-6.8 C
Alajärvi
maanantai 22.4.2024
MAINOS

Ukonmäki-Länsikylä ulkoilureitti yhdistää Alajärven Kuuden tähden reitistöön

Alajärvellä on käynnistynyt Ukonmäki-Länsikylä ulkoilureitin suunnitteluhanke, joka vetäjänä toimii Kari Laasala. Hanketta hallinnoi kaupunki ja sen rahoitus on saatu Aisaparilta.

Laasala kertoo hankkeen taustalla olevan sen, että luonto- ja lähimatkailu kiinnostaa yhä useampaa. – Nykyään arvostetaan ennen kaikkea helppoa ja turvallista pistäytymistä luontoon sekä merkittyjä reittejä. Myös maastopyöräily kerää laajalti väkeä hyvien reittien äärelle palvelujen pariin.

MAINOS

Toteutuessaan Ukonmäki-Länsikylä reitti yhdistäisi Alajärven keskustan pururadan ja Kuuden tähden reitistön, joka kattaa Alavuden, Töysän, Kuortaneen, Soinin, Ähtärin ja Lehtimäen Valkealammen alueilla kulkevan laajan reittikokonaisuuden.

Uusi reitti on tarkoitus suunnitella Alajärven kuntoradalta Ukonmäkeen lähtevän reitin jatkoksi. Reitti kulkisi siitä Länsikylälle ja sitä kautta edelleen Valkealammelle. – Ajatus on, että reitti tulisi ympärivuotiseen käyttöön, eli Alajärven ja Valkealammen välille tulisi myös latu, Laasala kertoo. Näin reitti tarjoaisi monipuolisia liikuntamadollisuuksia ympäri vuoden.

Laaja ja monipuolisesti palveleva reittikokonaisuus parantaisi merkittävästi koko reitistön sekä alueen vetovoimaisuutta, sekä parantaisi edellytyksiä tapahtumien järjestämiseen sekä tarjoaisi mahdollisuuksia myös alueen yrityksille.

– Se, että Alajärveltä saataisiin reitti aina Valkealammelle ja Kuuden tähden reitistöön saakka, olisi pääsy mukaan isoon reittikokonaisuuteen. Reitti Kuortaneelle Valkealammelta on jo saanut rahoituksen, eli se toteutuu pian.

Nyt käynnistyneen Ukonmäki-Länsikylä suunnitteluhankkeen alkuvaiheessa Laasala lähtee selvittämään olemassa olevat polut kohteiden välillä sekä mahdolliset reitille soveltuvat erityyppiset luontokohteet, joita hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan reitin suunnittelussa.

– Tuolla välillä on mm. tervahautoja ja suoaluetta. On tärkeää, että reitti on myös maisemallisesti mielenkiintoinen.

Tämän pohjalta kartoitetaan potentiaalinen ulkoilureitti kohteesta Ukonmäki kohteeseen Länsikylä.

Hankkeessa selvitetään mahdollisuudet ulkoilureitin rakentamiseen ja kootaan yhteen eri lajien harrastajien, maanomistajien ja matkailutoimijoiden tarpeet ja tahtotila reitin rakentamiselle ja ylläpitämiselle.

Linnuntietä Ukonmäestä Länsikylään piirretylle 20 kilometrin mittaiselle reitille sisältyy noin 50-60 kiinteistöä, joten hankkeen työläin osuus tulee olemaan maanomistajien selvittämisessä ja neuvotteluissa heidän kanssaan. Suuren maanomistajamäärän takia on reitin suunnittelulle varattava aikaa maanomistajien tahtotilan selvittämiselle.

Alajärveltä Lehtimäelle kulkee jo nyt moottorikelkkareitti, joten Laasala on toiveikas, että alueen maanomistajat suhtautuisivat suopeasti myös ulkoilureitin rakentamiseen. Siitä on maanomistajille myös hyötyä. Jokamiehen oikeuksien perusteella retkeilijöillä on oikeus kulkea metsissä, mutta kun alueella on merkitty reitti, kulkijat käyttävät sitä eivätkä liiku ympäriinsä.

Tarkoitus on lisäksi selvittää tilaisuuksia järjestämällä alueen eri toimijoiden tarve ja tahtotila reitin rakentamiselle sekä yhteistyömahdollisuudet reitin ylläpidossa.

Tammikuulle saakka kestävä hanke laatii rakentamiselle kustannusarvion ja varsinainen rakentaminen käynnistyy, kun sen toteuttajataho ja rahoitus on selvitetty. EU:n uusi ohjelmakausi alkaa ensi vuoden alusta, joten vielä rahoitusta ei voitaisi edes hakea.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät