Järviseudun Viherrakennus syntyi asiakkaiden tarpeesta yli 30 vuotta sitten

Yhtenäiset istutusalueet ja kiveykset helpottavat pihan hoitoa. Kuva: Jari Lakaniemi.
Mainos[adrotate banner="3"]

Järviseudun Viherrakennus on kunnostanut kuntien, yritysten ja yksityisten pihamaita vuodesta 1989. Vuosiin mahtuu monenlaista urakkaa ja parhaimmillaan yritys on työllistänyt kymmenenkin henkilöä. Töitä on riittänyt. Ajatus yrityksen perustamiseen lähti asiakkaiden tarpeesta.

Yhtenäiset istutusalueet ja kiveykset helpottavat pihan hoitoa. Kuva: Jari Lakaniemi.

– Olin nuorena miehenä töissä vanhempien puutarhalla ja sinne tuli paljon kyselyitä puista ja istutuksista. Päätin lähteä koulunpenkille opiskelemaan alaa ja valmistuin puistopuutarhuriksi vuonna 1990 kertoo yrityksen omistaja Jari Lakaniemi. 

MAINOS

Lakaniemi kertoo, että heti valmistumisen jälkeen alkoi lama.

Graniitista tehdyt muuri ja portaat ovat ikuiset ja huoltovapaat. Kuva: Jari Lakaniemi.

Ennen sitä ehti kuitenkin toteutua muutama isompi urakka, kun yritys pääsi toteuttamaan Lappajärven terveyskeskuksen vihertyöt, sekä Vimpelin keskustan maa- ja vihertyöt. Laman iskettyä tuli muutama hiljainen vuosi, mutta sen jälkeen ei joutopäiviä ole tarvinnut vietellä.

– Heti laman jälkeen toteutui Karstulan kunnantalon urakka. Sinne tehtiin maansiirto- ja vihertyöt ja työmaalla kuljettiin puolitoista vuotta. Se opetti urakan laskennasta paljon, eikä sen jälkeen ole pelottanut laskea isompia urakoita yhtään, naurahtaa Lakaniemi. 

Laatoitetut kulkuväylät ja rajatut istutusalueet helpottavat pihan hoitoa. Kuva: Jari Lakaniemi.

Seuraavan isomman työmaan Lakaniemi muistelee olleen Luoma-ahon Ruukin piha-alueen maanrakennus- ja vihertyöt. Kaiken kaikkiaan kokemusta on kerääntynyt erilaisista pihatöistä runsaasti ja kalustoakin löytyy kaikenlaiseen pihatyöhön.

– Konekanta on vuosien saatossa kasvanut niin paljon, että kaikenlaiset maansiirtotyöt onnistuvat. Varsinkin viherrakentamiseen löytyy harvinaisempiakin erikoistyökoneita, joten haastavammatkin kohteet voidaan tehdä. Käytännössä ihan kaikki onnistuu.

Järviseudun Viherrakennuksen alkutaipaleella tehtiin enimmäkseen laatoituksia, istutuksia ja nurmikoita. Nykyään rakentamisen ja kiinteistönhuoltojen osuus on lisääntynyt.

– Kaiken kaikkiaan paljon on tullut tehtyä edellä mainittujen lisäksi myös terasseja, salaojituksia ja kiinteistöjen remontteja. Keväisin tehdään paljon asfalttien paikkauksia – siihenkin on koneistoa olemassa, kertoo Lakaniemi.

MAINOS
Edellinen artikkeliPohjalaismaakuntien alueille ennustetaan hieman tavanomaista vaikeampaa kelirikkoa tulevalle keväälle
Seuraava artikkeliEtelä-Pohjanmaan liitto tarjoilee Hyvän olon kulttuuriaamukaffit