1.5 C
Alajärvi
tiistai 23.4.2024
MAINOS

Järvi-Pohjanmaan kansalaisopiston kausi täynnä hyvinvointia kropalle ja päälle!

Järvi-Pohjanmaan kansalaisopiston kausi on jälleen käynnistymässä ja opinto-ohjelma löytyy jo verkkosivuilta. Ilmoittautumiset starttaavat 31.8. kello 7 ja suosituimmat kurssit täyttyvät tämän jälkeen hetkessä.

Tarjonta on jälleen kattavaa ja siinä on mukana paljon vanhaa ja suosittua, mutta mukana on myös hyvin paljon uutta ja aivan erilaista. Kantavana teemana on niin psyykkinen kuin fyysinenkin hyvinvointi, joita tukemaan löytyy monenlaista mukavaa aina baletista seniorisirkukseen, kuin myös mieltä hellivään!

MAINOS

– Esimerkiksi terveyden puolella on tuttujen shiatsun, akuhieronnan ja vyöhyketerapian lisäksi Alajärvellä ja Vimpelissä äänimaljakylpyä, joka rauhoittaa ja rentouttaa kehon ja mielen, helpottaa stressi- ja kiputiloja sekä lisää luovuutta, oppimista ja keskittymiskykyä, kertoo rehtori Titta Väänänen.

Joissakin tutuissa kursseissa podetaan vetäjäpulaa ja tällaisissa kursseissa on ohjelmassa maininta, että opettaja avoin. Jos joku tuntee yhtään kiinnostusta lähteä ryhmää ohjaamaan, niin yhteydenotto kansalaisopistoon on tervetullut.

– Monien kylien jumpat ovat loppumassa ohjaajapulan vuoksi, Väänänen harmittelee. 

Osallistujien kannattaa ilmoittautua kursseille hyvissä ajoin, koska opisto tekee päätöksen kurssin aloittamisesta noin 3-5 päivää aikaisemmin. Ilmoittautumatta ei kursseille voi osallistua.

– Viime kaudella oli paljon peruuntuneita kursseja, todennäköisesti koronan vuoksi. Usein meiltä kysytään voiko kurssioikeuden siirtää jollekin toiselle henkilölle, mutta ilmoittautumiset ja maksu ovat kurssikohtaisia.

Kurssimaksuja ei myöskään palauteta kuin virhetilanteissa kuluilla vähennettynä, koska jos kurssin lopettaa, peruminen voisi lakkauttaa koko kurssin. – Kurssit käynnistetään aina ilmoittautuneiden määrän mukaan.

Ensiapua mielen terveyteen

Musiikin puolella uutta alkavalla kaudella on Alajärvellä ”Lauluja elämälle”, jossa nostetaan esiin paikallista musiikkikulttuuria ja harjoitellaan Martta Rantamäen tuotantoa. Opettajana on hänen tyttärensä Anna-Liisa Rantamäki-Finnilä.

Vimpelissä taas on tulossa sähkökitaran peruskurssi kitaraopetuksen vaihtoehdoksi!

Psykologian ja kasvatuksen puolella järjestetään verkossa mielen terveyden ensiapu -koulutus. Viime vuonna vastaavaa oli nuorille, nyt koulutus on kaikenikäisille. – Tämän ajan haasteet kuormittavat meitä ja tarvitsemme apuvälineitä ja tukea mielenterveyden ylläpitämiseen, Väänänen taustoittaa kurssin tarkoitusta.

– Kurssi tarjoaa mahdollisuuden pohtia omaa ja läheisten mielen hyvinvointia ja miten sitä voi vahvistaa.

Perusturvan puolelta on tullut toive järjestää tukihenkilötoiminnan peruskurssi ja nyt sellainen on tulossa. Tukihenkilöille on paljon tarvetta nuorten ja nuorten aikuisten tukemiseen, rinnalla kulkemiseen ja harrastamiseen.

Kielissä opettajien löytäminen on edelleen haastavaa, mutta verkossa alkaa nyt italian alkeet. Myös espanjan kielen opinnot jatkuvat.

Vimpeliin näytelmäryhmä – keramiikkakurssit palaavat!

Näyttämötaiteissa Vimpeliin on käynnistymässä näytelmäryhmä jälleen pienen tauon jälkeen!

Kulttuurin ja kirjallisuuden saralla uutta ovat kulttuurikurkkaukset; hybridikurssi, jossa lähitapaamisten lisäksi on etätuokioita. Ne järjestetään Soinissa Hautakylällä ja Alajärvellä Luoma-aholla.

Luvassa on virkistäviä hetkiä ja yhdessäoloa, tutustumista muihin eteläpohjalaisiin kyliin ja niiden asukkaisiin.

Kuvataiteissa päästään jälleen keramiikan pariin! Keramiikan perusteet opitaan Alajärvellä Ulla Hautamäen ohjauksessa ja savea muovaillaan Vimpelissä Marjut Mässbackan opastuksella.

Muutenkin alkavana lukuvuonna taiteillaan ammattilaisten ohjauksessa. Värillä on väliä päivä- ja iltakurssit Alajärvellä vetää Elina Försti, joka pitää myös kattavan Pohjalainen taiteilijaliitto 80 vuotta luoentosarjan alkaen 11.8. tutustuttaen kuulijat taiteilijaliiton tämän hetken eläviin ja ammatissa Järviseudun alueella toimiviin taiteilijoihin.

Todella mielenkiintoiselle taidekurssille pääsee osallistumalla Zentanglen alkeisiin. Sen avulla aloittelijatkin oppivat meditaatiopiirtämisen perusteet. Opettaja Hajnalka Szabó-Kocsis vetää myös kahvikapselikorujen valmistamiseen liittyvän kurssin. Näihin aiheisiin kannattaa todella tutustua vaikka netissä, sillä kyseessä on todella kiintoisat tavat tehdä käsillään jotain uutta ja erilaista!

Asetelmaa ja elävää mallia päästään maalaamaan Alajärvellä Marjut Mässbackan kursseilla ja päävärit maalauksessa tulevat tutuksi Vimpelissä Elina Förstin opastuksella.

Kädentaitoja pääsee harjoittamaan uusien kurssien osalta mm. matalan kynnyksen neule- ja virkkauskurssilla ja lasten käsityöpajassa.

Fiilistä farkuista haetaan Alajärvellä antaen vanhoille farkuille uusi tarkoitus ja elämä peittoina, hameina, koruina, pussukoina, laukkuina tai vaikka myöhempää käyttöä varten koottuna kankaana.

Farkkuja muokkaa oppilaiden kanssa Maija Yli-Hemminki, joka pitää myös kahdet ompelulanit, jossa yhtäjaksoisessa ompelurupeamassa voi ohjaajan opastuksella tehdä haluamiaan ompelutöitä tai vaikka korjata vanhaa.

Tässä ei vielä kaikki, vaan Maija opastaa omalla kurssillaan myös uima- ja alusasujen ompeluun, joten nyt niitä pääsee tekemään taatusti omien mittojen mukaisena!

Marjut Mässbacka ohjaa kursseillaan neulahuovutuksen saloihin, hopealankapallojen tekoon ja laittaa vanhat kirjat kiertoon. Tällä kurssilla kirjoista tehdään jouluenkeleitä, kuusenkoristeita ja kransseja! Lisäksi yhdellä Marjutin kurssilla tehdään risutöitä puutarhaan!

Ihan toisenlaisiin kädentaitoihin päästään polkupyörän kevythuolto -viikonloppukurssilla. – Pyöräily on noussut suosioon ja siksi on tärkeää osata pyörän puhdistus. ja hoitotoimet. Jarruissa ja säädöissä painottuvat maastopyörien ominaisuudet, Väänänen kertoo.

Balettia, seniorisirkusta ja kukkapenkkien suunnittelua!

Tanssin ja liikunnan puolella ilouutinen on, että viimein Alajärvellä on tarjolla satubalettia, lähes kymmenenvuoden jälkeen! Kurssi on saatu toteutumaan kolmen lauantain viikonloppukurssina ja tunneilla harjoitellaan baletin alkeita tanssillisten leikkien ja harjoitteiden avulla.

Vastaavalla tavalla on tarjolla myös alkeisbalettia ja aikuisbalettia yli 15 vuotiaille! Aikaisempaa kokemusta ei tarvita eikä isoja satsauksia varusteisiinkaan!

Liikunnan puolella on luvassa myös muuta uutta hauskaa! Nyt käynnistyy seniorisirkus! Vastaavaa toimintaa on ollut joillain paikkakunnilla ja se tarjoaa liikunnan iloa. Anneli Paavolan ohjauksessa kurssi on taatusti innostava ja yläikärajaa ei ole – kukin liikkuu rajoitteidensa mukaan!

Soinissa liikuntapuolella uutta on avaimet rentoutumiseen -kurssi, jossa opitaan erilaisia rentoutumistapoja.

Uutta löytyy kotitalouden sekä maa- ja metsätalouden saralta, kun Alajärvellä kuullaan luento metsiemme suojelusta, hyötykäytöstä ja virkistyksestä.

Kukkapenkkiä, tai vaikka koko puutarhaa, suunnitellaan kurssilla ja syksyn kotipuutarhapajassa opitaan sadonkorjuuta, hyöty- ja tuhoeläinten tunnistusta, kompostointia, syysistutuksia ja valmistellaan seuraavaa kasvukautta.

Ruokakurssien opettajaksi saadaan suosittu ruoka-ö ja kotitalousasiantuntija Asta Asunmaa, jonka kursseilla valmistetaan sieniruokia ja opitaan sienien erilaisia säilömistapoja.

Yksi kurssi tutustuttaa kastikkeisiin ja toinen perinneruokiin tämän päivän tvistillä. Kevään huipentaa grillauskurssi, joten kesällä 2023 Järviseudulta löytyy paljon grillimestareita!

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät