Sekasorron sinfonia-teos kätkee sisäänsä kasvua ruuhkavuosien arjessa

Leikki-ikäisten lasten ja heidän äitiensä taiteelliset aikaansaannokset olivat ripustettuina Villa Väinölän seinille "Kohtaamistaidetta ja muita luovia juttuja" -näyttelyksi. Näyttelyn teokset olivat hiljalleen syntyneet syksyn aikana Luova äiti & luova lapsi -projektin pohjalta. Näyttely on avoinna 7.12. saakka.
Mainos[adrotate banner="3"]

Villa Väinölään tullessa alkoi kuulua rento puheensorina, lapset olivat vastassa lattialla riisuen kenkiään ja takkejaan äitiensä avustamina. Äiditkin ripustivat takkejaan selkeästi hyvillä mielin hymy kasvoillaan, jotain oli selvästi saatu päätökseen ja nyt oli aika juhlistaa sitä, joka oli tämän poreilevan ilon ilmapiirin näyttelytilaan luonut.

Kaisla ja Kuura Matintupa sekä Eemeli Uusipaikka ansaitun tyytyväisinä taidenäyttelyn antimista, jossa heidänkin teokset olivat ihailtavina (Eemelin pikkusisko Beata nautti myös silmin nähden näyttelytilan tunnelmasta).

Tänään syypäinä hymyyn oli Moms for kids ry:n Yhdessä-hankkeen ja Alajärven seurakunnan lapsi- ja perhetyön yhdessä toteuttama onnistunut ja päätökseen saatettu Luovia juttuja- projekti.

MAINOS

Projektin ensisijaisena tarkoituksena oli tarjota äideille omaa aikaa luovan tekemisen myötä vahvistaen läsnäolokykyä ja luovuutta ruuhkavuosien arjen keskellä.

Äidit olivat luoneet teoksensa viiden kokoontumiskerran aikana kohtaamistaiteen mukaisin keinoin kaupunkiolohuone Keitaan tiloissa, sillä aikaa kun lapset taiteilivat omia luomuksiaan Satakielen tiloissa seurakunnan kokeneen ohjaajajoukon pitäessä huolta heistä.

Kohtaamistaide on ryhmämuotoista kuvataidetoimintaa, jonka juuret löytyvät japanilaisesta Clinical Art -työskentelymetodista. Kohtaamistaide perustuu kohtaamisataideohjaajan ohjaamaan taidetyöskentelyyn, jonka tavoitteena on viedä kokijat arvostamiseksi tulemisen ja onnistumisenkokemukseen vahvistaen samalla yksilön liittymistä yhteyteen toisten kanssa.

Näyttelytilaan astuessa pystyi viiden perusaistin lisäksi aistia myös jotain vallan muutakin kuin vain värien leikkiä, ääniaaltojen tanssia tai vastakeitetyn kahvin tuoksua.

Rintakehän alkoi hellästi vallata tuntemukset, jotka saattoi nimetä avainsanoin: äidillisyys, onnistumisentunne, vapaana virtaava luova rakkaus sekä iloinen leikkimielisyys. Usein ne arjessa niin tutuiksi mielletyt vakavuus ja arvosteleva mielen terävyys olivat nyt kokonaan poissa, niillä ei näyttänyt olevan sijaa eikä roolia näyttelyssä.

”Sekasorron sinfonia” Luovan taiteen projektissa mukana olleet äidit luonnehtivat yhdessä toteuttaman teoksen kuvastavan muun muassa kasvua arjen sekasorron sinfoniassa.

Näyttelyn voisikin sanoa kiteyttäneen projektin suureksi onnistumisentunteen näyttämöksi. Kauniit värejä pursuavat taidonnäytteet lasten ja aikuisten toteuttamina kertoivat omaa tarinaansa siitä, että projekti oli selvästi onnistunut herättelemään intuitiivistä herkkyyttä ja rohkeutta luottaa taiteelliseen luomisprosessiin.

Varsinaisen tulikokeen äidit olivat läpäisseet toteuttamalla lopuksi yhteistuumin upean teoksen ”Sekasorron sinfonia”. Teos näytti koonneen yhteen kokonaiseksi ja täydelliseksi taidenäytökseksi naisten erilaiset tyylit, luonteenpiirteet ja mieltymykset. Keskinäinen yhteys, voisiko sanoa jopa naisten välinen ykseys, vaikutti löytyneen teosta työstäessä.

– Sekasorron sinfonia-taideteos oli äitien yhteisteos, jossa kukaan ei sanonut ”mä en osaa”, totesi hanketyöntekijä Ulla Anttila Moms for Kids ry:stä tyytyväisenä näyttelyn pääteoksen esittelyn päätteeksi toivottaen tämän jälkeen avajaisväen tervetulleeksi kohottamalla maljan onnistuneen projektin sekä luovien äitien ja lasten kunniaksi.

Kuinka nuorempi sukupolvi sitten koki prosessin, mikä oli mukavinta?

– Taiteileminen, tuumasi 9-vuotias Kaisla Matintupa oman teoksensa luona.

Nyt kun Villa Väinölä on korkattu taideteosten osalta, aiotko jatkaa tämänkin jälkeen taiteilua?

– Joo, aion jatkaa, Kaisla tuumasi päättäväisesti.

Ilmankos, kävikin ilmi, että hän ei suinkaan ollut ensimmäistä kertaa taideohjauksen parissa, sillä hän on jo kokenut kuvataidekoulu Eeron taideoppilas. Kenties pääsemme myöhemminkin ihastelemaan tämän taiteilijaneidin töitä samoilla seinillä.

Annika Brander

MAINOS
Edellinen artikkeliHarry Potter pitää pintansa
Seuraava artikkeliItsenäisyyspäivän juhlallisuudet Alajärvellä