3.9 C
Alajärvi
sunnuntai 26.5.2024
MAINOS

Alajärven Osuuspankki jatkaa kasvuaan – talouden synkkeneminen ei näy pankin tuloksessa

Alajärven Osuuspankin toimitusjohtaja Markku Pelkonen kertoo, että loppuvuodesta maalailtiin hyvinkin synkkiä talouslukuja. Se näkyi pankkimaailmassa muun muassa lainojen kysynnän vähenemisenä, mutta jo nyt on näkyvissä uutta piristymistä.

Vaikka inflaatio on tuonut tarkkuutta pankin asiakkaiden taloudenpitoon, niin pankin suuntaan asiakkaat ovat hoitaneet asiansa mallikkaasti. Lainojen maksuaikoja ja maksuerien suuruutta on jossain määrin järjestelty ja koroille on hankittu korkosuojaa, mutta luottotappiovarauksia pankki kirjasi viime vuodelle vain 90000 euroa.

MAINOS

– Vuoden 2022 tuloksemme oli hyvä, kuten kaikilla pankeilla, Pelkonen kertoo. – Alkuvuosi oli vilkas ja loppuvuodesta hiljeni inflaation ja korkotason normaalitasolle palautumisen myötä. Talveksi esitetyt uhkakuvat vaikuttivat osaltaan ja koska pahimmat uhkakuvat eivät toteutuneet, on piristyminen alkanut uudelleen jo tammikuun puolella.

Pelkonen ennakoi, että Suomi ajautuu lievän taantuman puolelle, mutta sen ei pitäisi olla pitkä eikä syvä. Pitkälti ratkaisu tähän on kotitalouksien kulutuksen varassa.

Alajärven Osuuspankin asiakasliiketoiminta oli viime vuonna 669,1 miljoonaa (+2,9%), rahoituskanta 290,2 miljoonaa (+4,10%), asiakasvarat 376,2 miljoonaa (+2,8%) ja talletuskanta 278,1 miljoonaa (+6,7%).

Liikevoitto oli viime vuonna 1,87 miljoonaa euroa, jossa on huikea 24 prosentin kasvu edelliseen vuoteen. Tätä selittää korkotason palautuminen normaaliksi.

Pankin vakavaraisuus oli viime vuonna 40,5 prosenttia, kun vaadittu vähimmäistaso on noin 15 prosenttia.

Pankki jakoi bonuksina 768000 euroa ja tuotto-osuuksien korkoina 727745 euroa.

– Hyvän kannattavuuden myötä korotamme bonuksia 30 prosentilla, eli tänä vuonna jaamme bonuksia noin miljoona euroa. Bonuksensa asiakkaat voivat käyttää pankkipalveluihin ja vakuutusmaksuihin.

Alajärven Osuuspankki on tiukasti sitoutunut vastuullisuusajatteluun ja se näkyy toiminnoissa kautta linjan.

Tänä vuonna panostetaan erityisesti lapsiin ja nuoriin, tukien heidän taloustaitojaan, työllisyyttä ja harrastustoimintaa.

Ilmasto ja ympäristö otetaan huomioon mm. rahastoissa, ja tänä päivänä uusista myydyistä rahastoista jo 81 prosenttia on kestäviä rahastoja.

Myös omassa kiinteistössä on tehty energiatehokkuutta parantavia ratkaisuja, joilla päästiin viime vuonna jo kymmenen prosentin energiasäästöön.

Pankin johtotehtävissä työskentelevistä henkilöistä 50 prosenttia on naisia ja samoin hallinnossa puolet on naisia.

Vastuullisuusosaamista henkilöstön osalta parannetaan Aalto yliopiston vastuullisuusohjelma -koulutuksella, jonka tentin on suorittanut jo liki kolmannes pankin työntekijöistä, tämän vuoden aikana tavoite on, että se on suoritettu sataprosenttisesti.

Kesäduunia nuorille

Asiakkuusneuvoja Virpi Toppinen kertoo, että OP ryhmässä vuonna 2014 lanseerattu, ja viime kesänä Alajärvellä ensimmäisen kerran käyttöön otettu, kampanja Kesäduuni OP:n piikkiin saa jatkoa myös tänä vuonna.

Parhaillaan helmikuun ajan haetaan vastuullisia yhdistyksiä, jotka haluavat työllistää 15-17 vuotiaita nuoria. Pankki on varannut työllistämiseen 8000 euroa, jolla tavoite on työllistää 20 nuorta. Tuki per nuori on siis 400 euroa.

Viime vuonna yhteistyöhön työllistäjiksi hakeutui kymmenen yhdistystä Alajärven ja Soinin alueelta ja 20 nuorta sai kesätyötä.

Nyt yhdistysten kannattaa laittaa töpinäksi ja hakeutua mukaan kampanjaan! Mukaan pääsevät yhdistykset valitaan maaliskuun alussa ja sen jälkeen nämä rekrytoivat työntekijät maaliskuun puolivälin ja huhtikuun puolivälin aikana.

Viime vuonna kampanjan avulla nuoria työllistyi muun muassa metsänistutukseen, jäätelökioskille, museolle ja leikkikenttäohjaajiksi.

Valituille työntekijöille järjestetään info toukokuussa ja kahden viikon työjakso toteutetaan yhdistyksissä kesä-elokuun aikana.

Tavoitteena on tarjota nuorille ensimmäinen työkokemus, joka on hoidettu vastuullisesti kaikkien sääntöjen mukaan. Nuoret myös saavat työtodistuksen tekemästään työstä.

Yhdistyksillä onkin nyt aika olla yhteydessä osuuspankkiin ja nuorien kannattaa olla pian kuulolla niistä mahdollisuuksista, joita OP:n kesäduuni -kampanja tarjoaa!

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät