Lapsen oikeuksien teemaviikko käynnistyi Soinissa

Lapsen oikeuksien teemaviikko käynnistyi Soinissa maanantaina eskarien vierailulla kunnantalolle.
Mainos[adrotate banner="3"]

Kansainvälistä lapsen oikeuksien päivää vietetään kaikkialla maailmassa 20. marraskuuta YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen hyväksymisen (20.11.1989) kunniaksi.

Suomessa kansallinen lapsen oikeuksien viestintäverkosto on lanseerannut muutama vuosi sitten lapsen oikeuksien päivän ympärille teemaviikon, jonka tavoitteena on lisätä Lapsen oikeuksien sopimuksen tunnettuutta ja lapsen oikeuksien toteutumista.

MAINOS

Lapsen oikeuksien viikkoa vietetään tänä vuonna 14.-20.11. Tämän vuoden erityinen teema on oikeus turvallisuuteen. Lasten ja nuorten turvallisuus muodostuu turvallisesta ympäristöstä, turvallisista ihmissuhteista ja omasta turvallisuuden kokemuksesta. Se syntyy sekä arjen kohtaamisissa että poliittisilla päätöksillä. Lapsen oikeuksien sopimus velvoittaa huolehtimaan siitä, että lasten on turvallista elää ja kasvaa.

Turvallisuus on lasten ja nuorten hyvinvoinnin perusta, josta huolehtiminen kriisien aikana on erityisen tärkeää. Koronapandemia, Ukrainan sota sekä ilmastonmuutoksen tuoma epävarmuus heijastuvat lasten ajatuksiin tulevaisuudesta. Lapsen oikeudet ovat aikuisen velvollisuuksia.

Soinin kunnassa haluttiin jälleen tänä vuonna kutsua yksi tärkeistä ikäluokista, esikoululaiset, keskustelemaan kunnanjohtaja Johanna Rannanjärven kanssa lapsen oikeuksista ja samalla tutustumaan hieman kunnantaloon.

Vierailusta on vähitellen muodostumassa perinne, jota halutaan jatkaa jo kuntastrategiankin mukaisesti. Kuntastrategiassa mainitaan, kuinka tärkeitä lapset ja nuoret ovat Soinille ja heille halutaan tarjota hyvät eväät elämään.

Ensiksi lapset pääsivät tutustumaan valtuustosaliin ja kuulivat muutaman sanan kunnallisesta päätöksenteosta. Sen jälkeen syvennyttiin yhdessä Johannan kanssa pohtimaan lapsen oikeuksia kuvatehtävien avulla. Eskarilaisilla oli jo ennestään paljon tietoa lapsen oikeuksista, ja lapset keskustelivat aiheesta varsin reippaasti. 

Lapsen oikeuksista oikeus leikkiä herätti mukavasti keskustelua eskarilaisten lempileikeistä. Pimeäpiilonen oli selvästi yksi suosituimmista leikeistä eskarilaisilla. Keskusteluissa käsiteltiin lasten oikeutta käydä koulua, oppia ja kehittyä.

Samoin keskusteltiin oikeudesta omaan turvalliseen kotiin ja aikuisen huolenpitoon. Vierailun päätteeksi tutustuttiin kunnantaloon ja mm. kunnanjohtajan työhuoneeseen, jossa tarkasteltiin yhdessä Soinin ja lähialueen karttaa ja sieltä löytyikin paljon eskarilaisille tuttuja paikkoja.

MAINOS
Edellinen artikkeliAlajärven elinvoimajohtajan valinta etenee
Seuraava artikkeliSähkön hinta huolettaa – yksinkertaiset niksit vähentävät kodinkoneiden energiankulutusta