25.6 C
Alajärvi
perjantai 24.5.2024
MAINOS

Vimpeli varautuu pakolaisten hätämajoitukseen

Vimpelin kunta varautuu Ukrainasta mahdollisesti saapuvien sotapakolaisten hätämajoittamiseen.

Vimpeli on ilmoittanut Migrille valmiudestaan tarjota pakolaisille väliaikaista hätämajoitusta niin sanotussa Lähteen kiinteistössä ja Järviseudun sairaalan intervallikerroksesta.

MAINOS

Kunnanvaltuusto hyväksyi kunnanhallituksen esityksen 15000 euron lisämäärärahasta, joka kirjataan tarkoitusta varten perustetulle kustannuspaikalle.

Pakolaisten majoittamiseen käytettävän kiinteistön tulee soveltua ympärivuotiseen käyttöön ja välittömästi käyttöön soveltuvan kiinteistön tulee olla hyväksytty majoitus- ja asumiskäyttöön. Molemmat kiinteistöt on tarkastettu.

Kunnanjohtaja Sam Leijonanmieli kertoo Migrin tiedottaneen, etteivät sen resurssit riitä ja on tarve asuttaa pakolaisia kuntiin. Suomen Punaisen Ristin, Vimpelin seurakunnan diakoniatyön ja Suomen ortodoksisen kirkon edustajilla vahvistettu kunnan johtoryhmä on jo varautunut mahdollisesti eteen tulevaan tilanteeseen.

– Vimpeliin on jo saapunut kunnan tietojen mukaan kymmenkunta ukrainalaista, jotka ovat majoittuneet yksityishenkilöiden luokse.

Äänestys Geopark-rahoituksesta

Vimpelin kunnan ensi vuoden toimintabudjetti Kraatterijärven Geopark -hankkeessa on 19 800 euroa eli 24,4 prosenttia koko toimintabudjetista. Myös Alajärven kaupungin ja Lappajärven kunnan osuus on 24,4 prosenttia.

Kunnanjohtaja Leijonanmielen mukaan kuntien rahoitusosuuden tarkoituksena on, että sillä varmistetaan Järvi-Pohjanmaan Yrityspalvelun alaisuudessa toimiva organisaatio. Kuntien osuus kattaa toiminnanjohtajan palkkakustannukset ja hallinnon välttämättömän pyörittämisen.

Soinin kunta teki jo aikaisemmin päätöksen, että se ei enää osallistu Geopark-hankkeeseen – ja siksi muiden hankkeessa mukana olevien kuntien eli Alajärven, Evijärven, Lappajärven, Vimpelin ja Ähtärin täytyy tehdä asiassa uusi päätös.

Perussuomalaisten Jukka-Pekka Uusitupa esitti, että asia jätetään pöydälle ja että kustannusten jakajaksi kysytään Perhon kuntaa.

Kunnanjohtaja Leijonanmieli kertoi, että Perhon osalta kartoitukset ja geologiset tutkimukset on tehty, mutta geologisten kohteiden selvittäminen pitkittäisi hakuprosessia UNESCO:n Geopark-statuksen hakemiseksi.

Haloo Vimpelin Tero Lassila kannatti Uusituvan ehdotusta. Äänestyksessä annettiin 16 ääntä kunnanhallituksen pohjaesityksen puolesta ja viisi Uusituvan esitykselle.

Koulun tilanne puhutti

Muut asiat -kohdassa huomio kiinnittyi Vimpelin kunnan ainoan alakoulun eli Aapiskujan koulun tilanteeseen. Uuden Avoimuuden aika -ryhmän Anni Puumala kantoi huolta sosiaalisessa mediassa vellovasta keskustelusta.

Kuntalaisten toiveissa on aikaisempaa parempi tiedottaminen koulun tilanteesta. Hänen mielestään olisi syytä järjestää kuntalaisille suunnattu info- ja kyselytilaisuus, kun kaikki vaihtoehdot koulunkäynnin jatkumisesta ovat selvillä – ja samalla kuntalaiset pääsisivät myös vaikuttamaan asiaan.

Kunnanjohtaja perusteli niukkaa tiedottamislinjaa asioiden keskeneräisyydellä, sillä esimerkiksi maanostot ovat vielä kesken.

Anni Puumalan ryhmätoveri Matti Latvala tiedusteli puolestaan, että olisiko Aapiskujan koulun sisäilmaan liittyvistä asioista ja koulutyön jatkumisesta syyslukukaudella syytä järjestää valtuutetuille tilaisuus, jossa paikalla olisivat sivistystoimen edustajat ja terveystarkastaja.

Kunnanjohtaja valaisi asiaa kertomalla, että itse koulusuunnittelu käynnistyy ensi viikolla.

– Väistötilojen pitää olla selvillä, kun koulutyö jatkuu tiloissa X. Ensi viikolla kokoontuva tekninen lautakunta saa käsiteltäväkseen kolme eri vaihtoehtoa.

Tekninen johtaja Ville Karjalainen kertoi, että kunnan nettisivuilta löytyvät kaikki sisäilmatyöryhmän muistiot kokousten pöytäkirjat, joiden julkistamista valtuutetut ovat pyytäneet.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät