-0.3 C
Alajärvi
perjantai 12.4.2024
MAINOS

Koronaepidemia Etelä-Pohjanmaalla edelleen aktiivinen

Rajattujen riskiryhmien varhaiseen hoitoon on tullut uusi koronalääke Paxlovid, jonka käyttö on aloitettu myös Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella.

Lääke on tarkoitettu niille positiivisen terveydenhuollon pcr-koronatestituloksen saaneelle henkilöille, jotka kuuluvat sosiaali- ja terveysministeriön määrittelemiin Paxlovid-lääkehoidon kohderyhmiin. Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin mukaan koronatilanne jatkuu edelleen aktiivisena alueellamme.

MAINOS

Sosiaali- ja terveysministeriö on antanut sairaanhoitopiireille yksityiskohtaiset ohjeet siitä, kenelle Paxlovidia voidaan määrätä. Lääkettä on käytettävissä rajoitetusti ja lääkäri harkitsee potilaskohtaisesti sen aloituksen kirjattujen kriteereiden mukaisesti. Lääke on kohdennettu niille, jotka ovat suurimmassa vaarassa saada vakavan taudinkuvan koronavirusinfektio.

Se, kuuluuko potilas Paxlovidin kohderyhmään, riippuu paitsi perussairauksista, myös iästä ja otettujen koronarokotusten määrästä. Hoidolla on lukuisia yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa.

Jos Paxlovid-hoito katsotaan aiheelliseksi, se luovutetaan vastikkeetta potilaalle joko oman kunnan perusterveydenhuollossa tai sairaalassa. Hoidon esteitä ovat alle 18 vuoden ikä, raskaus, vakava munuaisen tai maksan vajaatoiminta ja yhteen sopimaton lääkehoito, jota ei voida keskeyttää.

Hoito voidaan aloittaa vain, mikäli kriteerit täyttyvät. Paras tapa suojautua vakavalta taudilta on edelleenkin huolehtia suositusten mukaisten rokotusten ottamisesta. Uusi lääkehoito tuo kuitenkin uuden keinon riskipotilaiden varhaiseen hoitoon.

Koronatilanne Etelä-Pohjanmaalla on edelleen aktiivinen. Tartuntoja todetaan päivittäin viitisenkymmentä. Viimeisen parin viikon ajan tartuntoja on todettu lisääntyvästi.

Terveydenhuollon pcr-testeistä positiivisiksi osoittautuu 37 prosenttia testeissä käyneistä. Seinäjoen keskussairaalassa on tällä hetkellä yhteensä kuusi koronapotilasta ja terveyskeskusten vuodeosastoilla yhteensä 20 koronapotilasta. Taustalla voi mahdollisesti olla BA.5 alavariantin lisääntyminen.

Etelä-Pohjanmaalla on edelleen voimassa maskisuositus sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteissä työskenneltäessä, asioidessa ja vieraillessa.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät