6 C
Alajärvi
tiistai 03.10.2023
spot_img
MAINOS

Uusi vaivaisakka Soinin Kesäkioskin kupeessa julistaa toivoa ja positiivisuutta

Soinin keskustassa kesäkioskin kupeessa julkistettiin järjestyksessään toinen vaivaisakka -maalaus.

Viime kesänä tontilla nähtiin kuvataiteilija Maj Syrjälän Soinin kuulua vaivaisakkaa esittävä taideteos, joka on sittemmin siirretty kirjaston suojiin. Nyt paikalla julkistettiin uusi teos, jonka on maalannut Tytti Jousmäki-Majalahti.

Vaivaisakka -maalauksen julkistustilaisuudessa nautittiin kesäkioskin antimia.

Tytti on kotoisin Virroilta ja asunut Soinin Pahankalassa kymmenisen vuotta. Hänellä oli jo entuudestaan vahva side Soinin vaivaisakkaan, sillä sen ollessa restauroitavana Vipupajalla 2021, hänet kutsuttiin maalaamaan alkuperäisen vaivaisakan kasvot.

MAINOS

Nyt Tytti Jousmäki-Majalahti sai kutsun vaivaisakka -maalauksen tekoon, koska hänen taidettaan oli esillä talvella Soinin kirjastossa ja näyttely oli hyvin pidetty. Tästä saatiin idea kysyä Tyttiä seuraavan vaivaisakka -maalauksen taiteilijaksi.

Tytti tarttui tehtävään mielellään, olihan vaivaisakka tullut hänelle hyvin tutuksi jo alkuperäisen kohteen kasvojen restauroinnin kautta.

Vaikka aihe oli haastava, Tytti päätti lähestyä sitä ilon ja positiivisuuden kautta, muistuttaen että köyhässä ja kurjassakin elämässä on myös ilon aiheita. 

Vaivaisakka -maalauksen naisen ilme kertookin nyt toivosta, ikään kuin köyhyys ja kurjuus olisi vaihtumassa johonkin parempaan. Akan asun värit ovat samantyyppiset kuin alkuperäisellä mallillaan ja hahmosta tunnistaa mallinsa, mutta käsi on saanut kukkaset ja toisessa kädessä on laukku, jonka kerrotaan olleen alun perin myös kirkkotapulin vaivaisakalla.

Taulun vaivaisakan katse on suunnattu ylöspäin ja ilme on luottavainen ja toiveikas. Se kertoo toivon heräämisestä, syytä tälle toivolle voi jokainen mielessään miettiä.

Tytti maalaa yleensä paljon maisema- ja eläinaiheita, mutta myös ihmisiä, etenkin lapsia ja tekee myös tilaustöitä.

Tuula Jokiaho


sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät