Poliisi varoittaa eksymisestä

262
Poliisi kehottaa marjastajia varautumaan mahdollisen eksymisen varalle marjametsään lähdettäessä.
Mainos[adrotate banner="3"]

Erityisesti Pohjois-Suomessa marjastuskauden alkaminen johtaa poliisin etsintätehtäviin. Eksymisiä tapahtuu kuitenkin ympäri Suomea. Metsään eksymisen todennäköisyys pienenee oikeanlaisella varautumisella.

Esimerkiksi Sisä-Suomen poliisilaitoksen alueella oli viime vuonna ainakin 15 marjastajan tai sienestäjän katoamiseen liittyvää tehtävää. Usein eksymiseen johtaa se, ettei alue ole etukäteen tuttu metsässä liikkujalle tai hänellä ei ole oikeanlaista varustusta mukanaan. Asiaan voi vaikuttaa myös metsään eksyneen vireystila.

MAINOS

Valmistaudu huolellisesti

Metsään eksymistä voi välttää tietynlaisella varautumisella, kuten mobiililaitteen karttasovelluksella tai kompassilla. Kannattaa myös opetella käyttämään niitä! Myös vireystilalla on marjastaessa merkitystä, sillä heikosti levännyt ihminen eksyy luonnollisesti todennäköisemmin kuin hyvin levännyt ihminen.

Evästä kannattaa varata mukaan, ja myös riittävästi vettä. Lepotaukojakin kannattaa muistaa pitää. Näin pidetään vireyttä yllä marjastettaessa. Välttämättömät lääkkeet kannattaa ottaa mukaan ja huomioida myös muuttuvat sääolot vaatevalintoja tehdessä.

Varaudu eksymiseen

Sisä-Suomen poliisilaitoksella komisariona työskentelevä Ari Aro kehottaa jokaista varautumaan mahdolliseen eksymiseen, vaikka luotto omaan suuntavaistoon olisi korkea.

– Ennen metsään lähtemistä, kerro läheisellesi, minne, mihin aikaan ja millä olet menossa sekä monelta olet suunnitellut palaavasi. Mahdollisuuksien mukaan, pyydä läheistä liittymään seuraasi.

Aro vinkkaa, että kannattaa pukeutua vaatteisiin, joiden väri erottuu maastosta.

– Kirkas väri erottuu hyvin ja huomioväri sitäkin parempi. Pakkaa mukaasi tulentekovälineet sekä lämmikettä. Esimerkiksi niin kutsuttu avaruushuopa ei paina paljoa, mutta pitää sinut tarvittaessa lämpimänä.

Jos käytössä on älypuhelin, siihen kannattaa ladata112-sovellus. Sovellus jakaa viranomaisille tarkan sijainnin, kun soitetaan hätäkeskukseen sovelluksen kautta.

– Muista ennen metsään lähtemistä ladata mobiililaitteidesi akut ja ottaa mukaasi varavirtalähde. Varustaudu myös perinteisemmillä välineillä, paperikartalla ja kompassilla, puhelimen akun loppumisen varalta.

Mitä tehdä, jos eksyy?

Jos huomaa eksyneensä marjareissulla, tulee aivan ensimmäiseksi soittaa hätäkeskukseen, mieluiten 112-sovelluksen kautta. Poliisista vinkataan, että puhelinta ei kannata käyttää muuhun, ettei kuluta turhaan puhelimen akkua.

– Hätäpuhelun jälkeen odota poliisin soittoa ja ohjeita. Jos huomaat olevasi eksynyt, vältä hätääntymistä ja hakeudu aukealle paikalle, josta sinut huomataan mahdollisimman hyvin. Jos sinulla on mukanasi jotain värikästä, levitä se näkyvälle paikalle maastoon, jotta sinut havaitaan paremmin, kertoo komisario Aro.

Poliisin kalusto soveltuu tarvittaessa kadonneen ihmisen etsintöihin, sillä poliisi voi hyödyntää etsinnöissä muun muassa droneja, lämpökameroita tai poliisikoiria. Poliisi voi tehdä etsintöjen tiimoilta myös viranomaisyhteistyötä esimerkiksi rajavartiolaitoksen kanssa, jolta voidaan pyytää ilma-alus mukaan etsintöihin.

– Vapaaehtoisen pelastuspalvelun avulla etsintöihin saadaan mukaan enemmän henkilöitä, koiria ja muuta kalustoa, kertoo Aro.

MAINOS
Priimatassi alusasujen pop-up-myynti Kyyjärven Paletissa