-2 C
Alajärvi
keskiviikko 28.2.2024
MAINOS

Sampo Latvala kansanedustajaehdokkaaksi perusarvojen puolesta

Alajärveläinen yrittäjä ja opistoupseeri Sampo Latvala asettuu eduskuntavaaliehdokkaaksi kevään 2023 eduskuntavaaleissa.

Ratkaisu ei ollut helppo kohtuullisen tuoreelle poliitikolle. Latvala on Alajärven kaupungin ensimmäisen kauden valtuuston jäsen Suomen Kristillisdemokraattien listalta ja valtuustoryhmänsä puheenjohtaja.

MAINOS

– Olen viisikymppinen perheenisä, joka nöyryydellä ihmettelee maailman menon jatkuvaa kiihtymistä ja yrittää pysyä menossa mukana itseoppineena yrittäjänä, Latvala toteaa.

– Olen saanut olla mukana kokemassa maailman suurimman ihmeen, uuden ihmiselämän syntymisen ilon 11 kertaa. Myös elon päiviä on Herra antanut jo niin paljon, että olen kuusinkertainen pappa.

– Ammatiltani olen yrittäjä, taksiautoilija. Minulla lähtee kymmenes vuosi käyntiin tässä palveluammatissa vaalivuonna 2023. Koulutukseltani olen opistoupseeri, arvoltani luutnantti evp.

Politiikkaa Latvala on seurannut mielenkiinnolla jo vuosikymmeniä. Itse mukaan lähtemiseen tarvittiin kyllä jo pientä ihmettä. – Kun kunnallisvaalit vuonna 2021 olivat lähestymässä, sain luvan vaimolta lähteä ehdokkaaksi, mutta mihin puolueeseen?  Sitä en vielä silloin ollut päättänyt.

Niinpä Latvala ei osannut sanoa kyselijöille muuta kuin että hän harkitsee. Harkinta-aika kuitenkin venyi, joten hän ei ehtinyt ilmoittautua minkään puolueen listoille.

– Mutta sitten tuli se pieni ihme, hallitus siirsi kuntavaaleja muutamalla kuukaudella ja minä ehdin valita puolueen, jossa toteutuvat minulle tärkeäksi kokemani asiat; koti, uskonto ja isänmaa, eli Suomen Kristillisdemokraatit.

Kun päätös oli tehty, Latvala hurahti politiikkaan täysillä. Kuntavaalien jälkeen hän on ollut ehdolla aluevaaleissa ja parasta-aikaa seurakuntavaaleissa.

Latvalan eduskuntavaalien slogan kuuluu: ”Suomi tarvitsee suunnanmuutoksen – sydämelläni koti, uskonto ja isänmaa – arvoistasi politiikkaa Kristillisdemokraatit”.

Taustaa eri aloilta

Latvala on viettänyt lapsuutensa Alajärven Toukolassa, mutta isänsä puolelta hänen juurensa ovat Koivumäellä. Äiti oli upseerin tytär, eikä näin ollen kotoisin oikein mistään, mutta äidin upseeri-isän olemus jätti lähtemättömän jäljen Sampoon.

Varusmiespalveluksessa Sodankylässä Sampo päätti alikersanttina ja pyrki jatkamaan vielä reserviupseerikoulussa, siinä onnistumatta. Haave ei kuitenkaan kadonnut miehen palattua Alajärvelle. Hän meni naimisiin ja aloitti kauppaopiston saadakseen pohjaopintoja pyrkiäkseen uudelleen armeijan koulutukseen.

Niinpä vain puolta vuotta ennen valmistumista kauppiksesta maanpuolustusopiston ovet Lappeenrannassa avautuivat. Alkuinnostus uusista opinnoista vaihtui nopeasti ajatukseen, ettei tämä ollutkaan ihan sitä mistä oli haaveillut, mutta sisulla Latvala kävi 2,5 vuotisen moottorilinjan koulutuksen ja päätyi työhön Turkuun, ensin Varsinais-Suomen ilmatorjuntarykmenttiin, sitten autokomppaniaan.

Vuonna 2000 tuli eteen siirto Kauhavan Ilmasotakouluun ja perheen muuttokuorma tuli Alajärvelle. Ilmasotakoulussa Latvala työskenteli vuoteen 2013 saakka erilaisissa tehtävissä ja ellei lakkautuspäätöstä olisi 2012 tehty, hän uskoo, että olisi samoissa tehtävissä edelleenkin.

– Kun lakkautuspäätös tuli, mietimme mitä tekisimme. Tikkakoski olisi varmasti ollut lähin vaihtoehto, mutta emme halunneet muuttaa.

Koska Latvalalla oli autopuolen koulutus, oli taksiautoilijan ammatti käynyt mielessä ja taksilupakortinkin hän ajoi heti 2012. Latvala aloitti 2013 yrittäjäpohjaisena taksinkuljettajana ilman omaa autoa ajaen muiden autoilijoiden ajoja.

Syksyllä oli vuorossa taksiyrittäjän koulutus ja edelleen linja-autonkuljettajan ammattipätevyyden hankkiminen. Erilaisin järjestelyin yritys sai haettua liikennelupaa ja vuonna 2014 saatiin osa kaupungin koululaiskuljetuksista. Niiden turvin ei kuitenkaan eletty, vaan illat ja viikonloput piti ajaa muiden takseja ja silti toimeentulo oli tiukkaa.

Kun Seinäjoella syksyllä 2014 aukesi haettavaksi taksilupia, onnistui Latvala saamaan niistä yhden ja seuraavat kolme vuotta hän ajoi taksia Seinäjoella. Homma oli tuottavaa, kunhan työtä jaksoi tehdä pitkiä päiviä.

Perheen nuorimmaisen kasvettua isommaksi alkoi Latvalan puoliso miettiä, mistä löytyisi työtä hänellekin. Niin vaimokin hankki taksiajoluvan ja kun loppuvuonna 2015 Alajärven kaupungilta saatiin palveluautoajot, vaimo hankki ajoluvan pikkulinja-autolle.

Palveluajoja riitti kuudeksi vuodeksi. 2018 Sampo lopetti autoilun Seinäjoella ja toiminta keskittyi palveluajoihin. Taksiajot tulivat takaisin 2019, jolloin hän aloitti uudelleen Keskustaksilla. Nyt hän toimii taksiyrittäjänä Alajärvellä kahdella taksilla.

Perusarvojen puolesta

Juhannusviikolla Latvala seurasi eduskunnan äänestystä uudesta vanhemmuuslaista. Asia pysähdytti ja hän otti yhteyttä kansanedustaja Peter Östmaniin. Keskustelun kuluessa Ösman heitti ajatuksen, että Latvala lähtisi kansanedustajaehdokkaaksi.

Kynnys päätökselle oli korkea. Sitä ennen Latvala tapasi Östmanin, puheenjohtaja Sari Essayahilta tuli puhelu ja Latvala teki kartoitusta siitä, onko muita innokkaita ehdolle asettujia. Lopulta hän antoi päätöksen syntyä sen perusteella, asettuisiko eräs toinen, ihan eri puolueen ihminen ehdolle vai ei. Kun niin ei käynyt, oli Latvalan päätös selvä.

Latvala haluaa kansanedustajaksi voidakseen osallistua yhteiskunnan arvokehityksestä käytävään keskusteluun. – Kristillisdemokraatit ei ole yhden asian puolue, mutta muutos yhteiskunnan arvokehityksessä on ollut niin nopeaa, että haluan tarjota selkeän vaihtoehdon.

– Ajatteluni on kristilliskonservatiivinen, mutta ei ketään syrjivä tai ulos työntävä. Suomalaisista kuitenkin noin 70 prosenttia kuuluu johonkin kirkolliseen yhteisöön ja mietin, mitä nämä 70 prosenttia ajattelevat? Ajattelevatko he niin rajusti, kuin yhteiskunnassa nyt mennään vai annetaanko äänekkäämpien jyrätä?

Latvala peräänkuuluttaa keskustelua, eikä vain yhden äänen kuulumista.

– Kristillisdemokraatit ovat myös yrittäjyyden ja tekemisen puolella. Yhteiskunnan tukea tarvitaan niin paljon kuin on tarpeen, mutta niin vähän kuin mahdollista. Kaikki tulee kuitenkin pitää yhteiskunnassa mukana.

Latvala asettaa yhteiskunnassa perheen keskiöön, se on yhteiskunnan solu, jota ei saa unohtaa. Konkreettisimmillaan tämä tarkoittaa sitä, että ellei synny lapsia, väki vähenee. Kun väki vähenee, rakenteet kaatuvat ja tarvitaan yhä suurempia hartioita.

Politiikassa toivon näkökulma olisi tärkeä tuoda esille ainaisen synkistelyn sijasta. Toivon ja tulevaisuuden rakentaminen on parempaa, kuin jäädä murehtimaan liiaksi.

Sampo Latvalan vaalikampanja avataan Alajärven Kristillisdemokraattien torstaina 17.11. kello 18-20 kaupungintalolla järjestämässä ideointi- ja suunnitteluillassa, jossa Sampoa pääsee jututtamaan ja tenttaamaan kiinnostavista asioista.  

Kampanjaansa hän lähtee tekemään melko pienellä budjetilla henkilökohtaisiin kohtaamisiin panostaen.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät