Lappajärven ja Vimpelin 4H työllistää nuoria perinteisillä tavoilla ja tuo alueelle uuden 4H Helppi -sovelluksen

4H:n Lappajärven ja Vimpelin yhdistysten toiminnanjohtaja Kirsi Sänkiaho haluaa mahdollistaa töitä mahdollisimman monelle nuorelle.
Mainos[adrotate banner="3"]

Eletään juuri niitä kuukausia, kun moni nuori kuumeisesti koettaa löytää itselleen kesätyöpaikkaa. 4H haluaa olla työn löytämisessä nuorten tukena, sekä toiminnallaan mahdollistaa mahdollisimman monelle nuorelle kesätöitä. Sen lisäksi ajatuksena on tarjota mahdollisuuksia myös lisätienesteihin, vaikka kesätöitä ehkä olisikin jo sovittuna.

– Tavoitteena on työllistää vähintään toistakymmentä nuorta! Työpaikkoja löytyy esimerkiksi 4H-yhdistyksen eri toimintojen järjestämiseen. Työtä on tarjolla mm. lasten kesäleirinohjaajiksi, työpalveluun, mansikanmyyntiin, kurssien ohjaajiksi sekä ylläpitäjäksi syksyllä alkavalle Satosankarit marja-asemalle.

MAINOS

– Et tarvitse aiempaa kokemusta ryhmänohjaamisesta. Aidosti reipas asenne ja tahto oppia riittävät alkuun, rohkaisee Lappajärven ja Vimpelin 4H -yhdistyksen toiminnanjohtaja Kirsi Sänkiaho.

4H pystyy työllistämään eri toimintoihin 13 – 28 -vuotiaita nuoria.

Sänkiaho on innoissaan uudesta sovelluksesta, joka entistä helpommin yhdistää palveluiden tarvitsijat sekä innokkaat, tehtäviinsä perehdytetyt 4H-nuoret.

– 4H:n Helppi -sovelluksen palveluita voivat tilata niin yksityishenkilöt kuin yritykset ja yhteisötkin. Ilmaisen sovelluksen voi ladata puhelimeensa kuka tahansa. Helppi -palvelut maksavat työn tilaajalle 25 euroa tunnilta (sisältäen alv. 24 %). Voit etsiä sopivia tekijöitä alueeltasi tai jättää tilauksen ja tekijät ovat sinuun yhteydessä. Työn yksityiskohdista sopiminen hoituu kätevästi sovelluksen chatissa.

– Käytännössä se tarkoittaa sitä, että jos tarvitset vaikkapa iäkkäälle omaisellesi pihanhoitoon apua, voit sovelluksen kautta sitä tilata, mistä päin Suomea tahansa. Työstä lähetetään sinulle lasku, kun työ on tehty. Sovellukseen on kyllä myös pian tulossa mahdollisuus maksaa kortilla, joten työn tilaaminen on helppoa!

Työllistettävän nuoren näkökulmasta tämä tarkoittaa, että 4H rekrytoi, kouluttaa ja perehdyttää nuoria, jotta he voivat tarjota osaamistaan sovelluksen kautta.

Sovellus mahdollistaa sen, että myös vaikkapa se sivukylällä asuva nuori voi työllistyä helpommin! Jos tulee esimerkiksi tilaus ikkunanpesuun Vimpelin Sääksjärvelle, niin sielläpäin asuva nuori voi halutessaan ottaa tilauksesta kopin.

Harras toive on, että sovellus mahdollistaisi töitä mahdollisimman monelle.

– Vielähän ei tiedetä, kuinka moni nuori mahdollisesti tulee työllistymään juuri Helppi -sovelluksen kautta. Se riippuu aivan siitä, kuinka paljon löydämme innokkaita työntekijöitä ja kuinka paljon töistä tulee tilauksia. Ja se taas riippuu paljon siitä, kuinka hyvin saadaan tällaista mahdollisuutta ihmisten tietoisuuteen!

– Sen tiedän, että tarvetta tämmöiselle löytyy. 4H yhdistyksenä haluaa antaa mahdollisuuden työntekoon myös alueella asuville alle 29 -vuotiaille turvapaikanhakijoille, mikäli heillä on mahdollista työskennellä täällä, sanoo Sänkiaho.

Lappajärven ja Vimpelin kunnat mukana

– Haluan välittää isot kiitokset Lappajärven ja Vimpelin kunnalle siitä, että sovellus ylipäätään on mahdollista ottaa täällä käyttöön! Molemmat kunnat nimittäin ovat myöntäneet tukea kesätyökoordinaattorin palkkaamiseen viideksi kuukaudeksi.

– Koordinaattorin toimenkuvaan kuuluu muun muassa sovelluksen käyttöönotto, sen seuraaminen ja nuorten haastattelu. Tämä on palvelu, josta koko alue tulee hyötymään. Joten kiitokset vielä tätäkin kautta, hihkaisee Sänkiaho.

Sänkiaho kertoo, että kesätyökoordinaattorin työstä kopin otti Aisaparin rahoittamaa Taito -hanketta 4H:n Lappajärven yhdistykselle vetävä Johanna Korkea-aho.

Lappajärven nuorisotiloilla järjestetään 25.3 FEEL GOOD -tapahtuma, jonka kaikille avoimessa osuudessa kello 14-15 voi tulla kyselemään lisää 4H:n kesätyöpaikoista, Helppi työpalvelusta sekä tutustumaan uuteen kesätyökoordinaattoriin. Tapahtuman järjestävät yhteistyössä 4H, etsivä nuorisotyö, ohjaamo, Lappajärven kunta, Lappajärven seurakunta sekä koulukuraattori.

4H yrittäjyys yksi tapa työllistyä kesän ajaksi

Kirsi Sänkiaho haluaa hehkuttaa nuorille myös 4H yrittäjyyttä. Siitä tuntuu olevan vielä vähän tietoa kaikilla, että mitä se käytännössä tarkoittaa ja mahdollistaa.

– Ensinnäkin 4H -yrityksen voi perustaa vain kesän ajaksi. Sen voi perustaa myös vaikka vain päivänkin ajaksi! Voit esimerkiksi perustaa yrityksen markkinoiden ajaksi ja myydä markkinoilla valmistamiasi tuotteita. Tai jos osaat leipoa, niin voit perustaa siihen liittyvän yrityksen. Jos tykkäät käydä kalassa tai vaeltaa, voit perustaa vaikkapa niihin liittyvän elämyspalveluita tarjoavan yrityksen. 4H on tässäkin nuoren tukena ja voi sitten vaikkapa tilata nuorelta kokouksiin leivonnaisia. Tai ostaa elämyspalveluita tarjoavalta nuorelta aiheeseen liittyvän kurssin.

4H yrittäjyys on aina henkilökohtainen. Mutta jos nuori haluaa tarjota vaikkapa niitä elämyspalveluita yhdessä yhden tai useamman ystävänsä kanssa, niin se onnistuu kyllä. Kaikki vain perustavat oman yrityksen, mutta tarjoavat sitten palveluita yhdessä, kertoo Sänkiaho.

– Jos sinulta löytyy joku mielenkiinnon kohde tai harrastus, niin tämä on loistava tapa tienata sillä rahaa! Ja nyt meillä on vielä upea mahdollisuus tarjota nuoren tueksi ammattitaitoista neuvontaa. Nimittäin Vimpelin ja Lappajärven yhdistyksillä on käytössä koulutettu yritysneuvoja kahdelle Nordea -pankista, joka auttaa nuoria yrityksen perustamisessa.

Kannattaa ottaa pikaisesti yhteyttä! Me niin toivomme, että jokainen kesätyötä haluava nuori sitä saisi ja että kynnys hankkia kesätyö olisi mahdollisimman pieni, sanoo Sänkiaho.

Johanna Korkea-aho

MAINOS
Edellinen artikkeliKuntalaisten olohuone -hanke etenee Vimpelissä
Seuraava artikkeliJärviseudun ihmiset ovat ojentaneet kätensä turvapaikanhakijoille