1980-luvun supersankarisarjakuvia näyttelyssä Alajärven kirjastolla

Jukka Vuorio on koonnut Alajärven kirjastolle näyttelyn 1980 -luvun supersankarisarjakuvista!
Mainos[adrotate banner="3"]

Nykyään Marvelin supersankarit kuten Hämähäkkimies, Hulk, Thor, Kapteeni Amerikka ja Rautamies tunnetaan ennen kaikkea menestyselokuvista, mutta kaikki nämä hahmot ovat saaneet alkunsa sarjakuvalehtien sivuilla.

Nyt näitä 1980-luvun supersankarisarjakuvia on näyttelyssä Alajärven kirjastolla 14.6.-15.7. välisenä aikana.

MAINOS
Mitä nostalgiaa! Nämä sarjakuvat kuluivat aikanaan monen pikkupojan ja monen tytönkin käsissä!

– Tämä näyttely antaa pintaraapaisun lapsuuteni aikaan, jolloin Suomen lehtipisteet olivat täynnä erilaisia sarjakuvalehtiä. Löysin itse Marvelin sarjakuvat 9-vuotiaana vuonna 1987, kun olin paikallisessa divarissa vaihtamassa sarjakuvia, kertoo näyttelyn koonnut Jukka Vuorio.

Supersankarisarjakuvat olivat Aku Ankan, Asterixin ja Lucky Luken jälkeen lapselle tajunnanräjäyttävä kokemus.

Marvelin sarjakuvien kautta Vuorio ymmärsi, että hahmoissa voi olla laajaa monipuolisuutta ja syvyyttä. – Tarinoissa oli vuosikausien jatkumoita. Kuolemakin oli läsnä, eikä lukija aina voinut mustavalkoisesti sanoa, kuka hahmoista oli hyvä ja kuka paha.

– Ovatko esimerkiksi Hulk, Wolverine tai Conan Barbaari yksiselitteisesti hyviä? Ehkä he ovat ennen kaikkea antisankareita, jotka luovat itse omat sääntönsä ja moraalikäsityksensä

Marvelin sarjakuvat ovat kiinnostaneet Vuoriota lapsuudesta saakka. Aikuisena hän ryhtyi jälleen keräilemään niitä ilman sen kummempaa tavoitetta. Lehtien parissa oli vain mukava viettää aikaa.

– 80-luvun suomeksi julkaistut lehdet ovat mielestäni myös laadullisesti parhaita, vuosikymmen myöhemmin juonikuviot alkoivat monimutkaistua liiaksi, tuli liikaa erilaisia ajan ja avaruuden jatkumoita sekä tarinoiden ja hahmojen reboottauksia.

– Toivon näyttelyn innostavan sekä nostalgisiin 80-luvun tunnelmiin sekä ennen kaikkea Marvelin elokuvien ystäviä myös supersankarisarjakuvien pariin. Niitä löytyy myös Alajärven kirjastolta aikuisten sarjakuvahyllystä.

Näyttely on aiemmin ollut esillä Helsingin Maunulan kirjastossa ja Espoon Sellon kirjastossa.

MAINOS
Edellinen artikkeliKuninkaantupa esittelee ainutlaatuisen kuvakavalkadin Lapuanliikkeestä Isänmaalliseen Kansanliikkeeseen
Seuraava artikkeliUusi vaivaisakka Soinin Kesäkioskin kupeessa julistaa toivoa ja positiivisuutta