Ilmatar rakentaa Suomen suurimman uusiutuvan energian hybridipuiston Alajärvelle ja Kyyjärvelle

1982
Alajärven ja Kyyjärven alueille rakennetaan Suomen ja koko Euroopan mittakaavassa merkittävän kokoinen uusiutuvan energian puisto, joka tuottaa sekä tuuli- että aurinkovoimaa yhdistettynä energian varastointikapasiteettiin.
Mainos[adrotate banner="3"]

Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) on myöntänyt Ilmatar Energy Oy:lle 19,5 miljoonan euron tuen uusiutuvan energian hybridikokonaisuuden toteuttamiseksi.

Alajärven ja Kyyjärven alueille rakennetaan Suomen ja koko Euroopan mittakaavassa merkittävän kokoinen uusiutuvan energian puisto, joka tuottaa sekä tuuli- että aurinkovoimaa yhdistettynä energian varastointikapasiteettiin.

MAINOS

Alajärvellä on jo nyt hyvässä vauhdissa rakenteilla Ilmattaren oma, suuren mittaluokan tuulivoimapuisto, joka sisältää 36 tuulivoimalaa, ja on teholtaan 216 MW.

Uudessa tuettavassa hankkeessa tuulipuiston välittömään yhteyteen rakennetaan teollisen mittakaavan aurinkovoimapuisto, jonka teho on 150 MWp ja joustovarana 25 MW / 50 MWh akkuvarasto. Näin muodostetaan Suomen suurin uusiutuvan energian hybridipuistokokonaisuus.

Aurinkopuisto- ja akkuhankkeen kokonaisbudjetti on 97,8 miljoonaa euroa. Markkinaehtoisesti, ilman tukia rakennettava Alajärven tuulivoimapuisto on 217 miljoonan euron investointi.

– Olemme erittäin ylpeitä siitä, että EU ja TEM tukevat Ilmatar Energyä uutta ajattelua edustavassa hybridipuistohankkeessamme ja valtiotason tavoitteessamme luoda Suomeen täysin fossiilivapaa sähköntuotanto. Tuki mahdollistaa hankkeen toteuttamisen kerralla suuressa mittakaavassa ja nopealla aikataululla, Ilmatar Energyn toimitusjohtaja Juha Sarsama kertoo.

– Puiston alueelle tuulivoiman tarpeisiin rakennettua sähköinfrastruktuuria hyödynnetään hybridihankkeessa, jolloin sähkön tuotanto- ja varastointimuotojen yhdistelmä tuo merkittävää synergiahyötyä. Näin sekä maankäyttö että laitteistojen käyttö tehostuvat. Aurinkovoima ja tuulivoima myös tasapainottavat suoraan toisiaan – usein kun tuulee voimakkaasti, ei aurinko paista, ja kun paistaa voimakkaasti, ei tuule, Sarsama jatkaa.

Yhteenlaskettuna Alajärvi-Kyyjärven tuuli- ja aurinkovoimatuotanto kattaa 366 MW:n tehollaan jopa 370 000 suomalaisen kerrostalokaksion sähköntarpeen. Joustokapasiteettia puistolla on akkujen myötä 25 megawattia. Uusiutuvan energian lähteenä puisto on mittaluokassaan Pohjois-Euroopan suurimpia.

Hankkeessa toteutetaan energian jousto- ja älyjärjestelmien kokonaisuus, jolloin sähköä voidaan varastoida matalan tuotannon varalle. Varastointi tasapainottaa uusiutuvan energian tuotannonvaihtelua ja parantaa yhteistyötä sähkön siirtoverkon omistajan kanssa.

Oman henkilöstönsä lisäksi Ilmatar Energy työllistää hankkeen kautta merkittävän määrän alihankkijoita niin Etelä-Pohjanmaalta, Keski-Suomesta kuin laajemminkin koko Suomesta. Hankkeen suunnitteluvaihe alkaa vuoden 2023 alussa.

MAINOS
Priimatassi alusasujen pop-up-myynti Kyyjärven Paletissa