2.6 C
Alajärvi
torstai 25.4.2024
MAINOS

Alajärvi plussalle viime vuonna

Monen muun suomalaiskunnan tapaan koronan sävyttämä vuosi 2021 oli talouden kannalta myös Alajärvelle haasteellinen ja myös ennakoimaton.

Haasteista selvittiin ja päästiin tavoitteeseen eli plusmerkkiseen tilinpäätökseen. Tilikauden tulos on poistojen jälkeen 858 304,26 euroa. Kaupunginjohtaja Vesa Koivunen sanoo taloustilanteen olevan vakaalla pohjalla ja että Alajärvellä on hyvä tilanne siirtyä hyvinvointialueelle ensi vuonna.

MAINOS

Viime vuoden verotulot olivat tilinpäätöksen mukaan 31 473 606,63 euroa. Lisäystä edellisvuoteen verrattuna kertyi 1,89 miljoonaa euroa. Vuoden 2021 vuosikate on 4 685 620,19 euroa. Toimintatuotot nousivat vuoteen 2021 verrattuna 8,66 prosentilla ja olivat 47 201 906,83 euroa.

Toimintakulut olivat 111 541 315,78 euroa ja nousua 5,15 prosenttia. Kaupungin lainakanta oli viime vuoden lopussa 29 419 924 euroa eli 3 156 euroa asukasta kohti. Valtionosuudet laskivat vuodesta 2020 ja olivat kokonaisuudessaan 37 501 948 euroa.

Vakaa talous

Kaupungin talous on kaupunginjohtaja Vesa Koivusen mukaan vakaalla pohjalla. Plusmerkkisestä tuloksesta huolimatta Alajärvellä jatketaan tiukkaa ja järkevää taloudenpitoa.

Talousjohtaja Tapani Kotanen sanoo, että taseessa olevan 8,6 miljoonan euron turvin varaudutaan hyvinvointialueeseen ja myös pärjätään mahdollisten taloudellisesti huonompien vuosien aikana.

Alajärven kaupunki investoi viime vuonna 3,96 miljoonalla eurolla. Viime kesäkuussa valmistuneen uuden paloaseman rakentamiseen käytettiin viime vuonna 1,7 miljoonaa euroa. Suurin kiinteistöjen peruskorjauskohde oli terveyskeskus, johon kaupunki satsasi 98 000 euroa.

Koulukeskusta peruskorjattiin 82 000 eurolla ja Ankkurikentän huoltorakennukseen panostettiin 148 000 euroa. Kaavateihin investoitiin 489 000 euroa ja vesi- ja viemärilaitoksen saneeraukseen ja verkostoihin 260 000 euroa. Ulkoilu- ja urheilualueita, puistoja ja uimarantoja kunnostettiin 347 000 eurolla.

Haasteita ilmassa

Myös viime vuonna korona kuritti Alajärveä ja kaupungin asukkaita ja pandemia ulotti vaikutuksensa myös hallintokuntien palvelutuotantoon. Erityisjärjestelyistä aiheutui lisäkustannuksia, jotka valtiovalta pääosin kattoi.

– Kaupungin työntekijöille tilanne oli hyvin haasteellinen. Henkilöstölle lähtee kiitos joustamisesta, että saatiin palvelut järjestettyä.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Palmu (kesk.) muistutti puolestaan, että etenkin perusturvassa ja sivistystoimessa jouduttiin venymään ja opettelemaan uutta.

– Tartunnan jäljitys, joukkorokotukset ja neuvonta ovat toimineet erittäin hyvin ja ovat varmasti hidastaneet koronan leviämistä.

Alajärvellä riittää myös haasteita lähitulevaisuudessa. Seuraavien viiden vuoden aikana kaupungin henkilöstöstä eläköityy noin 250 ihmistä, joista noin 50 on lähihoitajia. Oma haasteensa sekä kaupungille, maakunnalle että koko maalle on väestön keski-iän nouseminen.

Alajärvellä katsotaan, että kaupungin ja työnantajakuvan tulee olla houkutteleva, että saadaan uusia asukkaita ja osaavaa työvoimaa.

Kaupunki haluaa olla omalta osaltaan myös tukemassa Ukrainan tilanteen takia kriisiytynyttä alkutuotantoa. Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Antti Joensuu (kesk.) sanoo, että Alajärvellä on ollut aina toimiva maaseutuhallinto. Tukien hakeminen ja hallinta on ollut aina aktiivista. Kotimaisen ruuan käyttöä on haluttu edistää kaupungin omissa yksiköissä.

Positiivisesti eteenpäin

Antti Joensuu katsoo, että tilinpäätöksen osoittama tulos on hyvä sekä toiminnallisesti että luottamushenkilöiden näkökulmasta katsottuna.

– Luottamushenkilöiden ja viranhaltijoiden kesken on hyvä tekemisen henki. Haluamme olla aktiivisia myös hyvinvointialueiden aloittaessa.

Joensuu nosti hallinto- ja taloustoimen infotilaisuudessa esille myös seutukunnallisen, edelleen tiivistyneen yhteistyön. Lappajärvi on tullut mukaan sivistystoimen puolella varhaiskasvatukseen ja Soini on edelleen mukana Järvi-Pohjanmaan Yrityspalvelussa.

– Haluamme ylläpitää seutukunnallista yhteistyötä, me kaikki hyödymme siitä.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät