24.7 C
Alajärvi
maanantai 27.5.2024
MAINOS

Viilentynyt sää rauhoitti levätilannetta

Alkuviikosta viilennyt sää on vaikuttanut pohjalaismaakuntien sinilevätilannetta. Valtakunnallisen leväseurannan havaintopisteellä levää havaittiin hieman Ähtärinjärven Suninsalmen havaintopisteellä ja ympäristönsuojelun havaintopisteellä Ähtärinsalmessa. Myös Ähtärin Perännejärven Peränteen venevalkaman vakituisella havaintopisteellä havaittiin hieman levää.

Viime viikon loppupuolella Lappajärvellä tehtiin useampi kansalaishavainto sinilevästä; Ylipään rannalla levää havaittiin hieman, Karvalan uimarannalla runsaasti ja Leväniemen rannalla erittäin runsaasti. Ajankohtaiset levätiedot löytyvät Järvi-Meriwiki-palvelusta.

MAINOS

Sinilevät viihtyvät erityisesti ravinteikkaissa ja lämpimissä vesissä. Juhannuksen jälkeen alkanut pitkä hellejakso kiihdytti sinilevän kasvua. Viilennyt sää näyttäisi rauhoittaneen tilannetta, mutta myös tuulet voivat vaikeuttaa levälauttojen havainnoimista, sillä tuuli sekoittaa tyynellä säällä pintaan nousseet massaesiintymät takaisin veden sekaan. Ennen veteen kastautumista tai ennen veden käyttöä vettä kannattaa tarkastella mahdollisten sinileväesiintymien varalta. Runsaasti sinilevää sisältävän veden käyttöä ei suositella. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus vastaanottaa kansalaisten levähavaintoja Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla. Havainnot voi tallentaa itse Järvi-Meriwikiin tai ilmoittaa suoraan leväpuhelimeen.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät