Teologia vei Ilonan mukanaan

Ilona Lahtela opiskelee teologiaa, mutta ei osaa vielä sanoa, millaisissa tehtävissä hän työskentelee tulevaisuudessa.
Mainos[adrotate banner="3"]

Vimpeliläislähtöinen Ilona Lahtela, tyttönimeltään Turpela, aloitti opinnot Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa toissasyksynä. Opettajan ammatista jo pikkutytöstä lähtien haaveillutta Lahtela viehättää opintojen monipuolisuus ja se, että opintoihin pystyy yhdistämään itseä kiinnostavia aineita – Ilonan kohdalla esimerkiksi uskontopsykologiaa.

Ilona kertoo leikkineensä lapsena paljon koulua ja olleensa näissä leikeissä mielellään opettaja. Kouluiässä hän katsoi silmä tarkkana omia opettajiaan ja sitä, miten he työssään toimivat.

MAINOS

– Kun jatko-opinnot tulivat ajankohtaiseksi lukiossa aloin ajattelemaan, että voisin hakea Helsingin yliopiston teologiseen tiedekuntaan.

Ylioppilastodistuksen perusteella opiskelupaikan saanut Ilona kertoo aina tienneensä, että haluaa toimia ihmisten kanssa ja haluaa tehdä jotakin, missä pääsee auttamaan ihmisiä. Auttamiseen perinteisesti yhdistettävä lääkärin ammatti ei kuitenkaan tuntunut Ilonan omalta jutulta. Tulevaisuudessa hän toivoo olevansa vierellä kulkija, joka osaa olla ihmisen lähellä ja joka taittaa yhdessä elämän matkaa niin iloissa kuin suruissakin.

Hyvä tahti opiskeluissa

Puolisonsa Jukan kanssa Espoossa asuva Ilona Lahtela kerto opiskelunsa sujuneen rivakasti. Hän opiskelee teologin kandidaatin tutkintoa opettajalinjaksikin kutsutulla teologisen tiedekunnan opetuksen ja kasvatuksen asiantuntijatyön opintosuunnalla, jossa pätevöidytään opettajaksi. Lisäksi hän suorittaa kursseja, jotka mahdollistavat pappisvihkimyksen. Kandiopintoja seuraa ensi vuonna alkava kaksivuotinen maisteriopintojen vaihe, jotka muodostuvat pedagogisista ja teologisista opinnoista. Viime mainittuihin sisältyy seurakunnassa suoritettava työelämäjakso. Myös opettajapuolella on oma harjoittelujaksonsa. Maisteriopintojen jälkeen Ilonalla on mahdollisuus toimia sekä pappina että evankelisluterilaisen uskonnon ja elämänkatsomustiedon opettajana.

– Viime kesänä toimin Vimpelissä kesäteologina ja pidin rippileirillä oppitunteja. Leirin ulkopuolella vedin nuorteniltoja ja lastenleirillä toimin ohjaajana. Tänä kesänä olen opiskellut elämänkatsomustietoa. Opiskelijana olen tunnollinen ja tarkka. Minulle on tärkeää, että asiat tehdään kunnolla. Teen sovitus asiat mieluummin liian aikaisin kuin viime tingassa.

Mutta se, millä saralla työskentelevä teologian maisteri Ilona Lahtelasta tulee, on vielä arvoitus hänelle itselleenkin. Tiedekunnasta valmistuneet voivat toimia esimerkiksi viestintäalalla, asiantuntijoina, tutkijoina, erilaisissa työnjohtotehtävissä tai vaikkapa konsultteina.

– Opettajan ammatti kolkuttelee ja painaa vaakakupissa. Ongelma on siinä, että kaikki on kiinnostavaa – samoin kuin opinnoissa, hän huokaisee.

Ihmisten kohtaamista

Ilona Lahtelan silmissä tuikkii valo ja puheesta välittyy innostus, kun hän puhuu teologiasta. Tieteenala on paljon muutakin kuin papin tutkinto. Teologiassa voi opiskella ihmisyydestä.

– Jokaisella ihmisellä on vakaumus johonkin. On mielenkiintoista pohtia sitä, miksi ihmiset ajattelevat niin kuin ajattelevat. Suomi monikulttuuristuu päivä päivältä ja tarvitaan ihmisiä, jotka ymmärtävät eri kulttuureja pintaa syvemmältä. Teologiassa ei opita pelkästään tietämään, vaan kohtaaminen on iso asia: miten ihmisten kanssa toimitaan ja kuinka heidät kohdataan.

Kuten moni muullekin ikäiselleen opiskelijalle, myös Ilona Lahtelalle etäopinnot ovat tulleet tutuiksi. Kaikki tähänastiset opinnot on suoritettu etänä ja yliopistolla hän kertoo käyneensä vain muutamissa tenteissä.

– En tiedä, mistä olen jäänyt paitsi, kun opintoja tehdään etänä. Toisiin opiskelijoihin ei ole päässyt tutustumaan, eikä luentojen jälkeen ole voinut jäädä keskustelemaan käsitellyistä aiheista, kuten yliopistolla pidettävien luentojen jälkeen voisi tehdä.

Jo opintojen aloitusvuonna Ilona kertoo huomanneensa, että Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan opiskelijoiden, opettajien ja professoreiden kesken vallitsee hyvä henki.

– Opettajat ovat kiinnostuneita opiskelijoiden mielipiteistä. Teologisessa tiedekunnassa ei ole myöskään vain yhtä polkua ja voi opiskella monipuolisesti.

Euroopan suurimpiin kuuluvassa teologisessa tiedekunnassa voi opiskella systemaattista teologiaa, kirkkohistoriaa, käytännöllistä teologiaa, eksegetiikkaa ja uskontotiedettä. Ilona ei ole vielä näistä opinnoista valinnut mieleistään, mutta syksyllä valinta on edessä.

– Jälleen on monta mielenkiintoista valinnan kohdetta, miettii Ilona Lahtela.

Virpi Poikelin

MAINOS
Edellinen artikkeliPoliisi varoittaa eksymisestä
Seuraava artikkeliKylänraitilla kuhinaa markkinalauantaina