25.6 C
Alajärvi
perjantai 24.5.2024
MAINOS

Mansikka pitää pintansa

Sää on vaikuttanut suotuisasti kuluvan kesän mansikkasatoon ja -sesonkiin Järviseudulla. Kesällä on ollut tarjolla viileämpää säätä, joten koko sato ei ole valmistunut kerralla ja sesonki on pitempi. Lopuillaan olevan satokaudennäkymät ovat hyvät ainakin Alalantelan mansikkapaikassa Lappajärven Tarvolassa.

Yrittäjä Jukka Alalantela kertoo, että tilalla on viljelty mansikkaa pienimuotoisesti vuodesta 2008 lähtien, jonka jälkeen toimintaa on laajennettu. Kolmena ensimmäisenä vuonna mansikkaa viljeltiin puolen hehtaarin alalla. Vuonna 2011 tilasta vastuun ottanut Jukka Alalantela kertoo, että nyt viljelyalaa on 11,5 hehtaaria. Vadelmaa viljellään puolen hehtaarin alalla ja tulevaisuudessa vadelman viljelypinta-alaa olisi tarkoitus lisätä.

MAINOS

– Meillä ei ole hirveästi peltopinta-alaa eli pitää olla jokin erikoiskasvi, että saa elannon.

Vakiintunut myyntiverkosto

Alalantelan mansikkapaikassa myydään monen muun mansikkatilan tapaan marjaa suoraan tilalta joko poimittuna tai itse poimien. Mansikoita toimitetaan seitsemään eri kauppaliikkeeseen ja viiden eri S-Marketin edessä on tilan oma myyntipiste. Tänä vuonna myyntipisteiden verkosto laajeni Ylihärmään, jonka edessä myydään Lappajärvellä kasvaneita mansikoita.

Tilalla työskentelevien poimijoiden määrä vaihtelee vuosittain. Poimijoita on työllistetty keskimäärin 35. Lisäksi palkkalistoilla on useampi myyjä ja myös pakkaamossa muutama työntekijä.

Mansikka kuuluu ehdottomasti suomalaisten kesäherkkuihin

– Melkein alusta asti meillä on ollut ulkomaalaisia poimijoita. Tänä vuonna on poimintatyössä ollut paljon ukrainalaisia. Heitä on työllistetty heidän kotimaansa tilanteen takia, toteaa Jukka Alalantela.

Tilalla ryhdytään hoitamaan työntekijöihin liittyviä asioita jo tammikuussa.  Suunnittelutyötä tehdään talvella ja huhtikuun lopulla alkavat valmistelevat työt.

Vakioasiakkaita lähikunnistakin

Jukka Alalantela kertoo, että tilalla viljellään Polkaa, Allegroa ja Sonataa.

– Allegro on aikainen lajike. Sonata ja Polka valmistuvat myöhemmin. Lajikkeiden valinnalla ja viljelyllä pidennetään satokautta.

Itsepoimijat ovat löytäneet tänä suvena hyvin tiensä Alalantelan mansikkapaikkaan, vaikka heitä onkin ollut edellisvuosiin verrattuna vähemmän liikkeellä. Tilalla käyvään asiakaskuntaan kuuluvat niin lappajärveläiset, kunnan kesäasukkaat kuin lähikunnistakin tulevat ihmiset.

Monen muun mansikkatilan tapaan myös Alalantelan mansikkapaikalla on omat vakioasiakkaansa. Lapualaislähtöinen, Helsingissä asuva ja Lappajärvellä lomaa viettävä Sofia Kruskopf kertoo hakevansa mansikoita Jukka Alalantelan tilalta jo kolmatta kesää.

Sofia Kruskopf kuuluu Alalantelan mansikkapaikan vakioasiakkaisiin.

– Heti kun on mansikan kuva lehdessä, tulen tänne. Nyt ostin Polkaa. Nämä mansikat menevät lättyjen päälle ja jäätelön kanssa. Pakastimeen nämä eivät taida keretä. Täältä on saanut aina hyvälaatuista mansikkaa.

Alalantelan mansikkapaikan erikoisuus on mansikkalimonadi. Mansikat valmistetaan limonadiksi Teerijärvellä sijaitsevassa yrityksessä. Limonadin maku tulee mansikasta, eikä valmistuksessa käytetä Jukka Alalantelan mukaan sokeria.

Entä millä tavalla kokenut mansikanviljelijä itse nauttii mansikoista?

– Syön tuoreena. Pakasteesta ei tule syötyä, kertoo Jukka Alalantela.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät