Reilu Teko -säkkikeräys alkaa Alajärvellä ja Lehtimäellä

Reilu Teossa on saatu vuosikymmenten aikana talteen yli 40 miljoonaa kiloa muovia. Alajärvellä ja Lehtimäellä maanviljelijät voivat toimittaa tyhjät lannoitesäkit kierrätykseen Alajärven 4H-yhdistyksen keräyspisteisiin. Kuva: Ilkka Loiukkainen.
Mainos[adrotate banner="3"]

Kiertotaloutta ja nuorten työllistämistä edistävä Reilu Teko on Suomen mittakaavassa merkittävä ympäristöteko. Keräys toteutetaan Alajärvellä ja Lehtimäellä siten, että viljelijät tuovat tyhjät säkit Alajärven 4H-yhdistyksen keräyspisteisiin.

Keräyspisteen hoitajina toimivat 4H-nuoret, ja toiminnan pääyhteistyökumppani Yara järjestää säkkien kuljetuksen keräyspisteistä hyötykäyttöön. Viljelijöille säkkien jättäminen keräykseen on maksutonta. Säkkejä kerätään toukokuusta elokuun loppuun 2022.

MAINOS

Keräykseen otetaan Yaran lannoitesäkit ja lannoitelavojen suojahuput sekä Hankkijan, Lantmännen Agron, A-Rehun, Peltosiemenen ja Tilasiemenen suursäkit ja rehusäkit. Pesun, murskauksen ja sulatuksen jälkeen säkit jatkavat elämäänsä uusina muovituotteina.

Koko maassa 4H-nuoret ovat keränneet lannoite- ja siemensäkkejä vuodesta 1975. Alajärven 4H-yhdistys työllistää useita nuorta hoitamaan säkkien keräyspisteitä.

4H-järjestössä opetetaan lapsille ja nuorille kestävän kehityksen mukaista elämäntapaa sekä tuetaan nuorten työelämätaitoja. Reilu Teko -keräyksessä nuoret voivat tehdä konkreettisia tekoja ympäristön puolesta samalla, kun he saavat työkokemusta.

– Ilman Reilu Teko -keräystä säkkimäärä päätyisi jätteeksi. Sen lisäksi, että Reilu Teko tarjoaa nuorille tärkeää työkokemusta, se on myös osa 4H-järjestön tekemää ympäristökasvatustyötä, kertoo järjestöpäällikkö Anna-Kaisa Valaja Suomen 4H-liitosta.

Reilu Teko -keräyksen tuotto käytetään keräykseen osallistuneiden nuorten palkkoihin ja 4H-nuorisotyön tukemiseen.

Alajärven 4H-yhdistyksen keräyspaikat ovat Alajärvellä Teollisuustien päässä alue johon tie päättyy ja Lehtimäellä Koniaho, joka on Keskikylästä Länsikylän suuntaan n. 3 kilometriä jakääntyy vasemmalle, 100 metriä Länsikyläntiellä oikealla puolella tietä kohti Koniaho.

Pakkausohjeet

  • Suursäkit: sido 5–20 suursäkkiä nostolenkistä narulla yhteen.
  • Pikkusäkit: niputa 49 pikkusäkkiä päällekkäin ja rullaa. Laita rulla pikkusäkkiin, joka on avattu lyhyeltä sivulta.
  • Lavahuput: taittele 3–6 lavahuppua yhden pikkusäkin sisään.

Sijoita keräyspisteellä suursäkit omaan kasaan ja pikkusäkit + lavahuput omaan kasaan.

MAINOS
Edellinen artikkeliWürth Center esittäytyy Luoma-aholla
Seuraava artikkeliAlajärvellä peräti 78 mestarisuksittelijaa