60 vuotta toimintaa – Lehtimäen Kirkonemänniltä uudet messukasukat ja stolat Lehtimäen juhlivaan kirkkoon

Lehtimäen Kirkonemännät siivosivat viime viikolla kotikirkkoaan kohti tulossa olevaa kirkon ja Kirkonemäntien omaa juhlaa! Asuinaan heillä uudet, yhteneväiset Kirkonemäntien essut! Edessä oikealla Raili Talvitie, joka oli mukana aivan ensimmäisissä Kirkonemännissä 60 vuotta sitten!
Mainos[adrotate banner="3"]

Lehtimäen seurakunnassa aloitettiin vuonna 1962 kirkonemäntien toiminta, kun silloisen kirkkoherra Kaleva Ihamäen puoliso Elsa Ihamäki teki aloitteen kirkkoneuvostolle Kirkonemäntien valinnasta.

Kirkonemäntiin valittiin tuolloin ruustinnan lisäksi kuusi naista, joista muut ovat jo edesmenneitä, mutta Raili Talvitie muistaa edelleen miten opettavaista ja mukavaa aikaa Kirkonemännissä palveleminen jo tuolloin oli.

MAINOS

Talvitie oli 60 vuotta sitten nuori yksinhuoltaja miehensä kuoltua, mutta Kirkonemäntiin hän liittyi ilomielin kutsun saatuaan. – Aina sitä pojille jonkun hoitajan sai, kun tehtäviin lähdettiin, Talvitie muistelee.

Kirkonemäntien tärkeimpiä tehtäviä oli tuolloin huolehtia siitä, että kirkossa olisi kukkia, sekä hankkia kirkkotekstiilejä. Kukkia tuotiin milloin omasta kukkamaasta, niityiltä tai ostettiin ja varoja kirkkotekstiileihin hankittiin muun muassa järjestämällä ruokailuja, joihin ainekset kukin toi kotoaan.

– Se oli opettavaista ja hyvää aikaa, Talvitie toteaa.

Muut ensimmäiset Kirkonemännät olivat Rauha Alatalo, Irma Uusitalo, Eila Moisio, Lea Kesäniemi ja Saima Kurunmäki.

Tänä päivänä kirkonemäntiin kuuluu peräti 17 naista ja heidän kokoonkutsujanaan toimiva Aune Kuoppa-aho kertoo, että alusta asti tehtäviin ovat kuuluneet kirkkotekstiileistä ja kirkon koristelusta huolehtiminen. Myös pienimotoisen tarjoilun järjestäminen ja isommissa juhlissa avustajina oleminen on kuulunut toimintaan.

Vastaavaa Kirkonemäntien toimintaa ei monessa seurakunnassa ole, mutta Lehtimäellä se on kestänyt aikaa silloinkin, kun seurakunta liittyi Alajärven seurakuntaan ja Lehtimäelle tuli kappeliseurakunta. Myöskään seuraavaa muutosta ei pelätä.

– Yhdessä tekeminen ja kotikirkosta huolehtiminen ovat asioita, jotka tähän työhön innostavat aina uudelleen, Aune sanoo. Lehtimäellä kirkko tunnetaan todella omaksi paikaksi ja liekö tähän yhtenä syynä juuri ne kymmenet naiset, jotka vuosien saatossa ovat olleet mukana pesemässä kirkon lattioita, pyyhkimässä pölyjä kyntteliköistä ja koristelemassa kirkkoaan kukkasin?

Viime vuosina tärkeäksi rahoituskeinoksi toiminnalle ovat muodostuneet keväiset Vappumyyjäiset munkkien ja siman merkeissä!

Kun Kirkonemäntien toiminta 60 vuotta sitten alkoi, laitettiin heti toimeksi ja kirkkoon hankittiin vihkiryijy, jonka kutoi Rauha Alatalo. Myös alttarivaatteet kirkkoon lahjoitettiin samana vuonna. Alkuaikoina kirkkoon hankittiin myös käytävämatto.

Varoja hankkeisiin on kerätty järjestämällä ruokailuja, myyjäisiä ja juhlia. Pitkä perinne oli Pappilanmäen laskettelutapahtumalla. Nykyisin pitkä perinne on keväisillä Vappumyyjäisillä.

Vuonna 1976 oli seurakuntakodin ja uuden hautausmaa-alueen käyttöön vihkiminen ja piispantarkastus, missä Kirkonemännät ovat olleet emännän apuna ruokailun ja tarjoilun järjestämisessä.

Uusi seurakuntakoti toi valmistuttuaan monia tarpeita. Tarvittiin astioita, pöytäliinoja ja verhoja. Jopa pianon hankintaa varten järjestettiin Kirkonemäntien toimesta kahvikonsertti.

Vuonna 1972 saatiin Kirkonemäntien tilaamat rippialbat. Toiminta on jatkunut kukkavuoroilla ja lahjoituksena vuonna 1982 oli maapallokynttelikkö, jolla kerätään varoja lähetykselle.

Lisäksi Lehtimäellä on pidetty perinnejumalanpalveluksia kirkkopihaan järjestettyine kahvituksineen, jota varten Kirkonemännät lahjoittivat kymmenen litran kahvinkeittimen seurakunnalle.

Vuonna 2005 seurakuntaa palvellut kirkkoherra Pertti Kriikku ja puolisonsa, kirkonemäntien pitkäaikainen vetäjä Kaija Kriikku, muuttivat pois paikkakunnalta, Siitä alkaen Kirkonemännät ovat toimineet maallikkovetoisesti ja toiminta on jatkunut samansuuntaisesti kuin ennenkin.

Ainutlaatuiset messukasukat ja stolat lahjoituksena

Kirkonemäntien määrä on vaihdellut 16-18 välillä. Aune Kuoppa-ahon lisäksi mukana ovat tällä hetkellä pitkäaikainen rahastonhoitaja Kirsti Laasonen, Irmeli Syrjälä, Raija Alatalo, Eila Hautamäki, Mirja Hautamäki, Eija Keisanen, Inkeri Kuoppa-aho, Tellervo Ahopelto, Marja-Liisa Puumala, Tarja Sipiläinen, Raili Pihlajamäki, Saara Jaakkola, Maili Välisaari, Anneli Aho, Raili Mettälä ja Mirja Ala-Mattinen.

Joukko on tehtäväänsä sitoutunutta ja toimintaa on sopivassa määrin. Kukkavuorot hoidetaan säännöllisesti ja kesäisin tehdään kirkon perussiivous. Vuodesta 2007 lähtien on tehty myös yhteinen retki johonkin lähialueen seurakuntaan.

Viimevuosien lahjoituksina seurakunnalle ovat olleet muun muassa kastepuu, ehtoollismalja, uusi saattovaate edellisen jo kuluneen tilalle ja alttaripöydälle on lahjoitettu kynttilänjalat.

Sunnuntaina 19.6. kirkon juhlamessussa siunataan ja käyttöönotetaan uudet messukasukat ja stolat kaikissa liturgisissa väreissä. Ne on suunnitellut ja valmistanut Lehtimäellä syntynyt Rauni (o.s. Hattula) ja puolisonsa Tapani Hietanen. Suunnittelu ja valmistus ovat heidän lahjoituksensa, vain materiaalikulut on veloitettu Kirkonemänniltä.

Uusien kirkkotekstiilien kuvioissa aiheet ovat Lehtimäen kirkon kattomaalauksista, jotka perustuvat Matt 13:3-34 kylväjä -vertaukseen. Nämä kirkkotekstiilit ovat hyvin merkittävä lahjoitus tekijöiltä seurakunnalle, mistä heille iso kiitos.

Kirkonemännät juhlistavat omaa 60 vuotista toimintaansa samassa yhteydessä, kuin Lehtimäen kirkon 222 vuotista historiaa juhlitaan sunnuntaina 19.6. kello 10 alkavassa juhlamessussa.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliLehtimäen Ränkiviikko tulee monipuolisella ohjelmalla
Seuraava artikkeliPaavolan koulun vanhempaintoimikunta kannustaa opiskeluun ja yhteistyöhön