Ränkipäivämarkkinat veti väkeä

1182
Anne Murto nosti kotiseudun arvon, juuret ja luonnon Ränkipäivämarkkinoiden juhlapuheensa kantaviksi teemoiksi. Ränkipäivämarkkinoilla Anne Murto tapasi monta tuttua ihmistä ja nappasi kuvaan mukaan äitinsä Marjatan.
Anne Murto nosti kotiseudun arvon, juuret ja luonnon Ränkipäivämarkkinoiden juhlapuheensa kantaviksi teemoiksi. Ränkipäivämarkkinoilla Anne Murto tapasi monta tuttua ihmistä ja nappasi kuvaan mukaan äitinsä Marjatan.
Mainos[adrotate banner="3"]

Lehtimäkeläinen yhteisöllisyys nosti päätään lauantaina Ränkipäivämarkkinoilla. Yhdistykset esittäytyivät, markkinakojuista sai mukaansa herkkuja. Lehtimäen nuorisoseuran salissa pääsi pitämään nälkänsä loitolla herkullisella lohikeitolla. Markkinoiden tärkein juttu oli kuitenkin ystävien ja tuttujen tapaaminen – ja etenkin muualla asuvien lehtimäkeläisten tapaaminen ehkä pitkänkin tauon jälkeen.

Ränkipäivämarkkinoiden kokoavana voimana ovat aktiiviset eläkeläiset. Järjestelyissä mukana olleet Sisko Halonen ja Kauko Ukonmäki toivottavat nuorempien ikäpolvien edustajia tervetulleiksi seuraavien Ränkipäivämarkkinoiden järjestelyihin. Markkinatapahtumassa oli monipuolisesti tarjontaa myös lapsille. Riesa-Pelle hauskuutti nuorisoseuran salissa ja piha-alueella energiaa purkaa sai kahdessa eri ikäryhmille tarkoitetussa pomppulinnassa. Musiikillisen tervehdyksen kesälauantain viettäjille toi Lehtimäen mieskuoro, jonka setti päättyi itseoikeutetusti Laulu Lehtimäelle -kappaleeseen.

MAINOS

Tapaamisia ja palkittuja

Puheensorina ja nauru pulppusivat sekä Lehtimäen nuorisoseuran pihalla että sisällä. Tuttuja t avattiin ja kuulumiset päivitettiin. Ja mikä parasta: sää suosi. Ei ollut tukalan kuumaa, eikä sade päässyt latistamaan tunnelmaa.

Ränkipäivämarkkinat kuuluvat ehdottomasti lehtimäkeläisten Marjatta ja Raimo Ala-Mattisen kesän ohjelmaan. He olivat liikkeellä erittäin hyvällä mielellä.

– Markkinasää on parhain, Raimo Ala-Mattinen huomioi.

Marjatta ja Raimo Ala-Mattinen nauttivat markkinatunnelmasta. Ränkipäivämarkkinat kuuluvat Ala-Mattisten kesäohjelmaan vuodesta toiseen.

Vielä jutuntekohetkellä Ala-Mattiset eivät olleet käyneet markkinakojuilla ostoksilla. Yleensä markkinoilta tarttuu kotiin viemisiksi leipää ja pullaa. Lastenlapsille ostetaan metrilakua. Raimo Ala-Mattinen kertoo olleensa kokoamassa Lions Club Lehtimäen puulatoja, joista toisen omistaja arvottiin ja toisen uusi omistaja selvisi huutokaupassa.

LC Lehtimäki palkitsi markkinayleisön edessä Vuoden urheilusuorituksen, liikuttajan ja kulttuurivaikuttajan. Jäärata-ajon SM-pronssimitalisti Ossi Ojala teki vuoden lehtimäkeläisen urheilusuorituksen. Olli Raivio on puolestaan ollut ohjaamassa lehtimäkeläisiä luontoliikunnan pariin ja suurella kökkätyöpanoksellaan ollut mahdollistamassa hiihtoharrastusta Lehtimäellä.

Vuoden kulttuurivaikuttajan, Sisko Halosen, ansioiksi LC Lehtimäki nostaa Halosen tekemän työn lehtimäkeläisen vapaaehtoistoiminnan organisoijana. Hän sai kiitosta myös monipuolisten ja kaikille avointen senioreiden sivistys- ja kulttuuritapahtumien ideoimisesta ja järjestämisestä.

Sisko Halonen ja Olli Raivio palkittiin lauantaina ansioistaan lehtimäkeläisten hyväksi tehdystä työstä.

Olli Raivio oli järjestämässä pyöräsuunnistuksen keskimatkojen MM-kisojen osakilpailua Valkealammelle. Koronarajoitusten takia kisatapahtumaan ei voitu ottaa yleisöä. Elokuun 14. ja 15. päivinä otetaan uusiksi, kun lajin SM-kilpailut rantautuvat Lehtimäelle.

Leijonat ja Lehtimäen Osuuspankki lahjottivat pyöräilykypärät tuleville ekaluokkalaisille, joita syksyllä on kaikkiaan 13.

Poikkeavassa puheessa ajattelemisen aihetta

Ränkipäivämarkkinoiden juhlapuheen piti matkailualan yrittäjä Anne Murto. Hänen puheensa oli erilainen moneen muuhun vastaavaan verrattuna.15-vuotiaana Lehtimäeltä Espooseen kotiapulaiseksi lähtenyt ja Kuusamossa 30 viime vuotta matkailualan yrittäjänä toiminut Murto peilasi puheenvuorossaan omaa lapsuuttaan ja nuoruuttaan sekä Lehtimäeltä saamiaan elämän eväitä.

– Minulla oli eilen Kuusamosta Helsingin kautta Lehtimäelle ajaessani hieno ja syvä tunne, kun pääsen kotiseudulle takaisin. Yhdeksäntuntisen ajomatkan aikana mietin ihmisiä ja yhteisöllisyyttä. Lapsuuden aikana kokemani asiat tulivat lämmöllä mieleen.

Murrolla oli mukanaan valokuvia edesmenneistä läheisistään. Hän kertoi sitkun eli sitten kun -elämän opettaneen.

– Ei jätetä mitään kesken. Ollaan ihmisten kanssa tekemisissä, hän vetosi.

Puheestaan hänellä oli kirjoitettuna neljä eri versiota. Tai kuusi. Lopulta kirjoittamisesta ei tullut mitään koska puheen pitäminen oli Murron mielestä jännittävä hetki. Juhlapuhuja antoi tunteen ja ajatusten viedä. Kuitenkin mukana kulki punainen lanka.

– Ajattelin nuorena, että tämä on sellainen käpykylä, että otan heti hatkat kun voin. Olen voinut nähdä maailmaa ja löytää polun sinne, mistä olen tullut. Käytän maailmalla oppimani asiat hyväkseni matkailualan työssäni.

Nykyisin Anne Murto vuokraa ja markkinoi Oulangan kansallispuiston naapurissa olevaa kahta korkeatasoista huvilaa. Asiakkaat tulevat esimerkiksi Portugalista, Thaimaasta, Saksasta ja Hollannista. Asiakkailleen hän haluaa näyttää miten paikalliset elävät. Hän tuo samalla esille suomalaisten luontosuhdetta keräämällä asiakkaiden kanssa yrttejä, tekemällä saunavastoja tai kuusenkerkkäsiirappia, soutelemalla järvellä tai käymällä katiskalla ja savustamalla kaloja.

Virpi Poikelin

MAINOS
Priimatassi alusasujen pop-up-myynti Kyyjärven Paletissa