Alvariinin kokoustupa täyttyi yritysrahoituksesta kiinnostuneista yrittäjistä

605
JPYP:n yritysrahoitus-aiheinen aamupalatilaisuus houkutteli kokoushuoneen täyteen kuulijoita.
Mainos[adrotate banner="3"]

JPYP:n järjestämä yrittäjien aamupalatilaisuus Alvariinissa veti ystävänpäivän aamuna kokoustilan jakkarat täyteen yritysrahoituksesta kiinnostuneita yrittäjiä.

Tilaisuus alkoi maittavan aamupalan merkeissä, jonka jälkeen aamu jatkui kuunnellen yritysrahoituksen puheenvuoroja kokoustilan puolella.

MAINOS

Ensimmäinen puheenvuoro kuultiin Alajärven Osuuspankilta, toimitusjohtaja Markku Pelkonen aloitti hyvillä mielin esitellen pankin nousujohdanteiseista tilannetta, jonka jälkeen asiakkuusneuvoja Ari-Matti Rintala jatkoi käyden vielä kattavasti eri yritysrahoitusvaihtoehtoja ja pankin yritysasiakkaille suunnattuja neuvontapalveluja esitellen.

OmaSäästöpankin Alajärven konttorin palvelupäällikkö Helena Marjomäki sai tämän jälkeen puheenvuoron. Hänen puheensa sisälsi niin ikään yritysasiakkaille suunnattujen palveluiden esittelyä sekä OmaSp:n menestyksekkään kehityshistorian kerrontaa.

OmaSäästöpankki oli halunnut myös muistaa ystävänpäivänä pienellä makealla yllätyksellä ja suklaapusu-pussi kävi pöydällä kiertämässä osallistujien keskuudessa. Makoisten terveisten jälkeen Marjomäki luovutti puheenvuoronsa OmaSäästöpankin Yrityspankin johtajalle Antti Varilalle, joka jatkoi valaisemalla kuulijoita Yrityspankin roolista yritysasiakkaille.

Varila huomautti, että yrittäjien tulisi suhtautua pankkiin ennemminkin pitkäaikaisena kumppanina kuin pelkkänä rahoituskanavana. Hän rohkaisi yrittäjiä myös nostamaan ne villeimmätkin ideat pöytälaatikosta pankin kuultavaksi, sillä kaikenlaiset yritykset erilaisine yritysideoineen ovat tärkeä elinvoimatekijä, niin kunnissa kuin kaupungeissakin.

Varsinkin syrjäseuduilla vaikutus korostuu, yritykset tarjoavat verotulojen lisäksi alueelle tärkeitä työpaikkoja ja toimivat siten kasvua edistävänä vetovoimatekijänä alueen arvoa nostaen.

Varilan puheenvuoron aikana äänessä kuultiin myös JPYP:n viennin asiantuntija Jani Takamaa, jonka erikoisosaamista ovat yritysten kasvun ja kansainvälistymisen kysymykset. Takamaa kertoi hiljattain palanneensa Ruotsista yritysvierailu-reissulta yhdessä Järviseudun kuntajohdon sekä muiden JPYP:n kollegoiden kanssa, jonka aikana he olivat saaneet kuulla muun muassa maanlaajuiseksi ongelmaksi nousseen syrjäseutujen rahoitusongelmien.

Pienille paikkakunnille olisi nuorilla ja lapsiperheillä halua jäädä asustelemaan ja rakennettaisiin talonsa, mutta pankit eivät enää innostu rahoittamaan syrjäseutujen rakennusprojekteja, toisin kuin suuremmissa kasvukeskuksissa, joissa talot säilyttävät paremmin arvonsa.

Positiivisina tuomisina reppuun oli sen sijaan saatu pakatuksi maakuntien yrittäjien yhteistyömalli, jossa maakunnan yrittäjät toimialasta riippumatta, ovat lyöneet hynttyyt yhteen ja perustaneet oman tuotemerkin maakuntansa mukaan. Hän pohti reissun antimina, sopisiko malli Järviseudullekin kokeiltavaksi.

Lopuksi viimeisen puheenvuoron käytti Suomen valtion omistaman Finnvera Oyj:n aluepäällikkö Kari Hytönen, joka halusi esitellä Finnveran ennen kaikkea vakuuksien antajana ennemmin kuin rahoittajana. Hän korosti, että Finnveran toiminta-ajatuksena ei ole olla yksinrahoittajana saati päärahoittajana, vaan kertoi hakuprosessin lähtevän ensisijaisesti aina kaupallisista rahoittajista käsin liikkeelle liikehtien tarvittaessa Finnveran suuntaan.

Finnveran pääasiallisena roolina onkin täydentää rahoitusmarkkinoita tarjoamalla yrityksille lainoja, takauksia, pääomasijoituksia sekä vientitakuita. Ensisijaisena tavoitteena on pystyä takauksilla ja rahoituksilla auttamaan yritystä luomaan työpaikkoja, mutta mieluiseksi tavoitteeksi Hytönen luetteli myös viennin tukemisen, sillä Suomeen tuontiliikennettä riittää, mutta vientiä tulisi tulevaisuudessakin lisätä.

Annika Brander

MAINOS
Priimatassi alusasujen pop-up-myynti Kyyjärven Paletissa