Tiekirkot kutsuvat tutustumaan ja hiljentymään

Valter Thomén suunnittelema Perhon kirkko on yksi Suomen noin 265 Tiekirkosta.
Mainos[adrotate banner="3"]

Tien varressa oleva valkoinen kyltti opastaa autoilijat myös tänä kesänä Tiekirkkoon. Tiekirkkojen verkkoon kuuluvat luterilaiset ja ortodoksiset kirkot tarjoavat matkailijoille erilaisen levähdyspaikan kesäkuusta elokuun puoliväliin asti. Tiekirkot ovat myös oiva tapa tutustua oman lähiseudun historiaan.

Tiekirkot eli idea avointen ovien kirkoista ovat lähtöisin Saksasta, jossa ensimmäinen Tiekirkko avasi ovensa vuonna 1958. Maamme ensimmäiset Tiekirkot avautuivat Pohjois-Suomessa 1990-luvun alussa.

MAINOS

Vuosittain on avoinna noin 265 Tiekirkkoa ja uusia kohteita tulee mukaan joka vuosi. Tiekirkko-vierailulla on tarjolla upeaa ja monipuolista, eri vuosisadoilta ja -kymmeniltä peräisin olevaa arkkitehtuuria, tarinoita paikallisesta historiasta ja myös mahdollisuus hiljentyä omien ajatusten äärellä.

Kiinnostavia kohteita

Tiekirkot houkuttelevat tänäkin vuonna satojatuhansia kävijöitä. Torstai-lehden päälevikkialueelta Tiekirkko löytyy Alajärveltä, Lehtimäeltä, Perhosta ja Vimpelistä.

Alajärven Gabrielin kirkko on ollut Tiekirkkona lähes alusta asti. Kesä-heinäkuussa Tiekirkko-oppaina toimii kolme nuorta. Elokuussa oppaina ovat Eläkeliiton, Järvi-Pohjanmaan Senioreiden ja Sydänyhdistyksen toimijat.

Maanantaista perjantaihin kello 11–16 avoinna olevassa Lehtimäen kirkossa Eläkeliiton vapaaehtoiset ovat oppaina myös tänä vuonna.

Perhossa Tiekirkon ovi on avoinna 29.7. saakka maanantaista perjantaihin kello 12–18. Oppaina on vapaaehtoisia. Myös osa seurakunnan työntekijöistä tekee muutaman opastusvuoron. Viime kesänä Perhossa kävi 240 Tiekirkko-vierasta.

Vimpelin Pyöreä kirkko toimii Tiekirkkona 19.8. saakka maanantaista perjantaihin kello 10–15. Opastusta ei ole, mutta kirkosta kertovia esitteitä on tarjolla niin suomeksi, ruotsiksi, englanniksi kuin saksaksikin. Halutessaan voi laittaa nimensä vieraskirjaan.

Myös Ähtärin kirkko toimii Tiekirkkona maanantaista perjantaihin kello 8–15.30 ja sunnuntaisin jumalanpalveluksen yhteydessä. Ähtärissä sijaitseva, Seinäjoen seurakunnalle kuuluva Honkiniemen kirkko on avoinna arkipäivisin aamuyhdeksästä iltakuuteen. Honkiniemen kirkko on vuonna 1999 valmistunut hirsikirkko, jonka maisema-alttari tarjoaa vuodenajan ja säätilan vaihteluiden mukaan alati muuttuvan järvinäkymän.

Tiekirkkoihin voi tutustuta Tiekirkkojen omalla nettisivulla, jossa uutena ominaisuutena on Tiekirkkojen hakeminen paikkakunta- ja retkihaulla. Tietoa löytyy myös Facebookista, Twitteristä ja Instagramista.

Virpi Poikelin

MAINOS
Edellinen artikkeliGamut! hurmasivat Soinillisen avauksessa
Seuraava artikkeliYllätysvieraita Karstulan Wanhoissa Wehkeissä!