Loppukesän sää ratkaisee sadon onnistumisen

Vaikka kuivuus on tuonut omat harminsa satonäkymiin, odotetaan viljakasvien osalta hyviä satonäkymiä esimerkiksi Etelä-Pohjanmaalla.
Vaikka kuivuus on tuonut omat harminsa satonäkymiin, odotetaan viljakasvien osalta hyviä satonäkymiä esimerkiksi Etelä-Pohjanmaalla.
Mainos[adrotate banner="3"]

Viljakasvustojen kasvinsuojelu on saatu päätökseen pääosassa maata. Rikka- ja tautiaineruiskutukset ovat onnistuneet pääosin hyvin. Kasvustojen tila on vaihteleva koko maassa, mutta pääosin hyvällä tasolla. Kasvustot ovat noin viikon jäljessä Etelä-Pohjanmaalla, Etelä-Suomessa ja Keski-Suomessa.

Kuivaa heinää saatiin korjattua juhannuksen jälkeisen kahden viikon aikana kuumissa olosuhteissa. Kuivaheinäsato on ollut kohtalaisen hyvä koko maassa, paitsi Oulun seudulla, jossa sato on jäänyt välttäväksi. Ensimmäinen säilörehusato oli laadultaan ja määrältään hyvällä tasolla koko maassa. Arvio toisen sadon määrästä on hyvä koko maassa, paitsi Etelä-Suomen alueella, kuivuus on verottanut nurmisatoa. Syysviljat, jotka selvisivät kovasta talvesta, ovat kasvaneet hyvin.

MAINOS

Etelä-Suomessa ja Keski-Suomessa odotukset syysviljojen sadosta ovat välttävät. Syysvehnät ja rukiit ovat myös paikoin aukkoisia Etelä-, ja -Länsi-Suomessa, mikä vaikuttaa heikentävästi sato-odotuksiin. Syysöljykasveista syysrypsi on selvinnyt kohtalaisen hyvin Etelä-Pohjanmaan alueella ja sitä voidaan päästä puimaan jo elokuun taitteessa. 

Kuivuus riesana

Satonäkymät tässä vaiheessa ovat viljakasvien osalta hyvät Etelä-Pohjanmaalla, Etelä-Suomessa, Etelä-Karjalassa ja Satakunnassa. Paikalliset erot kasvustoissa ovat kuitenkin suuria. Osassa alueita on saatu paljon sateita, kun taas kuivuus on verottanut sato-odotuksia eri maakuntien sisällä paljon. Lisäksi sääennuste on luvannut paikoin rankkoja sadekuuroja, jotka voivat pilata hyvät sato-odotukset. Toiveissa olisi, että loppukesästä saataisiin sopivasti vettä ja aurinkoa, eikä kovia ukkoskuuroja, jotta kasvustot pysyisivät pystyssä.

Pääosa kevätviljoista on hyvässä kasvussa koko maassa. Kasvustot ovat tähkällä tai tulossa tähkälle. Suurin hajonta kasvustoissa on Etelä-Suomessa, missä kuivuutta on kärsitty eniten. Hyviä kasvustoja on ollut Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla. Eniten hajontaa on ollut herneen ja härkäpavun kasvussa koko maassa. Rypsi ja rapsi ovat kukassa, mutta paikoin on raportoitu lyhyestä kukinta-ajasta. Herneeseen on muodostumassa palkoja. Pääosa herneistä on hyvännäköisiä ja tiheitä.

Perunasato kasvaa myös kohisten. Tämän hetken arvion mukaan perunasadosta on tulossa vähintään tyydyttävä koko Suomessa. Sokerijuurikkaan kasvu on ollut hyvää koko viljelyalueella.

Tämän hetken tärkein kasvinsuojelutyö kohdistuu hukkakauraan, joka on tullut röyhylle lähes koko maassa. Onkin tärkeää, että kasvustoja käydään kiertämässä ja hukkakaura kerätään pois kasvustosta, että se ei leviäisi pellolla enempää. Hukkakaura on jokaisen viljelijän torjuttava huolellisesti keräämällä se ja laittamalla säkkiin. Hukkakaura tulee hävittää polttamalla, jotta se ei leviäisi.

MAINOS
Edellinen artikkeliMaailmanmestaruudet Vimpeliin
Seuraava artikkeliKyyjärvellä uusitaan soihtuviesti