Polttopuupojat vastaavat kysyntään

1408
Kokeneet polttopuun valmistajat ja myyjät Arto Nygård (vas.) ja Ari Niemenaho yhdistivät voimansa. Nyt toimintaa voidaan pyörittää läpi vuoden. Polttopuun kysyntä on ollut jo nyt, vaikka alan kiireisimmät ajat alkavat yleensä elokuussa.
Kokeneet polttopuun valmistajat ja myyjät Arto Nygård (vas.) ja Ari Niemenaho yhdistivät voimansa. Nyt toimintaa voidaan pyörittää läpi vuoden. Polttopuun kysyntä on ollut jo nyt, vaikka alan kiireisimmät ajat alkavat yleensä elokuussa.
Mainos[adrotate banner="3"]

Kokeneet alajärveläiset, polttopuukauppaa ja valmistusta tehneet Ari Niemenaho ja Arto Nygård ovat laittaneet hynttyyt yhteen ja perustaneet Polttopuupojat Niemenaho & Nygård -nimisen yrityksen. Jo aikaisemmin yhteistyötä tehnyt kaksikko vastaa uudella yritystoiminnallaan uusiin lukemiin nousseeseen polttopuun kysyntään. Yritys toimii tiiviissä yhteistyössä Koskenvarren Sahan ja Höyläämön kanssa.

Ari Niemenaho on valmistanut polttopuita ja tehnyt niillä kauppaa 13 vuotta. Arto Nygård on puolestaan metsäpalveluyrittäjä, joka on työnsä puolesta tekemisissä niin sanotusti pyöreän puun kanssa. Hän on myynyt polttopuuta viitisen vuotta polttopuuta ja välittänyt sitä Niemenaholle. Yhteistyökuviota mietittiin kevään ja kesän aikana. Nygårdilta oli kysytty polttopuun välitystä. Kun miesten omat työpanokset eivät riittäneet kaikkeen, päätettiin yhdistää voimat.

MAINOS

– Sahatavarakuivaajan avulla puu kuivuu viikossa ja kerralla voidaan kuivata 60 irtokuutiota puuta. On aika harvinaista kuivata polttopuuta sahatavarakuivaajalla, kertoo Ari Niemenaho.

Osa irtoklapeista kuivataan edelleen auringon ja tuulen avulla.

Yhteistyöstä paljon hyötyä

Sekä Nygårdilla että Niemenaholla on omat, vakiintuneet asiakaskuntansa ja pitkät asiakassuhteet, jotka hyödyttävät uuden yrityksen toimintaa. Uusi yritys mahdollistaa puolestaan Nygårdin koneiden ja työpanoksen tuomisen Koskenvarrelle ja asiakkaiden palvelemisen ympäri vuoden. Vakioasiakkaita halutaan palvella ja pitää heistä huolta. Nyt voidaan ottaa enemmän huomioon myös uusia asiakkaita. Polttopuun kysyntä on kasvanut kallistuneen sähkön hinnan ja esimerkiksi polttoöljyn hinnan takia. Tuotannolliseksi tavoitteeksi on asetettu reilut tuhat irtokuutiota, joista osa myydään niin sanotusti irtoklapeina ja osa pakattuina 40 litran säkkeihin.

Polttopuupojilla on käytössään kaksi traktoria, klapikone ja kolme erikokoista peräkärryä, joilla viedään polttopuita suoraan asiakkaille.

– Tuomme polttopuut asiakkaan pihaan ja tarvittaessa puut kannetaan sisään ja pinotaan liiterissä, Nygård ja Niemenaho vakuuttavat.

Asiakkaat liikkeellä

Polttopuun kysyntä alkaa yleensä elokuussa. Tänä vuonna tilauksia on otettu paljon vastaan jo heinäkuussa. Vuodenaikaan nähden tilausten kanssa on oltu ajoissa liikkeellä. Ari Niemenaho sanoo, että polttopuuta kannattaa polttaa, jos kotoa löytyy tulisija.

Yritys ostaa toiminnassaan tarvittavan koivukuitupuun Suomenselän metsänhoitoyhdistykseltä. Irtoklapia myydään pääosin Alajärvelle, Lehtimäelle, Soiniin ja Vimpeliin.

Valmiiksi säkkeihin pakattu puu viedään eri puolille maata. Koskenvarrelta lähtee kolmen viikon kuluttua rekkalastillinen polttopuuta Lapin lomakyliin. Lappiin suuntautuva myynti on mahdollista yhteistyökumppanien kautta.

Polttopuupoikien yrittäjäkaksikolla on intoa ja ideoita yritystoimintansa kehittämiseen. Mielessä on sellaistakin toimintaa, joita alan muut yrittäjät eivät ole ainakaan lähialueilla vielä toteuttaneet.

Virpi Poikelin

MAINOS
Priimatassi alusasujen pop-up-myynti Kyyjärven Paletissa