0.9 C
Alajärvi
perjantai 01.3.2024
MAINOS

Tarinoita Taimelasta -kirja pitää sisällään jokaisen koulun oppilaan kynänjäljen!

Lehtimäen Taimelan koululla julkaistiin pääsiäisen alla jo kevään toinen kirja, sillä historiikin jälkeen vuorossa oli nyt oppilaiden itsensä kirjoittama ja kuvittama Tarinoita Taimelasta!

Tässä kirjassa näkyy jokaisen koulun oppilaan kädenjälki joko sen tekstissä tai kuvissa – niinpä jokainen Taimelan oppilas on nyt ihan oikea kirjailija tai kuvittaja!

MAINOS
Kati Keski-Mäenpää on toimittanut Taimelan koulun oppilaiden kirjan ”Tarinoita Taimelasta”. Vastaavaan projektiin on mahdollisuus ryhtyä myös muilla Alajärven, Vimpelin ja Soinin kouluilla ja varhaiskasvatuksen yksiköillä.

Kati Keski-Mäenpään toimittama kirja sai ideansa Satusilta-hankkeen aikana, missä yhteydessä Kati toimitti kirjan Alajärven ja Vimpelin lasten kirjoituskilpailussa kirjoittamista tarinoista.

– Silloin huomasin, miten suuri merkitys lapsille oli sillä, että se saivat oman tarinansa aivan oikeaan kirjaan. Useampi lapsi totesi kouluilla käydessäni, että minusta voisi tulla isona kirjailija! Ja sitten he lisäsivät: Itse asiassa minähän olen jo kirjailija, kun minun tarinani on kirjassa!

Keski-Mäenpää sai tämän jälkeen työskentelyapurahan Suomen Kulttuurirahastolta lasten kirjoitusharrastuksen tukemiseen. – Sen avulla olen pystynyt auttamaan nyt ensin Taimelan oppilaita tarinoiden ja runojen työstämisessä ja taittamaan kirjan heidän tuotoksistaan.

– Jatkossa myös muilla Alajärven, Vimpelin ja Soinin kouluilla ja varhaiskasvatuksen yksiköillä on mahdollisuus tehdä oma kirjansa lasten tarinoista ja kuvituksista. Kirjojen tekeminen ei maksa kouluille mitään, sillä itse työskentelen apurahan avulla ja kirjaa myymällä koulut saavat jopa tuottoa myymistään kirjoita. Niillä koulujen on mahdollista hankkia vaikkapa lisää luettavaa kouluille.

Tarinoita Taimelasta -kirja on Keski-Mäenpään mukaan siinä mielessä aivan ainutlaatuinen, että jokainen koulun oppilas on saanut osallistua kirjan tekemiseen yhteissadun, oman tarinan, runon tai kuvan tekemisen kautta.

– Pienimmät oppilaat ovat ideoineet yhteisiä satuja, jotka opettaja on kirjannut ylös, isommat ovat kirjoittaneet tarinoita ja runoja pareittain tai yksin. Kirjassa on runsaasti myös oppilaiden piirtämiä kuvia.

– Oppilaat ovat osallistuneet kirjan tuottamiseen myös taittovaiheessa etsimällä kirjoitusvirheitä käsikirjoituksesta. Kauhean jännittävää heille on ollut nähdä kirjan käsikirjoitus ja riemastua, kun löytävät sieltä oman kuvan tai tekstin. Jokaisen kädenjälki näkyy kirjassa jollain tapaa. Taimelan koulun kirjassa suurin osa tarinoista liittyy jollain lailla Taimelaan, sillä nyt on Taimelan 130-vuotisjuhlavuosi.

Tarinoita Taimelasta -kirja sisältää monenlaista hauskaa tarinaa ja niihin sopivat kuvat!

Kirja on samalla ikään kuin jäähyväislahja Katilta Taimelan koululle, sillä hän on irtisanoutunut luokanopettajan virastaan maaliskuun lopussa. – Rakastan opettamista ja lasten kanssa työskentelyä, mutta nyt on aika astua hieman uusille urille.

– Olen aloittanut huhtikuun alussa Järviseudun lukioiden yhteisessä SaLa-hankkeessa, eli Saavutettavuus- ja laatuhankkeessa. Hankkeella pyritään muun muassa tukemaan peruskoulusta valmistuvia sekä maahanmuuttotaustaisia nuoria heidän opinnoissaan peruskoulun jälkeen neljän kunnan alueella.

Lasten kirjoitus- ja lukemisharrastuksen tukeminen on Katin mielestä erittäin tärkeää sekä kouluissa että kodeissa. Lasten lukemisharrastus on vähentynyt huomattavasti viime vuosina, ja se näkyy myös koulussa.

– Lukutaito kehittyy sujuvaksi vain lukemalla. Yksin koulussa aikaa ei ole käytettävissä niin paljon, että lukutaito kehittyisi tarpeeksi, joten kannustan koteja lukemaan lapsille ääneen ihan joka päivä edes vähän, ja tuomaan kotiin kirjoja lapsille.

– Suomessa on aivan ainutlaatuinen ja ilmainen kirjastosysteemi, ja paras panostus lasten tulevaisuuteen on käyttää sitä palvelua lasten kanssa. Lasten kanssa kirjoittaminen tukee samalla lukutaidon kehittämistä, sillä lapset suorastaan ahmivat tuttujen luokkatovereiden kirjoittamia tarinoita. Samalla he saavat kokemuksen siitä, että hei, minähän osaa kirjoittaa, kun oma tarinani on mukana tässä kirjassa.

Tarinoita Taimelasta -kirjan julkistamistilaisuudessa kuultiin oppilaiden esittämänä pieniä katkelmia kirjasta, joka nyt on myynnissä esimerkiksi eri verkkokauppojen kautta.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät