Tartuntapintaa maisemaan hankkeella

Vimpeliläisen kuvataideopettaja Marjut Mässbackan laatiman tehtävän ideana oli Maria Lampisen taustalla olevan Eero Nelimarkan Lato ja kivi -maalaus.
Mainos[adrotate banner="3"]

Tartu maisemaan -hanke sitoo yhteen kaksi erilaista, Euroopan äärilaidoilla olevaa maisemaa. Huhtikuun 24. päivään saakka Nelimarkka-museolla esillä oleva Leader Aisaparin alueen taidetoimijoiden näyttely eli hankkeen jatkuvasti täydentyvä infopiste siirtyy tämän jälkeen Villa Nelimarkkaan.

Hanke toteutetaan Aisaparin kuntien lisäksi Leader Kuudestaan ry:n alueella sekä Espanjan Malagan provinssissa sijaitsevan Leader Ceder Axarquian alueella.

MAINOS

Kaksi vuotta sitten suomalaisissa Leader-ryhmissä alkanut Tartu maisemaan -hankkeen kohderyhmänä ovat kolmen alueen 13–19-vuotiaat nuoret, joita halutaan houkutella taideharrastuksen pariin uusien keinojen – esimerkiksi kännykkäkameroiden – avulla. Nuorille järjestetään muiden muassa taideleiri Villa Nelimarkassa.

– Ajatuksena on, että jokaisen mukana olevan Leader-ryhmän alueella kootaan taidetoimijoista koostuva työryhmä. Aisaparin alueella tämä tehtiin jo vuoden 2020 kesällä ja syksyllä. Työryhmät koostuvat taitelijoista, kuvataiteen opettajista ja muista taidetoimijoista.

– Ryhmät kehittävät yhteistyössä opetuspaketin, jossa käytetään perinteisiä tekniikoita ja nykyaikaisia taiteen työvälineitä, kertoo hanketta vetävä Maria Lampinen.

Uusi arvo maaseutuympäristölle

Tartu maisemaan -hankkeen tavoitteena on antaa uusi arvo omalle maaseutuympäristölle opetuspaketin ja kansainvälisen vuorovaikutuksen kautta. Suomalaistoimijoiden perustana on kuvataiteilija Eero Nelimarkan maisema. Suomen työryhmä on pitänyt muiden muassa taidetyöpajan Villa Nelimarkassa.

Eero Nelimarkan maalauksiinsa ikuistama lakeusmaisema ja Axarquian vuoristo tarjoavat nuorille toisistaan poikkeavan ideointiympäristön. Hankkeen huipennus tapahtuu Riogordossa sijaitsevassa Villa Kaarnassa, jota isännöi suomalainen valokuvaaja Kristian Kaarna.

– Espanjassa pidettävän kansainvälisen työpajan näyttely pidetään ensin Riogordon museossa ja myöhemmin Nelimarkka-museon tiloissa, valottaa Lampinen.

Tartu maisemaan tuo taidetoimintaa ihmisten pariin – kuten esimerkiksi pop up -taidenäyttelyitä, pop up -työpajoja, virtuaalinäyttelyjä ja koululaisille suunnattuja työpajoja. Hankkeelle on suunnitteilla omat nettisivut.

Ne jäävät hankkeen päätyttyä toiminta-alustaksi, jonne nuoret, taitelijat ja kuvataideopettajat voivat ladata erilaisia tehtäviä ja nuoret myös omia maisemateoksiaan. Toiveissa on, että taidetoimijoiden ja nuorten välinen yhteistyö jatkuu myös hankkeen päättymisen jälkeen.

Virpi Poikelin

MAINOS
Edellinen artikkeliEtelä-Pohjanmaan hyvinvointialuejohtajaksi neljä hakijaa
Seuraava artikkeliAnni Viitasaaren maalauksia ja piirroksia Lappajärven kirjastossa