Alajärvi, Lappajärvi ja Evijärvi ovat muutaman sentin päässä keskimääräisistä vedenkorkeuden tasoista

Levätilanne on rauhoittunut sään viilentymisen ja tuulisen sään ansiosta pohjalaismaakunnissa.
Mainos[adrotate banner="3"]

Heinäkuun vesitilannekatsauksen mukaan pohjalaismaakunnissa jokien ja järvien vedenpinnat ovat olleet lähellä ajankohdan keskimääräistä tasoa. Kesä on ollut sateisempi kuin esimerkiksi kaksi edellistä kesää, minkä takia järvet eivät ole laskeneet yhtä alas kuin aiempina kuivina kesinä.

Säännöstelyjen järvien ja tekojärvien vedenpinnat ovat pääsääntöisesti lähellä ajankohdan keskimääräistä tasoa, muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta.

MAINOS

Esimerkiksi heinäkuun lopussa Perhonjoen vesistöalueella Patanan tekojärvi oli 20 cm ja Lapuanjoelta Hirvijärven tekojärvi 15 senttiä ajankohdan keskiarvojen alapuolella. Kuortaneenjärvi oli noin viisi senttiä keskimääräisen tason yläpuolella, mutta sielläkin siirryttiin heinäkuun lopussa minimijuoksutukseen yksi kuutio sekunnissa.  

Kyrönjoen vesistöalueella Kalajärven tekojärvi ja Kyrkösjärven tekojärvi ovat noin viisi senttiä ajankohdan keskimäärää alempana.

Ähtävänjoen vesistöalueella Alajärvi, Lappajärvi ja Evijärvi ovat kaikki muutaman sentin päässä keskimääräisistä vedenkorkeuden tasoista.

Pintaveden lämpötiloja lähellä 25 astetta mitattiin järvissä jo heinäkuun alussa mutta lämpötila laski noin 20 asteeseen heinäkuun puolessa välissä.

Järvien sinilevätilanne on tavanomainen ajankohtaan nähden. Sinilevää on havaittu muun muassa Karperöfjärdenin, Evijärven, Lappajärven ja Ähtärinjärven havaintopaikoilla.

Pohjavesipinnat ovat jatkaneet tasaista laskua koko heinäkuun ajan. Loppukuun runsaiden sateiden takia pohjaveden pintojen lasku on kuitenkin osittain hidastanut ja paikoittain jopa kääntynyt lievään nousuun.

Suurissa muodostumissa pohjaveden pinnankorkeudet reagoivat paikallisiin muutoksiin hitaammin eikä sadannan vaikutuksia ei ole havaittavissa. On odotettavissa, että laskua jatkuu vielä alkusyksyn aikana.

MAINOS
Edellinen artikkeliVehu-patikka tutustuttaa kuntoilijat rengasreittiin Arpaisille!
Seuraava artikkeliAapiskujan ekaluokkalaiset aloittivat koulunkäynnin