Taidetta lainaksi Avarasta

374
Projektikoordinaattori Hanna Peltotupa (vas.) ja museosihteeri Päivi Haapaniemi iloitsevat uudesta tavasta saada taidetta itselle tai lahjaksi. Kuvassa myös Taidelainaamo Avarasta löytyvä, lapualaisen Minna Pajalan akryylityö nimeltä Kukkatarhassa.
Projektikoordinaattori Hanna Peltotupa (vas.) ja museosihteeri Päivi Haapaniemi iloitsevat uudesta tavasta saada taidetta itselle tai lahjaksi. Kuvassa myös Taidelainaamo Avarasta löytyvä, lapualaisen Minna Pajalan akryylityö nimeltä Kukkatarhassa.
Mainos[adrotate banner="3"]

Miten kotiin saisi edullisesti uutta ilmettä? Tai mitä antaa lahjaksi pyöreitä vuosia täyttävälle ystävälle? Vastauksia ja monia mahdollisuuksia löytyy Taidelainaamo Avarasta, josta löytyy kuva- ja valokuvataidetta.. Avara toimii taiteilijoiden ja asiakkaiden välissä ja madaltaa kynnystä hankkia taidetta itselle, lahjaksi tai yrityksen tiloihin. Taidelainaamon Alajärvellä ja Lapualla sijaitsevat toimipisteet avattiin lauantaina. Avaran avulla Lapuan Taitelijaseura haluaa myös yhdistää Pohjanmaata rakastavat visuaalisen taiteen tekijät.

Ajatus taidelainaamon perustamisesta juontaa juurensa viime vuonna vietetystä Lapuan Taiteilijaseuran 50-vuotisjuhlavuodesta. Taiteilijaseuran toimijat olivat unelmoineet taidelainaamon perustamisesta ja miettineet, että voisiko lainaamotoimintaa kokeilla hakemalla Leader-rahoitusta ja palkkaamalla työntekijän. Vuonna 2020 alkanut Leader Aisaparin rahoittama hanke päättyy elokuun lopussa, mutta Avaran toiminta on vasta alussa. Verkkolainaamossa nähtävillä olevat työt ovat fyysisesti esillä Avaran toimipisteissä Alajärven Villa Väinölässä ja Lapualla Lapuan Kankureiden tiloissa.

MAINOS

Taiteentekijöille ja kuluttajille

Viime syksynä projektikoordinaattorina ja lainaamon hoitajana aloittanut Hanna Peltotupa kertoo, että Taidelainaamo Avaran nettisivulta löytyy tällä hetkellä yli sata teosta 40 taiteilijalta. Peltotupa painottaa, että lainaamoon omia töitään saadakseen ei tarvita taidealan opintoja tai tutkintoa.

– Meille riittää intohimoinen suhtautuminen taiteen tekemiseen. Omia töitään voi ehdottaa Avaraan.

Taidelainaamon tavoitteena on saada maalaus-, grafiikka-, veisto- ja valokuvataiteen tekijät saman katon alle. Taiteesta kiinnostuneet voivat hankkia itselleen aitoa lähitaidetta. Hinnasta taiteen lainaamisen ei pitäisi olla kiinni, sillä jo 20 eurolla saa teoksen kotiinsa kuukaudeksi. Myös pitempiaikaisia lainoja on mahdollisuus tehdä – tai ostaa teos kokonaan itselle tai lahjaksi. Lahjakorttejakin tulee tarjolle.

– Taide on jotakin enemmän kuin kuva – tulevia rakkauden kohteita, uskoo Peltotupa.

Kuin karkkikauppa Villa Väinölässä

Hanna Peltotupa kertoo, että Taidelainaamo Avaran teokset vaihtelevat sesongin mukaan. Teoksia esitellään yleisölle neljä kertaa vuodessa vaihtuvin näyttelyin. Tällä hetkellä lainattavissa on kesäisen värikkäitä teoksia. Toki kokoelmassa on myös ajattomiksi miellettäviä töitä.

Lainattavissa oleviin teoksiin pääsee tutustumaan Taidelainaamo Avaran kotisivuilla. Hanna Peltotupa huomauttaa, että verkkolainaamossa esillä olevat teokset on suojattu ”sammuttamalla” teosten värejä. Tämä estää teokset luvattomalta käytöltä ja siksi kannattaa käydä joko Lapualla tai Alajärvellä katsomassa teos ja sen värimaailma omin silmin.

Villa Väinölän historiaa huokuvaan rakennukseen sijoitettu Taidelainaamo Avaran toimipiste on Hanna Peltotuvan mukaan kuin karkkikauppa. Tilaa hän kuvailee mahtavaksi. Siellä on Villa Väinölän aukioloaikoina mahdollisuus tutustua taidelainaamon valikoimiin. Museosihteeri Päivi Haapaniemen rooli on huolehtia teosten lainaussopimusten tekemisestä.

– Taidelainaamo on tosi kiva lisä Väinölän ohjelmaan ja toimintaan. Nyt heinäkuussa tulee paljon lomalaisia, jotka eivät ehkä löydä pohjalaisia taiteilijoita. Tänne voi tulla katsomaan taidetta ja voi löytää eteläpohjalaista taiteilijoita.

Virpi Poikelin

MAINOS
Priimatassi alusasujen pop-up-myynti Kyyjärven Paletissa