-0.1 C
Alajärvi
lauantai 02.3.2024
MAINOS

Vitsa sulle, palkka mulle

Pääsiäisen perinteiden historia on moninainen ja paikoin melko hurjakin. Harva kuitenkaan enää ajattelee pääsiäiskokon ajavan pois noitia tai pahoja henkiä, enkä ole kenenkään kuullut piiskaavan ketään pitkäperjantaina pahojen henkien karkoittamiseksi. Joskus näin on kuitenkin ollut.

Onneksi nykyään perinteet ovat huomattavasti hauskemmat ja pääsiäisestä tuntuvatkin nauttivan oikeutetusti erityisesti lapset.

MAINOS

Metsätarhan päiväkodissa Vimpelissä pääsiäisen odotukseen kuuluvat erityisesti pääsiäisaskartelut. Pienten ryhmässä Oravanpesässä on kylvetty vähän erilaista rairuohoa.

Oliver Pälli (vas.) aikoo lähteä serkkupoikansa Felixin kanssa virpomaan.

– Päädyttiin tämmöiseen ”ikiruohoon” tänä vuonna. Siitä on iloa vaikka useampanakin pääsiäisenä! Tällä hetkellä ryhmässä on niin pieniä lapsia, että mullan ja siementen kanssa asuminen on vähän niin ja näin, naurahtaa lastentarhan opettaja Aune Rannanpää.

Myyränmajan ryhmässä puolestaan on askarreltu muun muassa tipuja ikkunoihin koristeiksi. Toimittajan kysymys pääsiäisen perinteistä hiukan hämmentää aamupalalle saapuneita lapsia, eikä monikaan meinaa ensin ymmärtää mitä merkillinen täti oikein haluaa tietää.

– Eikös pääsiäisenä virvota semmosella puikolla, muistelee viisivuotias Elli Navis.

Muisteloista siirrymme hetkeksi muistelemaan pöytäkaverin hienoa hupparia ja eräs lapsista käy esittelemässä ihottumaansa. Elli kertoo, että hänen isovanhempansa asuvat Michiganissa ja että sielläkin vietetään pääsiäistä ja syödään suklaata.

Ikiruohosta on iloa pitkään!

Virpominen kuulostaa olevan tuttua niin pienille kuin isommille lapsille. Nykypäivän virpojat eivät kuitenkaan välttämättä enää pukeudu noita-akaksi, vaan päälle saattaakin valikoitua esimerkiksi prinsessamekko. Tuttua virpomislorua ei äkkiseltään muista ulkoa yksikään lapsista, mutta selvää on, mitä Ellin muistelemalla puikolla virvotaan.

– Mä meinaan ainakin virpoa itelleni pääsiäispupun, kertoo Eemeli Alatalo, 5,. Hän suunnittelee lähtevänsä virpomaan yhdessä ystävänsä Felix Korkea-ahon, 5, kanssa.

– Mulla on voimaa paljon, kertoo Felix.

Myös Ketunkolon ryhmässä on panostettu pääsiäisteemaan ja ryhmän pöydillä on kodikkaasti rairuohoa kauniissa asetelmissa.

Oliver Pälli, 6,  kertoo lähtevänsä virpomaan serkkupoikiensa kanssa. Hän on myös äitinsä avustuksella tyhjentänyt kananmunia ja suunnittelee maalaavansa niitä pääsiäiskoristeeksi.

Näyttäisi siltä, että nykyisiin pääsiäisen perinteisiin ollaan vallan tyytyväisiä. Pääsiäisvitsojen teko, virpominen, munien maalaus, suklaamunat ja pääsiäiskokolle meno pitävät pintansa Järvi-Pohjanmaalla tänäkin vuonna.

Johanna Korkea-aho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät