Hautamäki EM-mitaleille

Suomalaiset henkilökohtaisen mitalin Italiassa saavuttaneet ampuja yhteiskuvassa: Riku Koivu (vas.), Liina Laine, Kalle Mäkinen, Kimmo Iivonen ja Pekka Hautamäki. Kuva: Marko Laine
Suomalaiset henkilökohtaisen mitalin Italiassa saavuttaneet ampuja yhteiskuvassa: Riku Koivu (vas.), Liina Laine, Kalle Mäkinen, Kimmo Iivonen ja Pekka Hautamäki. Kuva: Marko Laine
Mainos[adrotate banner="3"]

Alajärvellä vuoden verran asunut ja Ylistarosta kotoisin oleva Pekka Hautamäki kilpaili äskettäin eurooppalaisen metsästysammunnan EM-kisoissa. Kotiin tuomisinaan hänellä oli henkilökohtainen pronssi lajin haulikko-osuudesta ja kultamitalit joukkuekilpailun haulikossa ja yhdistelmäkilpailussa sekä pronssia kiväärissä.

Eurooppalainen metsästysammunta on Suomessa Suomen Metsästäjäliiton alainen laji, joka koostuu kivääri- ja haulikko-osuudesta. Yhdistelmäkilpailussa on jaossa kaikkiaan 800 pistettä: 400 sekä kivääristä että haulikosta. Kivääriosuudessa ammutaan neljään erilaiseen eläinkuvioon: kauriskuvio kiinteältä tuelta, kettukuvio makuulta, gemssikuvio keppituelta ja villisika pystystä sadan metrin matkalta ja juoksevaan kuvioon 50 metristä. Haulikko-osuuden lajeina ovat trap ja compak ja kisassa ammutaan sata savikiekkoa. Yhdistelmäkilpailu on lajin pääjuttu, mutta palkinnot jaetaan erikseen myös haulikko- ja kivääriosuudesta. Kotimaassa toiminta kuuluu Suomen metsästäjänliiton alaisuuteen.

MAINOS

Monipuolisuutta riittää

Hautamäki kuvailee eurooppalaista metsästysammuntaa monipuoliseksi lajiksi, sillä osaamista vaaditaan sekä haulikko- että kivääriammunnassa. Erityisesti neljän vuoden takaista haulikko-osuuden EM-pronssimitalista viehättää se, että laji tukee käytännön metsästyksessä tarvittavaa taitoa.

– Itse olen panostanut enemmän haulikkoon. Lajissa korostuu se, että fysiikka riittää ampumaan kymppejä kiväärillä ja toistamaan savikiekon rikkomista. Avaintekijänä ovat hyvät riistalaukaukset.

Omaksi vahvuudekseen Pekka Hautamäki nostaa sen, että hän pystyy hyvin nopealla rytmillä vaihtamaan aselajista toiseen.

Eurooppalaisessa metsästysammunnassa on kova kansainvälinen taso. Kisojen paremmuuksia ratkotaan pienillä marginaaleilla. Yhdistelmäkisassa kovia maita ovat Suomi, Ruotsi, Tšekki, Slovenia ja Saksa. Italia on vahva haulikossa ja Tšekki ja Saksa kiväärissä. Italian Piancardatossa toissaviikonloppuna pidetyissä EM-kisoissa Suomi oli kuitenkin ykkönen seitsemällä henkilökohtaisella mitalillaan ja kahdella joukkuekullallaan. Kisoihin osallistui 125 ampujaa 12:sta eri maasta.

– Kuusihenkinen joukkueemme lähti tavoittelemaan menestystä. Ensimmäinen kiväärisarja meni huonosti. Käsiteltiin sitä kaksi minuuttia ja mentiin compak-radalle ja vedettiin hyvä tulos.

Monta harjoittelupaikkaa

Lajilla on pitkät perinteet Suomessa, ja Pohjanmaalla oli takavuosina suuri harrastajamäärä. Tällä hetkellä eurooppalaista metsästysammuntaa harrastaa Suomessa noin 150 eri-ikäistä ampujaa.

Vuositasolla Pekka Hautamäki ampuu 2 000 laukausta ilmakiväärillä, 3 000 laukausta pienoiskiväärillä ja 10 000 laukausta haulikolla. Pienoiskivääriammuntaa hän harjoittelee Järvi-Pohjanmaan ampumaradalla Unkassa, compak-ammuntaa Vimpelin Metsästysseuran ampumaradalla ja trapia Ylistarossa. Seuraavan kerran Pekka Hautamäki kisaa elokuussa Mäntsälässä pohjoismaisen metsästysammunnan PM-kisoissa.

Tavoitteitakin Pekka Hautamäellä on: eurooppalaisen metsästysammunnan podium-sija eli menestys EM-kisoissa.

– Kivääriä pitää treenata ja saada suoritusvarmuutta paremmaksi. Haulikko on hyvällä mallilla, pienpetopyyntiä ja kanalinnunmetsästystä harrastava ja leipälajissaan Suomen Metsästäjänliiton Pohjanmaan piiriä edustava Pekka Hautamäki miettii.

Virpi Poikelin

MAINOS
Edellinen artikkeliTaidetta lainaksi Avarasta
Seuraava artikkeliRänkipäivämarkkinat veti väkeä