1.4 C
Alajärvi
keskiviikko 24.4.2024
MAINOS

Matti Väänänen lähtee, mutta kädenjälki ja pala sydäntä jäävät JAMIlle

JAMIn rehtori Matti Väänänen tyhjäilee näinä viikkoina pöytäänsä talossa, jota on luotsannut kuusi mielenkiintoista ja kehitysaskelten siivittämää vuotta. Ilmassa on haikeutta ja muutoksia, mutta myös vahva ajatus siitä, että yhteydet eivät tähän katkea. Hänellä ei ole ollut tapana sulkea ovia, kun ura on vienyt uusiin paikkoihin.

Uusi työ Jokilaakson koulutuskuntayhtymän (JEDU) johtajana Pohjois-Pohjanmaalla alkaa kesäkuun alussa. JAMIn vs. rehtoriksi siirtyy Lappajärven toimipisteen koulutusalajohtaja Ilkka Ylinen. JAMIn rehtorin virka on tavoitteena laittaa auki toukokuun puolivälissä, ja uusi rehtori toivotaan valittavan nopealla aikataululla.

MAINOS

Kun Väänänen tuli JAMIlle, hän kertoi lehtihaastattelussa hakeutuvansa sinne, missä on mielenkiintoista hommaa. Mikkeliläisjuurinen tekniikan tohtori – ennakkoluuloton kehittäjä ja kokeilija – oli siihen mennessä työskennellyt muun muassa opettajana ja tutkijana ammattikorkeakouluissa ja teknillisessä yliopistossa, vetänyt hankkeita, johtanut käynnistämäänsä HAMKin automaatiotutkimusyksikköä ja Valkeakosken yksikköä, työskennellyt Otavan opiston johtajana, kirjoittanut noin 60 julkaisua ja rakentanut kansainvälisiä verkostoja oppilaitosten välille.

Toisen asteen ammatillisen oppilaitoksen vetämisestä hänellä ei ollut kokemusta. Sitä hän halusi saada ja mahdollisuuden kehittää eteenpäin työelämälähtöisen opiskelun, kansainvälisyyden ja verkko-opiskelun sekä virtuaalisten oppimisympäristöjen kehittämisen teemoja.

– Aika paljon on oppinut, kun on katsonut asioita monessa paikassa ja monelta suunnalta. Se, missä haluaisin tehdä vielä enemmän, on ammatillisten oppilaitosten ja ammattikorkeakoulujen yhteistyö. Siinä olisi paljon mahdollisuuksia.

Yritysten ja JAMIn yhteistyö keskeistä tulevaisuudessakin 

Työelämän ja koulutuksen tiivis yhteistyö on Väänäsen mielestä pohja, jolle ammatillinen koulutus tulee rakentaa ja jota tulisi syventää. Tässä hän on valmis hakemaan uusia polkuja.

– Ajatteluuni on vaikuttanut paljon se, että olin itse melkein koko opiskeluaikani töissä tuotantosuunnittelijana Valmetilla. Opin siellä ehkä enemmän kuin missään muualla. Tuo aika oli hyvä perehdytys myös teollisuusyrityksen toimintaan, hän sanoo.

JAMIlle työelämälähtöisyyttä on saatu viime vuosina lisää, kun kone- ja tuotantotalouden opintoyksikkö siirrettiin teollisuusyritysten yhteyteen Vimpeliin.

JAMIlle tullessaan Väänänen ei vielä tiennyt, että oppilaitos oli pitkään rekrytoinut opiskelijoita Venäjän Karjalasta – jo silloin, kun sen merkitystä ei ollut oivallettu. Siitä hän nostaa edeltäjilleen hattua.

JAMIn aika jää mieleen kaikin puolin hienona. – On ollut vaikeuksia, mutta ne on voitettu. JAMIlla on töissä hyviä ihmisiä, ja on näyttänyt siltä, että he ovat tykänneet siitä kehityksestä, mitä on tehty. Eniten haluaisin vaikuttaa siihen, että JAMIn uudet toimintamallit kehittyvät edelleen, summaa Väänänen.

Myös luottamushenkilötoiminta saa häneltä tunnustusta. – Hallitus ei ole torpannut asioita, vaan uskonut niihin ja antanut mahdollisuuksia.

JEDUlla hänellä on vastassa samanlaisia alueellisia haasteita kuin JAMIlla, mutta toiminta-alue on isompi. Se on varmaa, että työ koulutuksen keskittämispyrkimyksiä vastaan jatkuu.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät