suurimman hyödyn jodista tosi tilanteessa saavat lapset ja raskaana olevat. Yli 40-vuotiailla tabletin merkitys on vähäinen.

– Jodilla on myös yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa. Paljon lääkkeitä käyttävälle ikäihmiselle jodista voi siis olla enemmän haittaa kuin hyötyä, Tuija kertoo.

Jodi ei sovellu esimerkiksi joidenkin verenpaineen hoidossa käytettävien diureettien eli nestettä poistavien lääkkeiden kanssa. Joditablettia ei suositella myöskään henkilöille, joilla kilpirauhasen vajaatoiminta tai muu kilpirauhassairas.

Ravintolisäjodi ei auta tosi paikassa

Jodix-tablettien tilapäinen loppuminen, on saanut huolestuneet kansalaiset kiinnostumaan myös ravintolisänä myytävistä joditableteista.

Päivittäiseen käyttöön tarkoitetuissa ravintolisissä jodipitoisuus on tyypillisesti noin 150 mikrogrammaa, mikä vastaa aikuisen päivittäistä tarvetta.

– Jodix-lääkejoditabletti sisältää jodia tuhatkertaisen määrän. Ravintolisäjodista ei tosi paikan tullen, eikä edes säännöllisesti käytettynä ole hyötyä kilpirauhasen suojaamisessa radioaktiiviselta säteilyltä, Tuija korostaa.

Tärkeää on myös muistaa, että lääkejoditabletti otetaan vain viranomaisen kehotuksesta. Oikea-aikaisesti otettu annos estää 90–99 prosenttisesti radioaktiivisen jodin kertymisen kilpirauhaseen. Liian aikaisin tai myöhään otettuna tabletin suojateho heikkenee.

– Viimeaikaiset tapahtumat ovat alleviivanneet, että kotilääkekaapin sisältö kannattaa tarkistaa säännöllisesti. Paniikkiin ei kuitenkaan ole aihetta, joditabletit eivät ole loppumassa Suomesta, niitä tulee apteekkiin lisää lähiaikoina. Myös Huoltovarmuuskeskus on varannut niitä kansalaisille, Tuija rauhoittelee.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät