SPR juhlii lehtimäkeläisten kanssa

Ulla Jokinen (vas.), Terhi Hintsa ja Tanja Vuorela ja muut Suomen Punaisen Ristin Lehtimäen osaston aktiivit kutsuvat lehtimäkeläisiä juhlimaan osaston seitsemääkymmentä toimintavuotta.
Ulla Jokinen (vas.), Terhi Hintsa ja Tanja Vuorela ja muut Suomen Punaisen Ristin Lehtimäen osaston aktiivit kutsuvat lehtimäkeläisiä juhlimaan osaston seitsemääkymmentä toimintavuotta.
Mainos[adrotate banner="3"]

Suomen Punaisen Ristin Lehtimäen osasto perustettiin marraskuun kuudentena vuonna 1951. Osaston 70-vuotisjuhlia oli tarkoitus viettää viime vuonna, mutta koronaan liittyvät kokoontumisrajoitukset sotkivat suunnitelmat. Juhlatunnelmaan päästään reilun viikon kuluttua. Lauantaina, elokuun kuudentena kello 13 kokoonnutaan Lehtimäen nuorisoseuralle. Juhlimaan kutsutaan kaikkia lehtimäkeläisiä.

Juhlaa järjestämässä olevat SPR-aktiivit kertovat, että juhlan suurin elementti on musiikki. Lehtimäkeläisten musiikin harrastajien tarjoilemissa musiikkiesityksissä on huomioitu kaikki ikäryhmät. Juhlapuheen pitää Suomen Punaisen Ristin Länsi-Suomen piirin toiminnanjohtaja Tero Hintsa. Juhlassa kerrotaan osaston seitsemään vuosikymmeneen liittyvistä asioista ja ihmisistä eli kuullaan historian havinaa. Lämminhenkiseksi suunnitellussa juhlassa on luvassa myös kakkukahvit.

MAINOS

Apua annetaan ja saadaan

Neljä vuosikymmentä osaston toiminnassa mukana ollut Ulla Jokinen uskoo, että Lehtimäelle haluttiin perustaa oma osasto, sillä lähipitäjiinkin oli perustettu omansa.

– Sotien jälkeisessä Suomessa on ollut monenlaista avun tarvetta, muistuttaa osaston puheenjohtaja Terhi Hintsa.

Jokinen kertoo, että osaston jäsenmaksuja kerättiin kiertämällä talosta taloon.

– Tämä tapa säilyi aika pitkään, aina 2010-luvulle saakka.

Ulospäin melko hiljaiselta ja huomaamattomaltakin vaikuttava auttamistyö on jatkunut Lehtimäellä läpi vuosikymmenten. Lehtimäkeläisten käsi on ollut karttuisa Nälkäpäivä-keräyksissä. Erilaisiin kriisitilanteisiin liittyvissä erityiskeräyksissä – järjestetty lipaskeräyksiä, joista saadut varat on kohdennettu Katastrofirahastoon. Katastrofirahastosta on osoitettu varoja niin Kaakkois-Aasian tsunamin, Haitin maanjäristyksen kuin Ukrainan sodankin uhreille. Lehtimäkeläiset ovat puolestaan voineet saada omalta SPR:n osastolta apua esimerkiksi tulipalon sattuessa.

– Olemme pystyneet vastaamaan näin pienenä osastona avuntarpeisiin, huomioi osaston puheenjohtaja Terhi Hintsa.

Pyyteetön auttamisen halu kannustaa Tanja Vuorelan mukaan SPR:n aktiiveja toimintaan myös Lehtimäellä. Yhteistyötä osasto tekee muiden muassa Alajärven seurakunnan, Lehtimäen kappeliseurakunnan, Eläkeliiton paikallisen yhdistyksen ja Lehtimäen opiston kanssa. Läpi vuosien yhteistyökumppaneina ovat olleet myös paikalliset yritykset.

Monenlaista toimintaa

Vuosikymmenten varrella Suomen Punaisen Ristin Lehtimäen osasto on ollut näkyvä toimija paikkakunnalla. Alkuaikoina osastolla oli oma ensiapuryhmä. Kansainvälistä toimintaakin oli leirien muodossa. Osasto on järjestänyt esimerkiksi muotinäytöksiä ja naamiaisia.

Takavuosina SPR:n Lehtimäen osasto järjesti monenlaisia tapahtumia, esimerkiksi naamiaisia.

Kultaisen iän kerho on toiminut Lehtimäellä jo kuusi vuosikymmentä. Lapsille suunnattua, suosittua Terhokerhoa on pidetty kymmenkunta vuotta.

Vakiintuneisiin toimintamuotoihin kuuluvat esimerkiksi hoivakoteihin suunnattavat virkistyshetket ja joulupuurot sekä joulukukat ja ystävänpäiväkukat ja asumisyksikkö Wilhelmiinan joulujuhla. Taannoin lehtimäkeläiset omaishoitajat saivat osastolta hemmottelulahjakortit.

Myös erityisryhmiä on autettu paikallisesti.

– Ne huomiot, jotka ovat kohdentuneet paikallisiin ihmisiin, ovat saaneet kiitosta, viestittää Ulla Jokinen.

Nuoret mukaan!

SPR:n Lehtimäen osastolla on tällä hetkellä noin 90 jäsentä. Monen muun yhdistyksen tai vaikkapa SPR:n paikallisosaston tapaan uudet toimijat ovat kortilla. Osastolla on tällä hetkellä kolme nuorisojäsentä. Ränkipäivämarkkinoilla osato järjesti lapsille ongintaa ja pisteestä vastasi kaksi tyttöä.

– Nuorten sitouttaminen on hankalaa, sillä nuoret eivät sitoudu vakituiseen toimintaan, tietää Tanja Vuorela.

Kolme vuotta sitten osaston puheenjohtajana aloittanut Terhi Hintsa toivoisi nuorista toimijoista uudenlaista tuulahdusta SPR:n osastolle.

– Jos kaikki tämäntapainen apu ja toiminta loppuvat, mitä tapahtuu?

Virpi Poikelin

MAINOS
Edellinen artikkeliLindeman lauloi IskelmäMestariksi
Seuraava artikkeliPolttopuupojat vastaavat kysyntään