0.8 C
Alajärvi
maanantai 26.2.2024
MAINOS

Suunnistuskausi alkuun katurasteilla

Järviseudun Rastin suunnistuskausi kipaistiin käyntiin lankalauantaina Alajärvellä. Kolmelle eripituiselle sprinttiradalle lähti suunnistajia Alajärveltä ja lähialueelta, mukana myös perheitä. Aurinkoinen sää kiritti suunnistajia kevään avaustapahtumassa. Osallistujia oli yhteensä 45.

Järviseudun Rastin puheenjohtajana toimiva Heikki Kujanpää kertoo suunnistuksen olevan halpa harrastus, jota voi harrastaa vielä yli 90-vuotiaanakin.

MAINOS

– Jos lapsen saa innostumaan suunnistuksesta, saa koko perhe samalla liikunnallisen harrastuksen, kannustaa kevään ensimmäisten iltarastien ratamestarina toiminut Kujanpää.

Lankalauantain iltarastit käytiin Alajärven keskustassa. Kahden kilometrin, 3,8 kilometrin ja 5,2 kilometrin radoille suuntasi 45 eri-ikäistä suunnistajaa.

Myös Järviseudun Rastin kaksi seuraavaa iltarastitapahtumaa ovat korttelirasteja. Lauantaina 23.4. kello 13–16 matkaan lähdetään Alajärven koulukeskuksesta ja lauantaina 30.4. kello 13–16 Vimpelin Saarikentältä. Maastoon siirrytään toukokuussa.

Fyysistä ja henkistä kuntoa

Suunnistuskärpäsen pureman saaneet olivat odottaneet ensimmäisiä iltarasteja ja lähtöpaikalle kertyi pikku hiljaa kisaan osallistujia.

Ensimmäisten joukossa paikalle saapui kuortanelainen Jorma Rajasaari, jota voi hyvällä syyllä kutsua todelliseksi pihkaniskaksi. Hän kertoo osallistuneensa viime vuonna 126 kertaa iltarasteille. Edellisvuonna lähtöjä oli 146.

Rajasaari kertoo, ettei käytä viikonloppuja suunnistusharrastukseen, johon hän kertoo jääneensä koukkuun 13-vuotiaana. Hän kertoo kiertävänsä Etelä-Pohjanmaalla järjestettäviä iltarastitapahtumia.

Tärkeä osa iltarasteja on sosiaalinen kanssakäyminen eli ystävien tapaaminen. Rajasaarella on Epsu-kortti, joka oikeuttaa osallistumaan kaikkiin Epsu-hankkeessa mukana olevien seurojen järjestämiin kuntosuunnistustapahtumiin ilman erillistä karttamaksua.

Viisivuotias Miika lähti äitinsä Jonnan kanssa etsimään rasteja Alajärvellä. Lähtöpaikalta saatiin mukaan emit-kortin, jota käytetään suunnistuskilpailujen ajanotossa.

– Suunnistuksen avulla pidän yllä fyysistä ja henkistä kuntoani. Iltarasteja saattaa olla yhtenä iltana kolmetkin. Valitsen sen radan, mikä ei ole haastava.

Kaikkien kauheimmaksi eli haastavimmaksi paikaksi kokenut suunnistaja nostaa Vimpelin Lakeaharjun. Samoissa maastoissa hän osallistui Kraateri-Jukolaan eli Jukolan viestiin vuonna 1991.

Viisivuotias Miika ja äitinsä Jonna tunnustautuvat suunnistuksen ystäviksi. Äiti-Jonna on kiertänyt lähialueen suunnistustapahtumissa pitempään. Yhdessä äiti ja poika ovat käyneet rasteilla parin vuoden ajan.

– Metsärastit ovat lemppareitamme. Miikan kanssa käymme yleensä C-radan, että hän jaksaa kiertää sen. Joskus käyn iltarasteilla serkkuni kanssa ja pääsemme kiertämään pidemmän reitin. Suunnistaessani menen omaan tahtiin, nautin maisemista ja luonnosta, enkä mene juoksujalkaa, kertoo Jonna.

Perheille yhteistä tekemistä

Järviseudun Rasti järjestää perheille tarkoitetun suunnistuskoulun, jonka tavoitteena on rohkaista lähtemään ilta- tai omatoimirasteille.

Ensimmäiset kokoontumiset ovat Alajärvellä 23.4. ja Vimpelissä 30.4. järjestettävien iltarastien yhteydessä. Mukaan voi tulla lapsia vanhempineen tai vaikka lapset isovanhempien ja kummin kanssa. Suunnistuskoulun vetovastuussa oleva Kati Pokela kertoo, että aikaisempaa suunnistuskokemusta ei vaadita.

– Perheille tarkoitetussa suunnistuskoulussa tutustutaan suunnistuskarttaan: mitä siellä on ja mitä sieltä löytyy. Suunnistuskouluun voi tulla vaikka kesken kaiken, vinkkaa Pokela.

Idea koko perheelle suunnatusta suunnistuskoulusta lähti viriämään viime keväänä pidetystä lasten suunnistuskoulusta.

– Tarkoituksena on, että saisimme myös monia perheiden aikuisia innostumaan suunnistuksesta. Harrastukseen mukaan tuleminen ei vaadi satsauksia tai erityisiä varusteita vaan verkkarit ja lenkkarit riittävät.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät