-7.3 C
Alajärvi
sunnuntai 21.4.2024
MAINOS

Hyvä ei riittänyt, kun Jamilla perehdyttiin keittiöalan saloihin!

Jamin keittiöllä on koettu syksyn aikana uuden oppimisen ja onnistumisen elämyksien riemua, kun kahdeksan opiskelijaa aloittivat lokakuussa kuusiviikkoisen Keittiöalastako minulle ammatti -koulutuksen.

Jamin Palvelut Oy:n järjestämä koulutus oli ELY-keskuksen rahoittamaa ja sillä pyrittiin houkuttelemaan uutta väkeä keittiöalan työtehtäviin ja opintoihin.

MAINOS

– Tämä on ollut todella tehokas ryhmä, toteaa Janne Lääperi, joka ei halua itseään kutsuttavan opettajaksi, koska koulutusta opettajan tehtäviin hänellä ei ole. Tämä keittiöalan rautainen ammattilainen on kuitenkin tykästynyt opettamiseen niin paljon, että yhä enemmän hänen työpäivänsä koostuvat kokin tehtävien sijasta opettamisesta.

Janne asuu Pirkkalassa ja Jamille hän tuli ryhmää opettamaan erään vakituisen opettajan suosituksesta. Valinta taisikin olla aika napakymppi, sillä Jamin keittiöllä ei tyydytty hyvään, vaan tavoiteltiin täydellistä.

Näin siitä huolimatta, että useimmilla opiskelijoista ei ollut alalle entuudestaan koulutusta eikä työkokemusta.

Opiskelijoista yksi oli Lapualta ja muut Alajärveltä, osa nuoria ja osa alanvaihtoa pohtivia. Koulutus antoi valmiuksia keittiöalan avustaviin tehtäviin sekä innostusta hakeutua alan koulutukseen.

– Aloitimme koulutuksen aivan perusteista, kuten laitteista, välineistä, puhtaudesta ja elintarviketuntemuksesta. Siitä etenimme nousujohteisesti, maku ja puhtaus edellä, Janne kertoo.

– Olemme tehneet täällä ruokaa niin kuin se tehdään oikein!

Toki kahdeksassa viikossa, joka sisälsi myös lyhyen työharjoittelujakson, ei päästy kokemaan alasta kuin vasta pintaraapaisu. Opinnoissa edettiin kuitenkin niin syvälle kuin se kunkin opiskelijan kohdalla oli mahdollista.

– Tässä ryhmässä kaikki olivat läsnä ja mukana oli ihmisiä, joista oikeasti on alalle.

Koulutuksen tavoitteet varmasti täyttyivätkin, sillä siihen liittynyt harjoittelu poiki jo työllistymistä, työkokeilupaikkoja, oppisopimusta ja suunnitelmia lähteä alan opintoihin!

Ihan kenestä tahansa ei alalle kuitenkaan ole ja Janne toteaakin, että ala vaatii avoimuutta, korvien auki pitämistä, luovuutta ja avarakatseisuutta. Aito kiinnostus on toki myös ensiarvoisen tärkeää.

Ravintola-alan työvoimapula on Jannen mukaan paikoin melkoisen kovaa ja iso ongelma on se, että työntekijät ja työnantajat eivät tunnu kohtaavan toisiaan.

Pelkillä papereilla alalle ei työllisty, vaan paras tapa on mennä näyttämään itseään työnantajalle ja tarvittaessa vaikka antaa työnäyte, sillä etenkin keittiöön etsitään yleensä tyyppiä, joka toimii osana muuta ryhmää!

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät