1 C
Alajärvi
torstai 28.3.2024
MAINOS
MAINOS

Joka kolmas suomalainen pysähtyy pohtimaan parisuhdettaan joulun alla

Joulu pysäyttää suomalaiset pohtimaan parisuhdettaan. Deittisovellus Valon teettämän kyselytutkimuksen mukaan jopa 31 prosenttia parisuhteessa elävistä suomalaisista miettii jouluna suhteensa tilaa. Rakkauspsykologi Tony Dunderfelt antaa kolme vinkkiä, joilla askarruttavia ajatuksia kannattaa lähestyä.

Suomalainen deittisovellus Valo tutki suomalaisten sinkkujen ja parisuhteessa elävien näkemyksiä ja kokemuksia rakkauselämästä. Tutkimukseen vastasi Cambri tutkimusalustalla 1000 suomalaista, jotka ovat iältään 18–64-vuotiaita ja asuvat kattavasti eri puolilla maata.

MAINOS

Tutkimuksessa kysyttiin parisuhteessa eläviltä, miettivätkö he jouluisin parisuhteensa tilaa. Peräti 31 prosenttia vastasi myönteisesti. Tämä tarkoittaa, että sadat tuhannet suomalaiset pohtivat jouluisin parisuhdettaan.

– Joulu on aikaa, jolloin pysähdytään omien ajatusten äärelle. Onko tunne parisuhteessa oikea? Mitä hyvää ja huonoa suhteessa on? Onko tunne toisesta muuttunut? On tärkeää, että ajatusten kanssa ei jää yksin, vaan niistä puhuu kumppanille, Valon rakkauspsykologi Tony Dunderfelt sanoo.

1. Ole rohkea ja kerro sopivalla hetkellä toiselle tuntemuksistasi

Dunderfelt kannustaa ottamaan rohkeasti mieltä askarruttavat ajatukset kumppanin kanssa esiin. Keskustelulle on kuitenkin tärkeää löytää oikea hetki. Esimerkiksi jouluaattona hyvää tunnelmaa ei kannata rikkoa. Parempi ajankohta voisi olla esimerkiksi joulun välipäivien saunavuoro tai iltakävely.

– Keskustelu kannattaa aloittaa kuunnellen. Avaa keskustelu positiivisella äänensävyllä ja kysy kumppaniltasi, miten hän summaisi vuoden ja tämänhetkiset tuntemuksensa. Esitä vielä pari kiinnostunutta jatkokysymystä, vaikka tekisi jo mieli kertoa omista tuntemuksista. Näin keskustelu lähtee oikeille raiteille ja peilaat sanojasi kumppanisi ajatuksia vasten, Dunderfelt kertoo.

2. Etsi kumppanisi kanssa suhteessanne toistuvat “römpiöt”

Dunderfelt on huomannut, että pariskunnilla esiintyy tyypillisesti 1–3 keskustelunaihetta, jotka toistavat samaa kaavaa ja aiheuttavat eripuraa. Tällaisia aiheita psykologi kutsuu “römpiöiksi”. Stressaava jouluvalmistelu antaa römpiöille hyvän maaperän.

– Kun keskustelu römpiöityy, ilmapiiristä tulee kireä. Suurin osa parisuhteen riidoista on ennakoitavissa olevia römpiöitä. Jos ne pystytään tunnistamaan, niistä päästään yleensä yli ennen kuin tilanne kärjistyy. Tyypillisiä joulun ajan römpiöitä ovat rahankäyttö, siivoaminen, ruuanlaitto, eriävät perinteet ja alkoholin käyttö, sanoo Dunderfelt.

3. Ota riitatilanteissa käyttöön “30 sekunnin sääntö”

Dunderfeltin mukaan on luonnollista, että parisuhteissa riidellään välillä – kunhan riitely on turvallista. Siksi parisuhteeseen on hyvä sopia riitelyn pelisäännöt. On erityisen tärkeää, että molemmat osapuolet tulevat kuulluksi. Tähän hänellä konkreettinen työkalu, “30 sekunnin sääntö”.

– 30 sekunnin sääntö tarkoittaa sitä, että molemmat antavat toistensa puheenvuoroille vähintään 30 sekuntia aikaa. Näin kumpikin osapuoli saa kertoa rauhassa näkemyksensä. Tällöin toisella ei ole oikeutta keskeyttää, painostaa tai ohjata keskustelua omilla näkemyksillään. Näin keskustelu pysyy helpommin rauhallisena ja rakentavana, Dunderfelt sanoo.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät