MAINOS

Nelimarttojen toimintaa Alajärvellä jo 20 vuoden ajan

Tuula Kujanpää ja Maija Pessinen toivottavat kaikki uudetkin jäsenet tervetulleiksi mukaan Nelimarttojen toimintaan! Martoissa tehdään ja opitaan yhdessä, mutta omaakaan hyvinvointia ei unohdeta!

Alajärvellä on toiminut marttayhdistys Nelimartat jo 20 vuoden ajan.

Lokakuun 22. päivä 2002 paikkakunnalla kokoontui pieni joukko innokasta marttaväkeä perustamaan omaa yhdistystä ajankohtana, jolloin uusien yhdistysten perustamiseen ja toiminnassa hiipuneiden yhdistysten uudelleen käynnistymiseen annettiin vahvaa taustatukea liiton ja piirin taholta.

MAINOS

Tälläkin hetkellä Nelimarttojen hallituksessa mukana oleva Tuula Kujanpää kertoo, että että piirin toiminnanjohtaja Helinä Wiik ja liiton hallituksessa ollut, lappajärveläislähtöinen Pirjo Kunnari olivat kokouksessa paikalla innostamassa alajärveläisiä asiaan ja laittamassa Nelimarttojen toimintaa alkuun.

Vaikka innostajia tuli paikkakunnan ulkopuolelta, niin väkisin ei marttayhdistystä tarvinnut Alajärvelle perustaa, vaan se ryhmä naisia jotka yhdistystä perustivat, olivat sitäkin innostuneempia.

Ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Sanni Linjama, varapuheenjohtajaksi Mervi Ukonmäki, sihteeriksi Anne-Mari Paalijärvi ja rahastonhoitajaksi Tuula Kujanpää. Hallitukseen valittiin myös Kaija Sillanpää ja Päivi Lautamaja.

Martat ovat puolueisiin sitoutumaton, kotien hyvinvointia edistävä kansalaisjärjestö. Keskeisenä tavoitteena on toimiminen perheiden puolesta.

Tämä sama ajatus oli myös alajärveläisillä yhdistystä perustettaessa ja se on ohjannut yhdistyksen toimintaa kuluneet kaksi vuosikymmentä. Nelimarttojen sihteeri Maija Pessinen kertoo, että enimmillään jäseniä oli 127, mutta korona-aika verotti myös marttojen jäsenistöä ja nyt jäseniä on alle sata. Kaikki jäsenet ovat tällä hetkellä naisia, mutta mukana on ollut miehiäkin.

Uusia jäseniä toimintaan otetaan mielellään mukaan, niin miehiä kuin naisiakin ja erityisesti nuoremmat ikäpolvet olisivat hyvin tervetulleita.

Marttojen toiminnassa leimallista on monipuolisuus – yhdessä hyvähenkisessä porukassa liikutaan, tehdään retkiä, opitaan kotitalouden hoitoon uusia niksejä, kokkaillaan, tehdään käsitöitä, opitaan puutarhanhoitoa, huolehditaan hyvinvoinnista ja käydään teatterissa.

– Olemme tehneet muun muassa Äiti Teresa -peittoja, jotka myimme huutokaupalla ja saadut varat ohjattiin paikkakunnan ukrainalaisten hyväksi SPR:n Alajärven yhdistyksen kautta. Lisäksi järjestimme ukrainalaisille tulkatun tilaisuuden kuulla pankkiasioiden hoitamisen käytännöistä Suomessa.

Yleisesti toiminta liittyy koteihin sekä hyvinvointiin. On tehty myös vierailuja laitoksiin ja alkaneelle vuodelle on suunnitteilla esimerkiksi ilta kirjastossa, hyväntekeväisyysbingo, käsityöiltoja ja kesäretkeä. Jäsenistöllä on hyvä mahdollisuus vaikuttaa toiminnan sisältöön.

Miksi Nelimarttojen jäseneksi kannattaisi liittyä? Maija ja Tuula ovat yhtä mieltä siitä, että tärkein syy on mukava yhdessäolo, yhdessä tekeminen ja oppiminen. Kursseilla opitaan taitoja, joista on iloa ihan arkielämässäkin kuin juhlien järjestämisessä. Jäsenyys on varsin edullinen ja se sisältää arvokasta ja tutkittua tietoa täynnä olevan Martta-lehden. 

Mukaan voi tulla joko ottamalla yhteyttä Marttoihin tai vain lähtemällä mukaan toimintaan! Erilaiset kurssit ovat avoimia kaikille, jäsenille edullisempia mutta ketään ei suljeta ulkopuolelle!

Tuula Jokiaho

MAINOS
Exit mobile version