Kyyjärvellä uusitaan soihtuviesti

Perholainen Pentti Maanselkä luovutti olympiasoihdun Perhon rajalla Allan Karstuselle 13.7.1952.
Perholainen Pentti Maanselkä luovutti olympiasoihdun Perhon rajalla Allan Karstuselle 13.7.1952.
Mainos[adrotate banner="3"]

Helsingin olympialaisten olympiatuli saapui Kyyjärvelle heinäkuun 13. päivänä vuonna 1952 eli lähes päivälleen 70 vuotta sitten. Kyyjärvellä vietettiin seitsemän vuosikymmentä sitten erityinen soihtujuhla ja soihtu vietti yönsä vastavalmistuneella Kyyjärven urheilukentällä kunniavartion kaitsemana. Kyyjärven Kyky järjestää torstaina 14.7. soihtuviestin, jossa muistellaan seitsemän vuosikymmenen takaisia tapahtumia. KyKy on haastanut kuntalaisia osallistumaan viestiin.

Soihtuviesti starttaa Perhon kunnan rajalta kello 17. Viestin on tarkoitus saapua Kyyjärven urheilukentälle puoli seitsemältä. Matka jatkuu seitsemältä Kyyjärven sankarihautojen kautta Kiminigin nuorisoseuran talolle, jonne saavutaan noin kello 20.15. Tapahtumassa juostaan Kyyjärven kunnan alueella seitsemän vuosikymmentä sitten juostu reitti. Matkanteko eroaa siinä, että tänä päivänä reitillä on asfalttitietä hiekkatien lisäksi.

MAINOS

Puhelinsoitolla suuri vaikutus

Kyyjärven Kykyn varapuheenjohtaja Hannu Kalliojärvi kertoo, että seuran silloinen puheenjohtaja Leo Jukkala sai puhelun Helsingin olympiakisoja edeltäneenä talvena. Jukkalalle kerrottiin, että Kokkolan suunnasta saapuvan ja Helsinkiä kohti matkaansa jatkavan olympiatulen yöpyminen olisi aikataulullisesti mahdollista Kyyjärvellä. Samalla tiedusteltiin, että huolehdittaisiinko Kyyjärvellä tästä tapahtumasta.

– Jukkala piti tarjousta houkuttelevana. Samalla hän mietti, että mitä tehdään, kun kunnassa ei ole urheilukenttää, valottaa Kalliojärvi soihtuviestin taustoja.

Kyyjärvellä innostuttiin soihdun tulevasta vierailusta ja laitettiin tuulemaan. Urheilukenttä valmistui ennen heinäkuun suurtapahtumaa. Kenttä vihittiin käyttöön soihtujuhlan yhteydessä. Paikalle oli saapunut arviolta 5 000 hengen yleisö. Soihtu yöpyi urheilukentällä kunniavartiossa, johon kuuluivat muiden muassa Antero Korpeinen ja A. Raita-aho. Soihdunkantajan tehtävästä moni kyyjärveläinen sai urheilukipinän. Heistä V. Matti Tamminen ja Pekka Jukkala saapunevat urheilukentälle torstaina.

Olympiasoihdun reitti alkoi Kreikassa sijaitsevasta Olympialehdosta. Matka jatkui Saksan ja Tanskan kautta Ruotsiin. Kyyjärvelle soihtu saapui Kokkolasta. Suomessa soihtu yöpyi Kyyjärven lisäksi neljällä muulla paikkakunnalla. Olympiasoihdun matka Kreikan Olympiasta Helsinkiin oli pituudeltaan 7 670 kilometriä, joista 4 725 edettiin viestinä. Soihdunkantajia oli kaikkiaan 3 372. Juoksijalegenda Paavo Nurmi sytytti olympiatulen Helsingin Olympiastadionilla 19.7.1952.

Haaste heitetty

KyKy heitti juoksuhaasteen, johon on vastannut kolmisenkymmentä kiinnostunutta. Yhden viestiosuuden pituus on noin kilometri. KyKy vahvistaa juoksujärjestyksen keskiviikkona. Osuuksille, jotka ovat ennen soihdun saapumista urheilukentälle, pyydetään saapumaan urheilukentälle neljästä alkaen. Urheilukentältä järjestetään kuljetukset osuuksille hyvissä ajoin.

Järjestävä seura on varannut viidellekymmenelle ensin ilmoittautuneelle ikioman juoksupaidan, joka on varustettu alkuperäisen tapahtuman kuvalla. Soihtuviesti on Hannu Kalliojärven mielestä hyvä muistutus urheilukentän historiasta.

– Henki ja ilmapiiri kylässä ovat sellaisia, talkoisiin ja tapahtumiin osallistutaan hyvin.

Soihtuviestitapahtuma on herättänyt kiinnostusta Kyyjärvellä ja vähän kauempanakin. Kyyjärvelle on tulossa esimerkiksi vuoden 1952 soihtuviestiin osallistuneiden kyyjärveläisten jälkipolvea aina Helsinkiä myöten.

Hannu Kalliojärvi toivoo KyKy:n puolesta, että urheilukentälle saapuu keskiviikkona viestiä vastaanottamaan runsaslukuinen yleisö. Paikalle kannattaa tulla hyvissä ajoin ennen puolta seitsemää. Urheilukentällä järjestetään tapahtuman yhteydessä juoksukilpailut 4–11-vuotiaille tytöille ja pojille. Juoksumatkat vaihtelevat 20 metristä sataan metriin. Kisat alkavat kello 18.

Virpi Poikelin

MAINOS
Edellinen artikkeliLoppukesän sää ratkaisee sadon onnistumisen
Seuraava artikkeliNettihuijaukset ja tietojenkalastelu muuttavat muotoaan