Pääsiäismunat värjätään luonnonväreillä

Taitoliitto muistuttaa, että pääsiäismunien värjäykseen löytyy kotikeittiöstä monta sopivaa värin lähdettä. Kuva: Hilja Mustonen.
Mainos[adrotate banner="3"]

Värjääminen mielletään usein liittyväksi tekstiileihin ja lankoihin, mutta keittiön elintarvikkeista saatavia väriaineita voi hyödyntää myös syötävien pääsiäismunien värjäyksessä. Pääsiäismunien värjäykseen löytyy kotikeittiöstä monta sopivaa värin lähdettä. Eikä värjääminen ole vaikeaa, väriliemessä munat värjäytyvät käytännössä itsekseen.

Vuoden käsityötekniikka on värjäys luonnonväreillä, nyt yhdistetään siis käsityötaitoja myös ruokaan.

MAINOS

Kokeile munien värjäyksessä näitä elintarvikkeita: kurkuma => voimakas keltainen, punakaali => turkoosia tai sinistä, sipulin kuoret => punaruskeaa, punajuuri => pinkkiä, vihreä tee => vaaleanvihreää, musta tee => ruskeaa, mustikka => violettia tai sinertävää.

Näin värjäät syötävät pääsiäismunat

Ihan ensimmäiseksi munat kannattaa keittää kypsäksi. Keitetyt munat voi koristella käärimällä munan ympärille väriaineelta suojaavaa materiaalia ennen väriliemeen laittamista.

Tähän sopii puuvillalanka, joka jättää munaan kivat viivakuviot, pitsinauha munan ympärillä tai munan ympärille langalla solmittu myrkyttömän kasvin lehti. Se, miten väriliemi tunkeutuu suojaavan kuvion alle, on joka kerta vähän yllätys, yllätyksiä värjäyksessä riittää muutenkin, ja se on osa prosessin hauskuutta.

Sekoita väriainetta noin 0,5 litraan vettä. Punakaalia, punajuuren kuoria ja sipulinkuoria pitää keittää vedessä noin 15 minuuttia että niistä irtoaa väri, sen jälkeen siivilöi liemi. Lisää liemeen noin 1 tl etikkaa tai valkoviinietikkaa, se vahvistaa väriä.

Värjäysastiana kannattaa käyttää kapeaa ja korkeaa lasiastiaa, vaikka isoa juomalasia. Lasista väriaine lähtee pois pesussa, muoviastian väriaine voi värjätä lopullisesti. Laske munat varovasti lusikalla väriastiaan ja anna seisoa siinä vähintään puoli tuntia, voit jättää ne värjäytymään jääkaappiin myös yön yli niin saat voimakkaamman värin.

Munien tulee olla kokonaan väriliemen alla, että ne värjäytyvät ympäriinsä. Voit myös sekoittaa kahta värilientä keskenään tai lisätä punakaaliliemeen hieman kurkumaan niin saat uusia värisävyjä, keltainen kurkuma muuttaa sinisen punakaaliliemen vihreäksi.

MAINOS
Edellinen artikkeliMoision rahastosta jaettiin
Seuraava artikkeliVitsa sulle, palkka mulle