1.6 C
Alajärvi
sunnuntai 25.2.2024
MAINOS

Tuija lähti Tampereelle, mutta FitFactory on ja pysyy Alajärvellä!

Toiminimi Tuija Silver-Lager veti ensimmäiset mammajumpat odottaville äideille ja kuntosaliryhmät vuonna 2008. Nyt 15 vuotta myöhemmin Fit Factoryn tuntevat kaikki ja moni on kantanut huolta sen tulevasta toiminnasta kuultuaan, että Tuija on muuttanut paikkakunnalta.

FitFactoryn tarina alkoi, kun Tuija oli opintovapaalla ja suoritti Kuortaneen Urheiluopistossa liikunnan ammattitutkinnon. Opintoihin liittyvät näyttötutkinnot hän suoritti ohjaamissaan ryhmissä, viikolla kansalaisopistolle ja naisvoimistelijoille sekä perjantaisin Paavolan koulun salissa kahvakuulaan hurahtaneita ihmisiä ohjaten.

MAINOS

Myöhemmin Tuijalla heräsi ajatus, että olisi paljon helpompaa pitää treenejä, kun olisi omat seinät eikä kahvakuulia tarvitsisi raahata paikasta toiseen. Kun keskustassa Alkon tilat vapautuivat, päätti Tuija vuokrata ensimmäiset 125 neliötä jumppasaliksi.

– Jotenkin homma lipsahti isommaksi. Olimme Elina Luoma-ahon kanssa pitäneet yhdessä ”liikuntapäiviä” ja ajatuksemme sopivat yhteen. Niin Elina tuli mukaan Zumba-ohjaajana. Konkurssipesältä ostetuissa välineissä oli myös pumppivälineet, joten tarvittiin ohjaaja myös siihen ja Maati Lampinmäki lupautui tähän.

Olimme ostaneet myös spinning-pyörät, joten kävin spinning-ohjaajakoulutuksen ja nekin saatiin käyttöön! Näin Alajärvelle saatiin suuren luokan liikuntakeskuksen ryhmäliikuntapalvelut!

Tällä tavalla toimintaa pyöritettiin syksystä 2014 lähtien. – Olin päivät töissä JAPOlla ja illat salilla. FitFactoryssa pyöritettiin Zumbaa, Pumppia, spinningiä, HIIT-tunteja, pilatesta, kahvakuulatreenejä, juoksukouluja ja mitä ikinä keksittiin!

Paavolantorin laajennuksen myötä 2016 tuli muutto isompiin tiloihin ja avattiin ryhmäliikunnan lisäksi kuntosali. – Ryhmäliikunta oli todella suosittua ja ohjasin niin paljon kuin oma kuntoni salli, jopa 10-15 tuntia viikossa.

Pian kuntosalin tila alkoi jäädä pieneksi ja vuoden 2020 alusta FitFactory muutti nykyisiin tiloihin. – Ajatukseni toiminnallisemmasta treeniympäristöstä toteutuivat. Kuitenkin jo 12.2. tulipalo yläkerrassa pani kaiken uusiksi.

– Juuri lattiaan liimatut ruohomatot revittiin irti, sammutusvedestä kastuneet kumimatot vaihdettiin ja järjestettiin uskomattomat talkoot paikan siivoamiseksi.

Kaikki saatiin pian kuntoon ja uusia avajaisia suunniteltiin savukoneita ja dj:tä myöten. Näitäkään avajaisia ei saatu pidettyä, sillä 13.3.2020 korona sulki ryhmäliikunnan ja piti kuntosalin auki pitämisen varpaillaan.

Tuolloin alkoi taistelu kuntosalin hengissä pitämisestä. – Ideoitiin ja toteutettiin meidän näköistä toimintaa korvaamaan ryhmäliikunnan loppumista. Poikani Oskari opetti viikossa videoiden tekemisen perusteet ja minä aloin tehdä videoita korvatakseni ryhmäliikunnan sulusta aiheutuvaa kustannusvajetta.

– Tein yli 30 jumppavideoita, joista osa jaettiin maksullisessa Vimeo-suoratoistopalvelussa ja osa maksuttomasti YouTubessa, Tuija kertoo. – Eniten katselukertoja on kertynyt Pilates-videolle, jota on katsottu yli 18000 kertaa.

– Videoita kuvasin pari, kolme päivässä ja loppuviikon editoin ja lisäsin musiikkeja Oskarin avustuksella. Lisäksi opiskelin verkkovalmennusalustan ja tein sen kautta valmennuksia. Hirmuisen paljon työtä, mittaamattoman pitkiä työpäiviä ja jäätävä paine selvitä taloudellisesti.

Kaikesta selvittiin. Vielä vuoden 2022 alussa ryhmäliikunta suljettiin viikoiksi koronan vuoksi ja vaikutukset näkyivät toiminnassa pitkään ja näkyvät edelleen. – Vielä ei olla päästy lähellekään niitä kävijämääriä, mitä meillä oli ennen tulipaloa ja koronaa.

– Mitään valtion tukia ei tullut, koska toimintaa verrattiin edellisen vuoden tulokseen ja uusissa tiloissa toiminta oli kuitenkin aivan eri tasolla. Jälkikäteen katsellen viimeiset vuodet ovat olleet taistelua hengissä säilymisestä.

Alajärveltä Tampereelle

Tuija on aina rakastanut työtään ja tehnyt sitä sydämellään, mikä on myös näkynyt. Hän on halunnut auttaa ihmisiä voimaan paremmin. – Olen kokenut työni merkitykselliseksi ja tärkeäksi. Ja koen edelleen.

– Kahdeksan vuoden aikana asiakkaista on tullut ystäviä, joita tavataan tunneilla tai salilla. FitFactorysta on kasvanut merkittävä liikuttaja koko Alajärveä ajatellen.  FitFactory on enemmän kuin sali, se on yhteisö.

– Kaiken sen, minkä annan työssäni, saan monin kerroin takaisin. Ilo ja onnistumisen kokemukset ovat ruokkineet omaa jaksamistani. Myös jatkuva kouluttautuminen on antanut paljon.

– Itä-Suomen yliopistossa ovat vielä kesken urheiluravitsemuksen perusopinnot, joista sain erityisen paljon intoa opiskella vielä lisää. Jännittävää nähdä, mihin se viekään!

– Minulla on myös ollut perhe, joka on tukenut ja ollut mukana FitFactoryn toiminnassa eri tavoin. Tämä on auttanut jaksamaan hektistä ja hikistä arkea. Mökki on ollut kesät ja talvet paikka latautua ja kerätä voimia luonnossa ja hiljaisuudessa.

– Palautumiseen ja jaksamiseen olisi näin jälkikäteen ajatellen pitänyt panostaa enemmän. Kun perheessä sattuu lyhyessä ajassa useita raskaita asioita, en selvinnytkään enää reippaudella ja vahvuudella.

Muuttuneen perhetilanteen myötä Tuija on muuttanut joulukuussa ja siirtynyt pieneen, kivaan asuntoon Tampereelle.

– Olen vielä sairauslomalla, joten on aikaa miettiä. Minulla on opiskelupaikka sekä paikka valmentajana, joten katsotaan, mihin lopulta päädyn. Toivotaan, että saan edelleen tehdä työtä ihmisten auttamisen parissa – tavalla tai toisella ja edistää näin sekä fyysistä että psyykkistä jaksamista ja hyvinvointia rennosti ja kokonaisvaltaisemmin.

– Tampereella asuvat paitsi kaksi kolmesta aikuisista lapsistani, myös veljeni perheineen, joten tänne muuttoni on vähän turvaverkkoa puolin ja toisin. Ja juna mahdollistaa Tampereelta liikkumisen myös omien vanhempieni luokse helpommin, kuin Alajärvellä asuessa.

Muutto Tampereelle on ollut yksi Tuijan hurjimmista ja jännittävimmistä päätöksistä, mutta ehdottomasti myös oikea! – Täällä mahdollisuudet opiskella ja tehdä töitä ovat aikamoiset! Kerrostaloasuminen tuntuu vaivattomalta omakotiasumisen jälkeen. – Asun alueella, jossa on erittäin hyvät liikunta- ja ulkoilumahdollisuudet, joten pakkasin mukaani kaikki mahdolliset urheiluvälineet.

– Uinti, pyöräily, hiihto, padel, golf ja sali ovat kaikki ihan tässä huudeilla, joten odotan innostuneena, että sydän antaa taas mahdollisuuden nostaa vähän sykkeitä ja pääsen kokeilemaan näitä täällä. Olen ohjannut liikuntaa noin 15 vuotta, joten hauskaa on päästä itsekin harrastamaan jotain. Olisi mukava kokeilla vaikka puutöitä, jonkin kielen opiskelua tai vaikka vapaaehtoistyötä!

FitFactory ei katoa Alajärveltä mihinkään!

Koska moni tietää Tuijan muuttaneen, niin huoli FitFactoryn tulevaisuudesta on synnyttänyt monenlaisia huhuja.

– Olen kuullut mitä hurjempia tarinoita, mutta totuus on hyvin yksinkertainen. FitFactory jatkaa kuten tähänkin saakka. Päivittäisiä toimintoja hoitaa Thea Huttula ja tunnit pyörivät viikko-ohjelmassa kuten ennenkin.

– FitFactoryyn uskaltaa ostaa kulkukortteja ja käyntejä salille, siellä se pysyy! Thea paitsi hoitaa asiakaspalvelua, myös hieroo ja tarjoaa personal trainer -palveluita. Minä käyn Alajärvellä viikoittain ja ohjaan viikkotunteja sekä valmennan asiakkaitani. Elina ohjaa Zumbaa ja muita tunteja kuten aikaisemminkin. Eli näillä jatketaan!

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät