Saha soi jälleen Lappajärven jäällä

776
Jääkarusellin sahaaminen on tarkkaa puuhaa ja vaatii järeitä työkaluja noin 30-senttisen jään rikkomiseksi. Onnistumisen A ja O on 80 jääkarusellia sahanneen Janne Käpylehdon mukaan tarkka mittaustyö.
Mainos[adrotate banner="3"]

Moottorisaha soi ja jääkaruselliekspertit ja vapaaehtoiset uurastavat Hotelli Kivitipun edustalla Lappajärven jäällä.

Tavoitteena on rakentaa maailman suuri, halkaisijaltaan yli 500-metrinen jääkaruselli – ja saada se myös pyörimään. Maailman suurimman jääkarusellin rakentamisella Lappajärven ja Vimpelin kunnat sekä Alajärven kaupunki haluavat nostaa kuntiaan esille myös kansainvälisesti. Jääkarusellin odotetaan pyörivän viimeistään lauantaina kello 12.

MAINOS

Mitoiltaan työn alla oleva jääkaruselli peittoaa nykyisen ennätyskarusellin 50 metrillä. Ennätystä pitää halussaan yhdysvaltalainen Chuck Zwilling, joka on saapunut tiimeineen auttamaan Käpylehtoa ja tämän yhteistyökumppaneita uuden ennätyksen saavuttamisessa.

Jari Vesanen on yksi innokkaista talkoolaisista. Hän innostui jääkarusellien sahaamisesta kaksi vuotta sitten.

– Meillä on ystävällinen kilpailu, kuten Chuck Zwilling on todennut. Jaamme vinkkejä, miten sahataan ja käymme auttamassa toisia tiimejä sahaamaan jääkaruselleja. Maailman jääkaruselliliiton keskeisimmät tiimit ovat minun tiimini ja USA:ssa Mainen ja Minnesotan tiimit, valottaa Janne Käpylehto.

Tekniikka pelissä

Käpylehto tiimeineen ja vapaaehtoisvoimineen on tekemässä huomattavasti tarkempaa jääkarusellia kuin viimeksi. Sahaamisessa käytetään hyväksi tarkkuuspaikanninjärjestelmää, jossa on erillinen korjausyksikkö.

– Karusellin päällä on korjauslähetinyksikkö. Vastaanotinyksikkö laskee paikkansa hyödyntäen sekä tavallista gps-järjestelmää että korjaussignaalia, jonka lähetän itse.

Lappajärvellä on käytössä kolme sahausmenetelmää. Pääasiassa käytetään 400-kuutioisella moottorilla varustettua koneistoa, jonka vaihteiston perässä on kovametallipaloilla oleva, halkaisijaltaan 900-millinen terä.

– Toinen kone tuplalaippainen ja siinä on isot vetorissat ja 400-kuutioinen moottori. Käytössä on myös kymmenen kappaletta maailman lähes suurimpia moottorisahoja. Koneet ovat pelottavan näköisiä – jää pelästyy ja pyörii itsekseen, naurahtaa Käpylehto.

Tyypillisin keino pyörittää jääkarusellia on sähköperämoottori. Janne Käpylehto harkitsee vielä, käyttääkö hän niitä. Lisäksi käytettävissä on kaksi kaukosäädettävää vinssiä.

– Aivan keskeisin homma jääkarusellin tekemisessä on, että pitää mitata tarkasti. Siihen minulla on suunnilleen maailman tarkimmat laitteet. Jos jääkaruselli on väärin mitattu, se ei pyöri. Sahaamisessa pyritään siihen, että työskennellään valoisaan aikaan, eikä ilta- ja yöhommia tehtäisi.

Kiinnostusta yli rajojen

Jos on jääkarusellin 500-metrinen läpimitta vaikea hahmottaa, sitä on myös sen kantavuus, joka on enemmän kuin Lappajärven, Alajärven ja Vimpelin asukkaiden massa yhteensä. Edellisen, Lappajärvellä sahatun jääkarusellin kantavuus oli 25 000 ihmistä.

Jääkarusellitempauksella Lappajärven ja Vimpelin kunnat sekä Alajärven kaupunki haluavat lisätä näkyvyyttä. Sitä on luvassa paikallisen ja valtakunnallisen median kertomina myös kansainvälisesti. Maailman vanhin uutistoimisto, Agence France-Presse (AFP) välittää tietoa tapahtumasta. Lisäksi brittiläinen ja japanilainen televisioryhmä tekee omat ohjelmansa talvisesta tempauksesta.

Lappajärveläinen Jari Vesanen on yksi jääkarusellikärpäsenpureman saaneista. Hän muistelee käyneensä toissavuonna katsomassa jääkarusellin sahaamista, hakeneensa kumisaappaat ja menneensä mukaan.

– Viisi päivää sahattiin, jonka jälkeen olin aivan rättiväsynyt. Homma on mennyt vereen. Tässä tarvitaan hyvin paljon huumoria ja hulluuttakin. Kun vedettiin banderollitelinettä pystyyn, vetäisin jäälle kyljelleni ja lammikkoon. Muutama kirosana tuli.

Käpylehdon  joukossa paikallista väriä edustaa muiden muassa painimolskeilta tuttu Petra Olli, joka viestittää olevansa mukana hyvällä fiiliksellä kotikylän tapahtumassa. Lauantain Jääkaruselligaalaa juontavalle Ville Haapasalollekin karusellien sahaaminen on tuttua.

Virpi Poikelin

MAINOS
Priimatassi alusasujen pop-up-myynti Kyyjärven Paletissa