-10 C
Alajärvi
lauantai 01.4.2023
spot_img
spot_img
spot_img

Keijumekot hurmaavat ohikulkijoita Koskenvarrella

Koskenvarrella Koskenniskantien varressa moni autoilija on keventänyt tänä kesänä kaasua, kun tielaidan hirsirakennuksen päädyssä esittäytyy komea rivistö Keijumekkoja, jotka vielä syyskuun alussakin kukkivat täydellä terällä.

Keijumekot kukkivat yhä syyskuun alkupuolella ahkerasti.

Kyseinen kukka on upea vanhanajan köynnöskasvi, joka on jälleen noussut uuteen suosioon. Se on monivuotinen, mutta koska se vaatisi talvehtiakseen säilytyksen muutaman asteen lämpötilassa, sitä kasvatetaan yleensä yksivuotisena.

Yksivuotisena Keijunmekkoa kasvattaa myös Marketta Mäkinen, jonka siemenestä saakka kasvattamia kukkia Koskenvarrella on saatu ihailla. Marketta on kasvattanut Keijumekkoja jo kauan, poimien aina siemenet edellisen kesän kukinnoista seuraavan kevään kylvöön.

– Viime kesänä Keijumekkoihini ei tullutkaan lainakan siemenkotia. Kuulun Facebookissa Keijumekko -ryhmään ja kyselin sieltä apua, jota löytyikin Lappajärveltä! Sain sieltä suuren määrän siemenkotia ja niinpä tammikuussa laitoin siemenet taas kasvamaan.

Marketta kertoo, että Keijumekon siementen itäminen kestää noin kuukauden ajan. Sitten itävät pienet sirkkalehdet ja varsinaisten lehtien tullessa on aika kouluttaa taimia, eli siirtää niitä kasvamaan isompiin ruukkuihin. – Sijoitin aina muutaman taimen pieniin spottiruukkuihin kasvamaan ja niitä sitten myöhemmin keväällä istutin 3-4 isompiin purkkeihin.

Keväällä Marketta kuljetti taimia ulos aurinkoon ja säiden lämmetessä ne saivatkin jo jäädä ulos, sillä laji ei ole kovin hallanarka. Vaikka Keijumekkoa voi kasvattaa myös köynnöksenä säleikössä, se sopii hyvin myös amppeleihin, jollaisissa se Marketalla kasvaa.

Aluksi amppelit roikkuivat vanhassa keinussa ja mattotelineessä, mutta kun kukat varttuivat niin komeiksi, ne alkoivat pyytää päästä näkösälle.

– Nämä ovat persoonia ja ne halusivat esille, joten ripustin kaikki 21 ruukkua tuohon seinustalle, jossa muutkin ne näkevät!

Ja kylläpä näissä kukissa onkin riittänyt ja riittää edelleen ihailtavaa, joskin sitä tarjoaa Marketan puutarha muutenkin. Puutarha kukkii edelleen loistokkaasti, vaikka kesä alkaa olla jo takanapäin ja kaiken kruununa ovat luonnollisesti Keijumekot!

Tuula Jokiahosinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät